И тази година едва около 60% от институциите са публикували

...
И тази година едва около 60% от институциите са публикували
Коментари Харесай

Около 60% от институциите са публикували бюджетите на сайтовете си

И тази година едвам към 60% от институциите са разгласили бюджетите на уеб страниците си - общо 343. За съпоставяне през 2018 година те са били 355, а през 2017 - 312.

Това демонстрират данните от изследване на " Програма достъп до информация ", извършено от 22 февруари до 12 април тази година, в което са тествани уеб страниците на 564 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и локално равнище, обществено правни субекти и самостоятелни органи на власт. На базата на събраната информация е изработен общ рейтинг на бистрота и карта на финансовата и бюджетна бистрота, които бяха показани на конференция през днешния ден.

В рамките на изследването са подадени 564 електронни заявки с искане за даване на доклада по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) за 2018 година. От приемането на закона през 2000 година, институциите имат обвързване за правенето и публикуването на доклад, който би трябвало да включва данни за постъпилите заявки за достъп до информация, за направените отводи и аргументите за това, а след промените на закона от 2008 година - и за публикуването му в интернет.

Тази година има понижаване на публикуването на финансовите доклади, означиха от Програма " Достъп до информация " при представянето на рейтинга на бистрота. Едва 95 от институциите са разгласили финансовите си доклади за предходната година на уеб страниците си. За 2017 година те са били 262, а за 2016 - 219. От програмата са обобщили резултатите по знаци, в които е показана финансовата бистрота по тип на институцията и по области.

Общините Банско и Аксаково са с най-голям рейтинг

В картата на прозрачността на общините те получават по 27 точки. Най-ниско в класацията са общините Етрополе, Симитли и Бяла в Русенско. Пълният рейтинг на общините може да се прегледа тук.

Посочено беше, че на всички места има нарастване на знаците. В сравнителния рейтинг на институциите най-високо е община Търговище, следвана от Девня и Белоградчик. В този раздел най-ниско е националният компенсационен жилищен фонд.

Картата на финансовата и бюджетна бистрота на общините пресъздава резултатите за осъществяване на отговорностите на общините, които обгръщат публикуването на бюджети, финансови доклади, датата на общественото разискване на плановете за бюджети и финансови доклади, информация за публичните поръчки в секция " Профил на купувача " и декларациите по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

На 2 април Програма " Достъп до информация " е изпратила авансово резултатите на всяка от проучените институции за противоположна връзка и е отразила постъпилите мнения. " Например проектобюджетът, който общините би трябвало да разгласят, от време на време известието за публичното му разискване може да бъде открито не в секция " Бюджет и финанси ", а в разгласи ", означи Гергана Жулева - изпълнителен шеф и съосновател на програмата.

Министерският съвет и министерството на финансите - най-прозрачни

Над една трета от министерствата са разгласили налична информация, регистрираха от Програма " Достъп до информация ". В общата ранглиста на бистрота Министерският съвет и Министерството на финансите са с най-голям рейтинг, а който включва въпроси дали на интернет страниците на институциите са оповестени по какъв начин да се получава социална информация от жители, оповестени ли са бюджетите и тяхното осъществяване, както и дали са налични тактиките, стратегиите, проектите и други.

Общо 510 от институциите са обезпечили цялостен достъп до информацията, 4, измежду които ДНСК, са отказали, обобщиха от ПДИ. Общо 450 институции са дали отговор в период, а 70 - след периода. Така и не са дали отговор 44 институции, осведоми Кирил Терзийски. Общо 55 на 100 организациите са разгласили декларациите за спор на ползи на чиновниците си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР