„И какво, ако „украинският президент Володимир Зеленски е евреин? Този

...
„И какво, ако „украинският президент Володимир Зеленски е евреин? Този
Коментари Харесай

„Вашингтон пост“: Откъде тръгва „зомби твърдението“ на Лавров за еврейския произход на Хитлер

„ И какво, в случай че „ украинският президент Володимир Зеленски е евреин? Този факт не значи, че няма нацистки детайли в Украйна. Мисля, че Хитлер също е имал еврейска кръв. Това не значи безусловно нищо. Мъдрият еврейски народ е споделил, че най-върлите антисемити нормално са евреи. Всяко семейство си има черна овца, както споделяме ние “, това съобщи на 1 май съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за италианска телевизия, напомня в. „ Вашингтон пост ". И добавя, че изказването му провокира отвращение в Израел.



Това е добър образец по какъв начин една неразбираема част от фамилната история на Хитлер разрешава развенчана легенда да изплува понякога, разяснява създателят на американското издание Глен Кеслър и акцентира, че има малко доказателства в поддръжка на това изказване.

Авторът прибягва до настоящия способ за инспекция на обстоятелствата и потегля оттова, че източникът на изказванието е документиран факт: бащата на Хитлер е роден извънбрачно и по този начин и не е ясно кой е неговият дядо. Това оставя отворена опцията дядото на Хитлер да е бил евреин, а самият Адолф Хитлер да е имал една четвърт еврейска кръв. Авторът на „ Вашингтон пост “ обаче показва, че еврейската традиция допуска, че еврейството се предава по майчина линия.

В интервала на Хитлеровия напредък към властта изчезналата информация за неговия дядо е пораждала спекулации, че е допустимо той да има еврейско родословие.

През 1953 година са оповестени записките на персоналния юрист на Хитлер - Ханс Франк. Това става седем години, откакто Франк е екзекутирал след Нюрнбергския развой за закононарушения, осъществени от него като военачалник губернатор на окупираната от нацистите Полша.

Франк твърди, че се е ровил в потеклото на Хитлер, откакто негов племенник заплашил да изнудва фюрера с разобличаване за еврейското му родословие. Франк твърди, че разкрил, че бабата на Хитлер по бащина линия – Мария Ана Шикългрубер, ражда през 1837 година, когато е била на 42 година, бащата на Хитлер - Алоис, до момента в който работела като готвачка за еврейско семейство в австрийския град Грац. В кръщелното не е посочено име на бащата на детето, а раждането е записано като „ нелегално “.

Франк обаче твърди, че от писма сред бабата на Хитлер и семейство Франкенбергер, за което тя е работела, ставало ясно, че член на фамилията, евентуално 19-годишният наследник, е имал интимни връзки с 42-годишната жена и Франкенбергер плащали за прехрана на детето. Предполага се, че самият Хитлер е споделил на юриста си Франк, че баба му в действителност измамила семейство Франкенбергер, потвърждавайки, че младежът е татко на детето ѝ. Хитлер се позовал на разказано от баба му, само че тя е умряла 40 години преди раждането му.

Повечето историци споделят, че версията на Франк е цялостна с неточности и не е достоверна, показва създателят на „ Вашингтон пост “. Един от доводите е, че през 1830 година в Грац не е имало еврейско семейство Франкенбергер, съгласно биографичната книга на Йън Кършоу за Хитлер „ Високомерие “, издадена през 1998. Имало е семейство Франкенрайтер, само че то не е било еврейско. Няма доказателства, че Мария Ана изобщо е била в Грац, да не приказваме, да е била наета от месаря Леополд Франкенрайтер.

Нещо повече, по този начин и не е открита преписка, която да дава детайлности за интимна връзка и прехрана за дете, както са разказани от Франк. Всъщност фамилията било прекомерно оскъдно, с цел да е изплащало каквато и да е прехрана, показва Глен Кеслър във в. „ Вашингтон пост “. Като похлупак на всичко, синът на Франкенрайтер – хипотетичният дядо, е бил единствено на 10 години, когато е роден Алоис.

Що се отнася до племенника Уилям Патрик Хитлер, за който се твърди, че се опитал да изнудва Хитлер, той в никакъв случай не е правил такива изказвания обществено, даже и откакто се реалокира в Съединени американски щати.

Историците акцентират и формалната възбрана евреи да живеят в тази част на Австрия до 60-те години на 19 в.

Но през 2019 година психологът Леонард Сакс слага под въпрос изказванието, че по това време в Грац не са живеели евреи и открива доказателства, че в града е имало дребна еврейска общественост. В неговото проучване, оповестено в „ Джърнъл ъв юропиън стъдис “, се упорства версията на Франк да се счита за по-достоверна.

Когато Алоис е петгодишен, майка му се дами за Йохан Георг Хидлер, който Хитлер публично афишира за собствен дядо. Тя умира, когато Алоис е деветгодишен. Тогава Алоис, който още употребява семейството на майка си – Шикългрубер, е изпратен да живее във фермата на по-малкия брат на Йохан Георг – Йохан Непомук Хидлер.

Според доста историци биологичният татко на Хитлер е бил или Йохан Георг, или Йохан Непомук, само че тези връзки били потулени, с цел да се избегне скандал. (Йохан Непомук бил към този момент женен, когато Алоис се ражда).

Така и не са се появили доказателства, които да поддържат това по един или различен метод, отбелязва Глен Кеслър.

Йохан Непомук остава завещание на Алоис. Но евентуално в границите на кръвосмесителен поврат Йохан Непомук е бил и дядо по майчина линия на майката на Адолф Хитлер – Клара. Когато е на 39 години, съвсем 20 години след гибелта на Йохан Георг, Алоис убеждава енорийския духовник да промени архива за кръщанетата и да впише Йохан Георг Хидлер като негов татко.

По неизяснени аргументи фамилното име е записано в регистъра като Хитлер, а не Хидлер, приключва „ факт чекингът “ на „ Вашингтон пост “ за това има ли учредения да се твърди, че Адолф Хитлер е имал еврейска кръв.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР