И такава закана чухме – като зема едно дЪрво. Тя

...
И такава закана чухме – като зема едно дЪрво. Тя
Коментари Харесай

След марксизъм-ленинизъм идва ли национализъм-мачизъм?

И такава закана чухме – „ като зема едно дЪрво ”. Тя бе отправена от Александър Урумов към професора по история на антична и западноевропейска литература в Софийския университет Миглена Николчина. И колкото и тъжно да звучи, не беше никаква изненада. Атаките на грубиянския мачизъм станаха общоприето доказателство за национализъм у нас. Няма по какъв начин да си български родолюбец, в случай че не привиждаш „ джендъри ” навсякде и в името на мъжкото и националното си достолепие не водиш борба с тях. И също по този начин, несъмнено, не мразиш Сорос, бежанците и интелектуалците.

Особеното в тази ситуация беше, че ругателствата към проф. Николчина бяха взети от ФБ профила на Урумов и влязоха в пресата, като по този метод се официализираха. И че самият Урумов е обвързван с официалнатта власт като началник на дирекция „ Връзки с обществеността ” в Министерството на защитата – роля, която му дава опция да въздейства върху разбирането за силовата политика на страната, а и персонално да води такива в обществената си връзка. Да постанова едни полезности, допуска се – споделени от шефовете му, и основно да громи други, които не му харесват.

Урумов „ през зъби ” се извини на проф. Николчина, само че не това е значимо, а въпросът дали е работа на държавната власт да пази полезности? Демократичният отговор е – не! Властта, в случай че не е тоталитарна, е услуга, сходна на градския превоз или химическото почистване, за която жителите си заплащат. Задачата ѝ е да ръководи обществените системи, тъй че да действат добре, само че не и мисленето на хората. Там е на власт свободата и по-конкретно независимост на словото. Въпросът става внимателен в областта на културата и медиите, където страната хем би трябвало да подкрепя стойностните артикули, хем не тя да споделя кои са стойностни и кои не са.

От такава позиция прегледът на законодателството в региона на културата и медиите, проведен тази седмица от гражданското придвижване „ Реформи в културата ”, придобива мъчителна новост. Болезнена, тъй като след марксизъм-ленинизъм, трансфорат от комунистите в държавна идеология, в този момент е на път да се появи друга такава – национализъм-мачизъм. Може ли обаче той да бъде спрян още на равнище закон, тъй като в случай че това не стане, знаем какво следва – ще земат по едно дЪрво.

Едва ли не сте виждали облиците на голо момиче, което излиза от опаковката на банан или се е излегнало върху великански Тоблерон, само че надали знаете кой е техният създател. Мел Рамос е. И тази седмица си отиде на 83 години. Заслужава си да приказваме за него, тъй като въздействието му върху иконографията на попарта е по-голямо даже от това на Анди Уорхол или Рой Лихтенщайн, само че пък е надалеч по-малко известен от тях. Това има връзка с предходната тематика – за нападателните идеологии, които разделят възгледите, изкуството, хората на верни и неправилни, като неправилните би трябвало да се поправят, другояче нямат право да съществуват. Без значение е дали идват от консервативния или от демократичния набор, задоволително е да си имат вяра, че истината им принадлежи. Така през 70-те години на предишния век феминистки нарочват Рамос за сексист, тъй като превръщал женското тяло в обект на предпочитание и консумация, и съумяват да попречат на интереса към работите му като ги вкарат в категорията „ политически неточни ”. Макар да е тъкмо противоположното – художникът иронизира консумативното отношение към дамата, за което ориентир не са страстите, а марките.

Идеологиите обаче се взимат прекомерно на съществено и не схващат от подигравка. Пък и виждат опасност в нея, тъй като разрушава догмите и стандартите, смъква бремето на последната инстанция и груповия линч. И в този момент, 50 години по-късно, спасението отново е в иронията – въобразявам си какъв брой добре ще стои, в случай че от опаковката на банана излиза, вместо голо момиче, монумент на цар Самуил със светещи очи.

Вечна му памет на Мел Рамос!

*Коментарът на Георги Лозанов е част от новото издание на авторското му предаване Необичайните обвинени " по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всеки петък от 22 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР