И Жени Калканджиева се зае със скандалната Истанбулска конвенция. Президентът

...
И Жени Калканджиева се зае със скандалната Истанбулска конвенция. Президентът
Коментари Харесай

Жени Калканджиева: Най-ужасното престъпление спрямо жените е изнасилването

И Жени Калканджиева се зае със скандалната Истанбулска спогодба. Президентът на организация „ Визаж “ приказва за битката с насилието против дамите, третия пол и еманципацията.

„ Опитах се да намеря нещо застрашително, нещо притеснително. Но не открих такова. Конвенцията е написана доста ясно. “, разяснява тя пред „ Труд “. – Това, което може би тормози хората, е въпросното определение на „ джендър “. Но за мен целият този звук се гради на чисто политическа основа.

Ние като българи се стремим да се изложим колкото се може повече пред чужденците – в тази ситуация пред Съвета на Европейски Съюз. Според мен в такива обстановки би трябвало да се вършат някои взаимни отстъпки, да се преглъщат някои неща в името на това да покажем, че нашите политици са постоянни и рационално мислещи хора, че сме едно напредничаво общество.„ По думите ѝ, това е безусловно естествен документ, който от дълго време е трябвало да се одобри. „ Да не забравяме, че не е нещо, което се отнася единствено до нас, а до правата на дамите по света. Рано или късно ще би трябвало да го приемем. Колкото по-рано, толкоз по-добре, тъй като по този метод изглеждаме извънредно назадничави в очите на европейците. “

Калканджиева разкритикува и ролята на църквата „ В момента съвсем не я виждам в какво е дейна, с изключение на в това да си търси земите и имуществата и да се намесва в едни толкоз съществени за обществото неща. “

Според нея позицията им се постанова извън. „ Не желая да звуча жестоко, аз съм Божи човек, имам вяра в Господ, само че като се има поради, че в църковните среди също има гейове, необичайно е, че тъкмо те по този начин мощно се изричат срещу това. Вижте, не можем да не признаем нещо, което действително съществува. Няма по какъв начин да кажем няма гейове и лесбийки, че не съществуват. Аз считам, че те също би трябвало да бъдат предпазени. При тях също има принуждение, при тях също има дискриминация. “

По въпроса би трябвало ли и те да основават и отглеждат деца, Жени Калканджиева означи, че би трябвало да им се даде такава опция, само че и посочи, че тази концепция наподобява и малко ужасно. По думите ѝ, не всички са задоволително рационални, с цел да възпитават и отглеждат деца, само че това може да се каже и за естествените бракове.

„ Насилието над дамите е проблем, за който в България се мълчи. Аз самата съм имала приятелки, които са били жертви на принуждение, измъчвани – даже не физически, а по-скоро душевен “, показа Калканджиева и съобщи, че точно по тази причина има потребност от одобрение на обособен документ, защитаващ правата на дамите.

„ Дори някой всекидневно да ти споделя, че ще те пребие, ще те убие или ще те залее с киселина, това е задоволителен тормоз. Да живееш в боязън е най-големият призрачен сън. Да не приказваме, че това постоянно се случва в фамилии с деца и децата също са пострадали. А може би най-ужасното закононарушение по отношение на дамите е изнасилването. "

Според нея, най-застрашени са девойките в дребните обитаеми места, където това, че някой те е изнасилил се смята за нещо срамно и нормално жертвата се счита за порочната.

Калканджиева счита, че конвенцията е значима, тъй като е написана доста добре, а въобще не се интересува от въпроса за третия пол.

„ Ако има трети пол, аз не бих желала и той да бъде унизен, не желая да бъде в неравностойно състояние, нито да бъде унижаван. Това са неща, които един актуален младеж няма по какъв начин да не може да одобри. Яд ме е, тъй като сега виждам доста политически игри и доста излагация пред европейските представители. Никога не съм имала предубеждения, от доста дребна съм по света, виждала съм много забавни и странни неща. Може би би трябвало да излезем от черупката на България.

Българите да стартират малко да пътуват, да видят отношението, свободите на хората по света. В последна сметка, това е – всички искахме независимост, значи би трябвало да имаме независимост. Ако ще имаме независимост, то би трябвало да е цялостна. Ние еволюираме, развиваме се. Аз съм за еманципацията, за бъдещето, за напредничавото мислене. Съжалявам доста, само че ето, виждате, в този момент клонираха и маймунки! Няма по какъв начин да задържим времето. Това е. “

Калканджиева също по този начин означи, че не изключва опцията да влезе един ден в политиката.

Източник: tialoto.bg
Снимка: Facebook
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР