"И така, протестите свършиха", това написа музикантът и политик Венци

...
"И така, протестите свършиха", това написа музикантът и политик Венци
Коментари Харесай

Венци Мицов: Беше ясно, че на тези протести са обречени! Сега следва...

"И по този начин, митингите свършиха ", това написа музикантът и политик Венци Мицов в персоналния си фейсбук профил. БЛИЦ напомня, че на вечерта.

"Сега хората, които вършиха въпросните митинги (респект за тяхната упоритост) ще би трябвало да решат какво да вършат - партия ли, придвижване ли, коалиция ли. Във всеки случай те би трябвало да влязат в политиката, въпреки че доста от тях към този момент са там, някогашни са или сегашни партийни деятели ", добави Мицов.

Ето какво още написа Мицов (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"Когато митингите започваха, още в самото начало написах напълно почтено мнението си.

То бе следното:

Да, митингите имат своето цялостно съображение.

Не, митингите няма да доведат до нищо.

Написах мнението си не с цел да се върша на забавен, не с цел да обясня какъв брой съм интелигентен и какъв брой ги разбирам нещата, а тъй като към този момент съм на задоволително доста години и съм видял задоволително доста събития у нас, с цел да разпореждам празни очаквания.

Беше ясно, че на тези митинги са събрани несъвместими субекти. Българска социалистическа партия и ДСБ примерно. Или Възраждане с крайни розови либерали. Дори АТАКА подкрепяха митингите и тяхната госпожица от малкия екран прекара цяла пролет, цяло лято и съвсем цяла есен на площадите и барикадите. Впрочем доста симпатично момиче, скърбя, че не се срещнах с нея, само че си вършеше работата чудесно.

Че нещата са пропукани крепко, ми стана ясно още първоначално. В деня, в който бяха блокирали турската граница на Орлов мост се пробвах да намеря някой от триото и тогава Орловци с половин уста ми споделиха, че не се смесват по опция с хората от Дондуков.

Демократична България пък се скъсаха да се разграничават и да пишат по какъв начин не триото, а те са почнали митинга.

Някои дребни партии напряко се дръпнаха, други пък бяха тотално отдадени на това, което се случваше от самото начало.

Аз бях там. Мисля, че най-малко 20 дни от цялото време бях дежурен и стенографирах и препредавах думите на говорещите на трибуните на сътрудниците ми в OFFNews. А сътрудниците стриймваха всичко.

Отнасях се с митинга с нужното почитание, само че с бездънен песимизъм. Уважавах част от уредниците, само че имах едно мислено (казвал съм ви към този момент, че с някои от главните фигури в тоя митинг не си приказвам от години, не ме питайте за какво, не е важно).

Сега следва един доста печален тест. Той ще се случи някъде март, в случай че сме живи и здрави. Този тест е обвързван с едни не чак толкоз сантиментални неща - структури, пропаганда, покровители, гласоподаване, преброяване, минаване на бариерата и след това - след това ще стартират огромните пазарлъци.

По време на последното „ велико “ въстание (въстанията след второто изобщо не бяха „ велики “, да ме простят всички участници, само че аз бях на последните две и видях всичко с очите си) една от евродепутатките го сподели в живата връзка – „ Вие би трябвало да излъчите водачи. Вие би трябвало да излъчите политически субекти “.

Ето това е драмата, която бе заложена изначално в този митинг. Единственият метод ГЕРБ да бъде в действителност затрит е неосъществим - той е Българска социалистическа партия, Демократична България, Трифонов и Мая Манолова да се обединят.

Но, в случай че те се обединят, това ще е политически край за част от тях. Освен за Българска социалистическа партия, които са правили обединения с какви ли не титанични субекти като Ера 3 и...ДПС несъмнено.

За мен предстоят избори, в които ще се случи парламент, който, в случай че съм прав, няма да излъчи кабинет. Или, в случай че излъчи, това ще е кабинет на националната ненавист.

Опасностите, които се задават?

На първо четене това е референдума на Трифонов. Ако част от нещата в него бъдат признати и приложени, по-късно ще имаме единствено 2 или най-много 3 партии вечно.

Това ще се случи вследствие на най-несправедливата изборна система в света - 100 % мажоритарен избор с цялостно болшинство.

Има и други рискови хрумвания, които дебнат във въздуха. Има и всевъзможни екзотийки - казарма, повдигане на налозите, промени на данъчните системи, само че всички те въпреки всичко са преодолими. Не е преодолима трайната промяна на изборната система, намаляването на броя на депутатите и възбраната за държавно финансиране на политическите партии.

Забелязвате ли, че нямаше съответен спор за това какви правила би трябвало да съблюдават партиите при финансиране? За това за какво би трябвало да е разрешено на частните малките екрани да излъчват политическа реклама, което слага в дискриминационно състояние дребните (при цена от 6000 лв. на минута в прайм тайм).

Това го няма. Има тъп обикновен популизъм (тия да станат 12 депутати, нема да им плащаме заплатите).

Опасявам се, че вярата отсъства изцяло. И че занапред ще гледаме злополука след злополука, ще се раждат и умират политически субекти, ще се появяват дейни борци против ГЕРБ, „ нови елити “ (това към този момент беше оповестено от трибуната на предпоследното велико национално въстание) и какво ли още не.

Но във всеки случай митингът реализира една безспорна победа.

След този митинг водачът Борисов надали повече ще е министър председател.

Бях там. Гледах от първия ред. Видях едни хора, за следващ път опиянени от силата на тълпата.

Бил съм част от тая навалица десетки пъти. Да не кажа стотици, тъй като ще е правилно.

Бях там и през 1989, и през 1990, и през 1997. И видях.

Видях и в този момент. Само че в този момент бях спокоен и лишен от каквито и да е страсти. Гледах митинга като че ли бях в музей на митингите.

Сега всичко е във вашите ръце. Гледайте, мислете и гласувайте. Но след това се сърдете единствено на себе си.

Революцията умря! Да живее еволюцията!!! ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР