И второто публично изслушване на служебния икономически министър Кирил Петков

...
Коментари Харесай

Осемте клиента гиганти на ББР не се явиха на публична среща

И второто обществено чуване на служебния стопански министър Кирил Петков не съумя да хвърли светлина по тематиката за осемте най-големи кредитополучателя на Българска банка за развиване, които сумарно са за близо 1 милиарда лева В уречения час не се появи нито един представител на някоя от фирмите, а министърът изясни, че са получени писмени пояснения от шест от фирмите.

" Някои се извиняват, че няма да могат да участват, други дават писмени пояснения по какъв начин са употребявани средствата. Хубавото е, че всичките шест споделят, че си заплащат заемите и нямат веселба ", разгласи той. Конкретика обаче продължава да няма, като Петков изясни, че разчита за нея на работата на заменения одитен комитет и той към момента не знае какви са лихвите и обезпеченията по съответните огромни заеми.

Двете компании, които изобщо не са реагирали, са " Благоевград БТ " и " Транспект ". По-рано имаше информация, че от " Параходство Български морски флот " са декларирали, че ще вземат участие в чуването, като на журналистически въпрос министърът единствено посочи, че полученият оттова отговор е най-детайлен и изяснява в какво са вложени средствата и по какъв начин оказват помощ на експортния капацитет на компанията.
Ден по-късно - надзорници
Така за втори следващ ден опитът за бистрота по тематиката ББР се блокира. В четвъртък двама представители на надзорния съвет на банката, които са заемали постовете си от 2017 година, не се отзоваха на поканата на Петков и той изслуша единствено ръководителя Стамен Янев, който е подобен от август 2020 година В резултат министърът разгласи, че уволнява двамата членове на надзора - Митко Симеонов и Велина Бурска.

Днес те въпреки всичко се появиха обществено за пръв път в утринния блок на " Нова телевизия ". Обясненията им в общи линии повтаряха тези на предходния стопански министър Лъчезар Борисов - банката има цялостен лиценз и може да раздава и огромни заеми, те са законосъобразни, а тяхната роля е била да ревизират единствено това и дали са задоволително обезпечени. Те обясниха неявяването си на чуването с отвращение да бъдат снимани и записвани обществено и като акцентираха, че предходния ден са имали час и половина диалог с Петков и с управителния съвет на ББР. Били са им показани имена за нови членове на надзорния съвет, които те отказали да преглеждат в ролята си и на виновни за номинирането в банката.

Минути по-късно в същото предаване Кирил Петков разказа обстановката като неуместна, защото официално в банката, с цел да се смени надзорният съвет, би трябвало самите членове на надзорния съвет да одобрят новите назначения, което ги прави доста мъчно сменяеми. Като цяло той преповтори терзанията си от метода на ръководство на банката от предходните си медийни изяви. Обявените от него през вчерашния ден номинации за нови членове на надзорния съвет - Васил Щонов и Валентин Михов, ще бъдат импортирани за утвърждение в Българска народна банка, като той помоли регулатора да придвижи процедурата оптимално бързо. Вчера стана ясно, че Петков е внесъл своите номинации в началото още на 11 май, преди официално да е заел поста министър, защото указът на президента Румен Радев за сформиране на служебното държавно управление е с деяние от 12 май. Той изясни това с желанието си да има подготвен екип, ако се наложи да работи оптимално бързо в късия мандат на кабинета, а Българска народна банка са работили по протокол.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР