И Навални ли беше отровен? Политици, журналисти, бизнесмени, тайни агенти:

...
И Навални ли беше отровен? Политици, журналисти, бизнесмени, тайни агенти:
Коментари Харесай

Дългият списък с отровените критици на Кремъл

И Навални ли беше токсичен? Политици, публицисти, предприемачи, секрети сътрудници: описът с критиците на Кремъл, които са били отровени, е дълъг. Дойче Веле напомня някои от най-известните случаи:

Ако се удостовери догатката, че Алексей Навални е бил токсичен, това ще бъде втори сходен случай с него в границите на една година. През лятото на 2019 Навални към този момент един път влезе в болница поради " остра алергична реакция ", която, съгласно лекарите, може да е била провокирана от отровни субстанции.

В Англия се заприказва за най-малко 14 съмнителни смъртни случая на умряли съветски опозиционери или хора, свързани с тайните служби. Факт е, че новата съветска история - както, прочее, и по-старата - изобилства от случаи на отровителство. Нека си напомним някои от тях.

Пьотр Верзилов: " Сходна симптоматика с Навални "

На 11 септември 2018 година на Пьотр Верзилов ненадейно му прилошава. Той е издател на онлайн-списанието " Медиазона " и взе участие в известната пънкарска група " Пуси Райът ". Верзилов прекарва няколко дни в интензивното поделение на една московска болница, след което е изместен в реномираната клиника " Шарите " в Берлин. Според немските лекари, Верзилов е бил токсичен. С какво тъкмо вещество обаче - това експертите не съумели да открият. Твърди се, че московските лекари скрито споделили с околните на Верзилов, че веществото било атропин. Самият Верзилов счита, че са го отровили като възмездие за неговото следствие на убийството на трима съветски публицисти в Централноафриканската република през лятото на 2018 година. Руските публицисти се опитвали да съберат повече информация за активността на съветски " частни армии " в тази африканска страна. Сега Верзилов оповестява, че тогавашните му признаци били доста сходни с тези на Алексей Навални.

Сергей и Юлия Скрипал: печалната популярност на " Новичок "

На 4 март 2018 година руско-британският двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безсъзнание в английския град Солсбъри. " Скотланд Ярд " разгласи за търсене двама руснаци: Александър Петров и Руслан Боширов бяха обвинени като отровители. Британските военни идентифицираха отровата като " Новичок " - доста рисково нервно-паралитично вещество. Правителството в Лондон упрекна Москва за атентата, а в следствие редица съветски дипломати бяха изгонени от няколко страни.

Руският президент Владимир Путин сподели, че обвиняванията са нелепи и назова двойния сътрудник Скрипал " разузнавач ", " изменник на отечеството " и " копеле ". Сергей и Юлия Скрипал оцеляха след покушението, обаче " Новичок " -ът взе друга жертва. Седмици по-късно 44-годишната Доун Стърджис умря след контакт с отровата. Нейният другар ѝ подарил открит в кофа за отпадък флакон със безценен парфюм, който в действителност съдържал нервно-паралитичното вещество.

Владимир Кара-Мурса: диагностицирано отравяне

Владимир Кара-Мурса беше съидейник и помощник на съветския опозиционер Борис Немцов. Само за година и половина против Кара-Мурса имаше две покушения с отрова: първия път през май 2015 година, три месеца след убийството на самия Немцов, а след това при започване на 2017. И в двата случая Кара-Мурса изпадна в кома. Той самият твърди, че отравянето е било публично диагностицирано, само че основният московски токсиколог Юрий Остапенко отхвърля това изказване - най-малко за първия случай през 2015 година. Независима френска експертиза откри следи от тежки метали в организма на жертвата.

Александър Перепиличний: мъртвият джогър

През 2009 година предприемачът Александър Перепиличний избяга от Русия във Англия. Предполага се, че преди този момент е помагал на интернационалните екипи, които разследвали афери и корупция в съветската администрация. Един от тези случаи са нашумелите разкрития на инспектора Сергей Магницкий, който разкри огромна корупционна скица при връщането на Данък добавена стойност - и умря в следствения арест в Москва. 44-годишният Перепиличний също умря - най-неочаквано през 2012 година, по време на джогинг. Малко преди гибелта си той беше минал на повсеместен медицински обзор. Като причина за гибелта в началото беше диагностициран сърдечен инфаркт. По-късно обаче в стомаха на предприемача беше открита отровна субстанция, която се съдържа в рядко срещаното отровно растение Gelsemium elegance, известно като " трева на сърцето ". В последна сметка аргументите за гибелта на бизнесмена-беглец по този начин и не бяха изрично открити.

Александър Литвиненко: чай с полоний

Бившият офицер от съветските вътрешни секрети служби ФСБ (Федерална работа за безопасност) Александър Литвиненко получи политическо леговище във Англия през 2000 година. Той беше индивидът, който насочи вероятно най-тежките и скрепени с обстоятелства обвинявания против съветските секрети служби и персонално против президента Владимир Путин. Литвиненко твърдеше даже, че ФСБ носи отговорност за бомбените атентати против няколко здания в Москва и още за редица други терористични офанзиви. През ноември 2006 година Литвиненко беше токсичен с чай в един лондонски ресторант. При аутопсията бяха открити следи от полоний-210 - един високо радиоактивен детайл. Лондон и до ден-днешен упорства да му бъдат предадени обвинените лица - и най-много тогавашният деятел на тайните служби и народен представител в съветската Дума Андрей Луговой.

Анна Политковская: незнайният токсин и изчезналите лабораторни проби

Репортерката на " Новая газета " не почина от отрова. Политковская беше убита в асансьора на своя жилищен блок на 7 октомври 2007 година. Но три години по-рано беше изработен и опит да бъде отровена. Нека си напомним, че Политковская пишеше за военните закононарушения, осъществени от съветската войска в Чечения. Предполагаемите държавни отровители за пръв път посегнаха на живота ѝ на 2 септември 2004 година, когато журналистката летеше от Москва към Беслан, с цел да подготови репортаж за терористичната офанзива с взимане на заложници против едно тамошно учебно заведение. В самолета на Политковская ненадейно ѝ прилошало, след което даже изгубила схващане. Приели я в болничното заведение в Ростов на Дон с експлицитната диагноза " отравяне с незнаен токсин ". По-късно се оказало, че лабораторните проби, посредством които трябвало да бъде открит точният тип на този токсин, загадъчно изчезнали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР