И Съюзът на съдиите в България излезе с позиция по

...
И Съюзът на съдиите в България излезе с позиция по
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите: Уличното правосъдие и призивите за саморазправа със съдии и обвиняем е общ провал

И Съюзът на съдиите в България излезе с позиция по случая с обезобразеното 18-годишно момиче в Стара Загора. Тя беше оповестена във Facebook профила на Съюза и на страницата му в Интернет.

В нея се показва, че насилието над всеки човек е правно и човешки нетърпимо.

" Всеки потърпевш разполага с правни средства за отбрана, а всеки принудител носи юридическа отговорност. От друга страна, обективната и професионално ориентирана социална информираност е и съответната основа, върху която жителите могат да разискват правосъдните актове, а органите на правосъдна власт, при положение на нужда – да подхващат съответните дейности за задълбочаване на професионалните диспути по избрани тематики и за личното си професионално развиване ", допълват от организацията.

Според Съюза на съдиите е обикновено хората да съчувстват на всеки потърпевш, изключително от закононарушение, което съставлява практикуване на физическо принуждение и предизвиква страдалчество и оскърбление на физически уязвим човек.

„ Но таман емпатията и откровената угриженост следва да ни удържа от увлечението да се включваме във въздаване на " улично правораздаване ". " Уличното правораздаване " и апелите за разпра със съдиите и обвинения е общ неуспех, не е проваляне единствено за " обезвластената " посредством поругаване правосъдна власт, само че и за самите жители, тъй като умишлено или не те отприщват неуправляеми потоци на човешка експанзия, които в един миг, при други условия, могат да пометат и тях “, се споделя в документа.

В позицията се декларира още, че отношението към правосъдния състав от Окръжен съд - Стара Загора и най-много към съдията докладчик съставлява неуспех както на съдиите, които не са се преборили за доверието да бъдат чути умерено, по този начин и на политическите управляващи - тъй като не са провели задоволително безапелационни политики, които да коментират за какво е нездравословно съдът да се изяснява отвън делото, само че и на обществото като цяло, тъй като " допуснахме апели за линч на съдията ".

" Съдията от областен съд преглежда всевъзможни каузи, заради което е аморално да бъде злепоставян пред страните по всички други каузи и да бъде превръщан в лесна цел за всеки неудовлетворен, душевен нестабилен или за всеки общественоопасен, който е подготвен да мине границата, с цел да избегне тежка присъда ", споделят още от Съюза на съдиите.

Пълния текст на позицията може да прочетете ТУК.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР