Васил Божков може да бъде пуснат от домашния си арест.

...
Васил Божков може да бъде пуснат от домашния си арест.
Коментари Харесай

Божков може да бъде пуснат от домашния си арест

Васил Божков може да бъде пуснат от домашния си арест. Бизнесменът е изискал от съда да бъде преразгледана мярката му за неотклонение.

Това оповестиха от Софийския градски съд, който ще се произнесе по настояването в първия работен ден след Великден.

В момента Божков е под домакински арест по така наречен хазартно дело. Това е и първото от трите следствия, водени против него, което в последните дни на април прокуратурата внесе за разглеждане в съда.

Внасянето на обвинителния акт е измежду доводите на Божков да изиска свободата си, написа " Сега ".

Според него той постоянно е бил безупречен пред правосъдните управляващи. А когато е получавал позволение от прокуратурата да напусне за несъмнено време домашния арест, постоянно е бил прецизен. Но домашният арест към този момент му пречел както на бизнеса, по този начин и на политическата активност. Освен това, по думите му в случай, че делото е към този момент в съда, няма заплаха, в случай че е на независимост, да пречи на следствието.

На 25 април ставаха тъкмо 8 месеца от връщането на Божков от Дубай и привличането му като обвинен. Ако делото не беше импортирано в съда до 25 април, прокуратурата трябваше неотложно да го освободи. Вероятно и по тази причина прокурорите са бързали да вкарат обвинителния акт, с цел да оставят съдът да реши дали да пусне Божков.

По това дело прокуратурата твърди, че Божков е ощетил бюджета с над 559 млн. лева Той е предаден на съд за проведена незаконна група, основана за осъществяване на изнудване, длъжностни и корупционни закононарушения. Наказателното произвеждане е формирано в закритата към този момент Специализирана прокуратура през 2019 година В групата са взели участие и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). С Божков на съд са предадени и още 9 души, част от тях - тъкмо длъжностни лица от ДКХ.

Конкретно за Божков обвиняването твърди, че той е подстрекател, а длъжностните лица от ДКХ направили нарушаване на служебните си отговорности - позволили да не се таксуват и да не се събират в цялостен размер дължими такси по Закона за
хазарта. Така бюджетът бил ощетен с 559 739 164 лева, показва още държавното обвиняване.Предстои Софийски градски съд да насрочи разпоредително съвещание по делото, на което ще стане ясно дали то ще тръгне всъщност, ще бъде върнато на прокуратурата, или ще бъде прекъснато.

ОЩЕ МЕРКИ

По второто си дело, обвързвано с културни полезности, Васил Божков има наложена гаранция от 500 000 лева, която отхвърли да заплати. Аргументът му беше, че като е под домакински арест по делото за
хазарта, гаранцията се явява безсмислена. По третото му, така наречен престъпно дело - по което той има и обвиняване за обезпечение на убийства, Божков на процедура няма наложена мярка за неотклонение, тъй като прокуратурата отдръпна настояването си за непрекъснато задържане, което беше внесла в съда.

Причината Божков да отхвърля да заплати гаранцията е, че той е под домакински арест по друго дело - това за укритите такси от
хазарт, по което той беше арестуван незабавно след завръщането си от Дубай на 25 август.

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР