Върховният административен съд окончателно потвърди отмяната на Решението по оценка

...
Върховният административен съд окончателно потвърди отмяната на Решението по оценка
Коментари Харесай

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на отпадъци от „Топлофикация“ - София

Върховният административен съд дефинитивно удостовери анулацията на Решението по оценка на въздействието върху околната среда от 28.08.2015г. на Директора на Регионална ревизия по околната среда и водите София. С него се утвърждава реализирането на капиталово предложение за „ Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF / Refuse Derived Fuel/ боклук “ на площадка Топлоелектрическа централа „ София “ в аграрен парцел с идентификатор 68134,511.4, регион „ Сердика ", Столична община, с възложител „ Топлофикация София “ ЕАД, оповестиха от Върховен административен съд.

Върховните магистрати оставят в действие решението на Административен съд София- град по административно дело № 6134/2020 година То е формирано пред първоинстанционния съд по тъжба на екологично съдружие „ За земята “, Национално съдружие за отбрана на притежателите на парцели, съдружие „ Независим публичен надзор “, Сдружение „ Коалиция за стабилно развиване “ и физическо лице.

Производството пред първоинстанционния съд е протекло, откакто с Решение №7560/16.06.2020г. по административно дело №12754/2019г. на Върховен административен съд е анулирано решение по административно дело №9070/2015 година на АССГ и делото е върнато на същия съд за ново разглеждане от различен състав.

В осъществяване на дадените с представено решение №7560/16.06.2020г. по административно дело №12754/2019 година на Върховен административен съд, наложителни инструкции. Те са да бъдат събрани спомагателни доказателства, от които да се открият всички обстоятелства, съответстващи към законосъобразното установяване на кръга на засегнатата общност и провеждането на публични разисквания по разпоредбите на Закон за опазване на околната среда и Наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда, да бъдат изяснени въпросите по отношение на здравния риск, наличието, равнищата и териториалния обсег на разпространяване на нездравословните за човешкото здраве излъчвания от изпускащото устройство, като се отчетат и данните за дистанциите до жилищните здания и обектите, подлежащи на здравна отбрана. Върховните магистрати указват също да се откри спазени ли са условията за задоволителна информация по отношение на предвижданията за третирането на рисковите и неопасните боклуци, оценка на въздействието и информиране на засегнатата общност. В резултат на това при повторното разглеждане на проблема от АССГ, са направени няколко експертизи, заключенията по които са признати като доказателства по делото.

Върховните магистрати примат, че решението на АССГ, с което е анулирано Решението по оценка на въздействието върху околната среда е вярно. Изводите в правосъдното решение са основани на обоснованата преценка на събраните доказателства и умело направените експертни изводи, при съблюдаване на съдопроизводствените правила. Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства и при разбора им по отношение на използваната за проблема нормативна уредба е изработен верен краен извод за основателност на жалбата против процесното решение по Оценка на въздействието върху околната среда, като безапелационно са опровергани релевираните и пред актуалната инстанция доводи за неговата правомерност.

Провеждането на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда е регламентирано в Закон за опазване на околната среда и Наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда в използваната редакция, като съдът в детайли е описал в правосъдния акт, кои от тях не са били спазени.

Въз основа на умело направените изводи на назначените по делото експертизи, съдът е направил аргументиран извод, че процесното капиталово предложение не е аргументирано в отчета за Оценка на въздействието върху околната среда и Регионална инспекция за опазване на околната среда София е взел решение за одобрение на отчета без съществуването на задоволително доказателства. Напълно официално административния орган е съгласувал отчета за Оценка на въздействието върху околната среда при наличните непълноти и неизяснени условия по отношение на предстоящото въздействие от активността на капиталовото предложение върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда.

Решението по административно дело № 12035 от 2023 година е дефинитивно. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР