И тази година Капитал Градове откриваше интересни истории от големите

...
И тази година Капитал Градове откриваше интересни истории от големите
Коментари Харесай

Най-четените градски истории на "Капитал" тази година

И тази година " Капитал Градове " откриваше забавни истории от огромните и дребните градски центрове на България. Погледът върху локалния бизнес и районно развиване разреши да извадим няколко значими трендове: да вземем за пример имотният взрив на Пловдив или опитът на други градове да влязат в Плана за възобновяване, проблемите на София и безконечните драми на Варна.

Но измежду най-четените истории попаднаха и чудесни локални образци като минералната вода в комплекс във Варна или новите локомотиви на Русе.

Ето какво тази година беше най-четено в секция " Градове ":

1.
Реклама
60 здания с 3200 жилища върху терен от 137 дка. Осем 75-метрови кули - 25-етажни във високата си част. Два 14-етажни блока наред с други девет 8-етажни здания. Това са единствено част от образците за размера на взрива, който претърпява вторият град. Разказът за това какво се случва на този най-горещ сега заможен пазар в страната разумно е най-четената ни история.

2.

България стои на хиляди геотермални извори, само че от римско време насам жилищен комплекс не е употребявал този запас, с цел да се топли. До момента в който един затворен комплекс във Варна не промени това. Историята за това по какъв начин минералната вода е част от живота на няколко блока в морския град също се радва на мощен интерес.

3.
Реклама
Недоволството от климатика в офиса рядко ражда положителни хрумвания. Освен в тази ситуация с " Екстрапак ", който е родил цялостен нов бизнес център от нищото - и с него капацитет да промени офис пазара на града.

4.

Намиращата се сред Карлово и Казанлък Павел баня е оповестена за балнеокурорт от национално значение още през 70-те години и се счита за водач при лекуването на травматични и ортопедични болести. Очевидно до момента това не е било задоволителен тласък за по-големи вложения. Но в този момент два нови хотела ще трансформират лицето на остарелия курорт.

5.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Инфраструктура 3 Икономика 1 Право 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Право 2 Инфраструктура 3 Коментари и разбори Реклама
По време на Първата международна война България незабавно се пробва да защищити териториите си от противников страни, като приоритет се е давало на планински райони, които другояче биха останали недостижими. Теснолинейките (760 мм сред релсите) са измежду най-популярните (и евтини) за строене, като в последна сметка са издигнати 37 такива линии. Повечето от тях след това са сменени от общоприети релси, до момента в който най-после остава единствено една - тази в Родопите. Фантастична история на Джоди Хилтън за теснолинейката и по какъв начин тя трансформира планината.

6.

Прогнозата е, че към 2050 година популацията на София ще понижава и доста жилища ще останат празни, тъй като местата към града са по-привлекателни. Кои са най-младите квартали на града и какво ще се случи с този най-пренаселен град ви разказахме в тази публикация.

7.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Месеци преди прословутия проект за 12 милиарда лв. да попадне в Брюксел, още един град се опита да се включи в релсите, с изключение на софийското метро. Варна показа план за леко метро със седем сектора с обща дължина над 60 км. Проектът обаче изпадна и от проекта, и от идващия програмен интервал поради незадоволително време за подготовка.

8.

Всичко, което приказва за кошмара с паркирането и притока на коли в софийските квартали, се радва на голям интерес. Пет плана за паркинги в регионите " Надежда ", " Слатина ", " Сердика ", " Студентски " и " Подуяне " привлякоха вниманието на читателите през юни. Към момента обаче са към момента единствено проект.

9.

Заради " кокошарника на Марешки " ви разказахме още веднъж печалната история на варненската Морска градина, почнала с безконтролна реставрация, приватизация и застрояване. Историята, уви, продължава към този момент повече от 20 години, а част от парка даже изчезна.

10.

Фирмата " Експрес сервиз ", която е косвен правоприемник на една от най-старите български частни компании - заводът за поддръжка на влаковете по първата жп линия в страната - Русе - Варна, тази година отбелязва 155 години от основаването й през 1866 година Фирмата прави все по-големи, мощни, само че и зелени машини.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР