И ето, че отново дойде най-чаканият ден в седмицата –

...
И ето, че отново дойде най-чаканият ден в седмицата –
Коментари Харесай

Какво толкова ужасно има в петък 13-и?

И ето, че още веднъж пристигна най-чаканият ден в седмицата – негово величество Петък! Днес отново сме станали рано, бързайки за работа, само че в този ден постоянно е някак по-различно и като че ли препускането по улиците не ни се коства чак толкоз натоварващо, колкото през останалите дни. Времето е отлично, слънчево и ветровито, само че има единствено една дребна детайлност. Днес е петък 13-и и съгласно цялостен куп поверия би трябвало в идващите 24 часа да чакаме единствено неприятни изненади. Нека разберем за какво комбинацията от ден петък и цифрата 13 е избрана като съдбовна и дружно да се посмеем с някои от най-забавните легенди и поверия.

Съществуват доста и разнообразни теории, свързани с корените на съдбовния петък 13-и, множеството от тях са религиозни.

Вярването, че това е най-страшният ден в годината датира от епохи обратно, когато животът е бил прекомерно неконтролируем и хората се уповавали само на вярата. Те изпитвали възприятие на сигурност само посредством съобразяването със суеверията, които им носят шанс или им оказват помощ да избегнат нещастието. И до ден сегашен несъмнено 90% от човечеството към момента чука на дърво, когато загатва нещо, от което се опасява.

Някои пък се въртят три пъти, когато някое симпатично черно коте им пресече пътя.



А най-запалените по суеверията в никакъв случай не стъпват върху шахти.

В природата на човек е заложено да се доверява на традициите, основани от предците, и суеверията са част от тактиката им за по-щастлив и спокоен живот. Но къде се корени вярването, че петък 13-и е демонски ден?

Според някои то е обвързвано с ареста на рицарите тамплиери, осъществен на днешната дата през 1307 година Смята се, че от този момент датират първите тайни теории, по отношение на този ден, само че съгласно някои петък 13-и и всички суеверия към него, датират от 1907 година Тогава излиза романът на Натаниел Лахенмайер, озаглавен „ Петък 13-и “. В него създателят интензивно твърди, че този ден носи злощастие и неприятен шанс.



Други вярвания сочат, че в Древен Рим магьосниците се събирали в кръг от 12 души, а 13-ят е лицето на дявола.

Нумеролози пък настояват, че цифрата 13 единствено по себе си носи злощастие, защото е тъкмо след 12. В годината има 12 месеца, боговете на Олимп са 12, учениците на Исус са 12, а картата 13-та карта Таро символизира гибелта.

На петък 13-и се случват и някои нещастни събития от по-близкото минало. Например на 13-и април совалката Аполо 13 не съумява да кацне на Луната поради детонация на кислороден контейнер. За благополучие екипажът оцелява и съумява да се завърне на Земята. Това е първият галактически транспортен съд, претърпял случай в Космоса. А на 13-и януари 2012 година след конфликт с подводен риф потъва огромният круизен транспортен съд Коста Конкордия.



Любопитен факт е, че в някои страни Гърция и Испания съдбовният ден е вторник 13-и. Смята се, че вторник е ден, следен от бога на войната – Арес.

Изследователи към момента търсят точния генезис за повода денят петък 13-и да всява смут в човечеството.

Представяме ви и някои от занимателните легенди, свързани с този ден.

Минаването под стълби е строго неразрешено

Особено в случай че желаете да пораснете още. На височина. Много суеверни хора си взимат отпуск през този ден, тъй като работата им постанова нанагорнище на стълби.

Стойте надалеч от фризьорския салон

Подстригването в този ден носи злощастие, а също не се предлагат и измененията като да вземем за пример сменянето на прическата или на цвета на косата.

Знаете ли, че доста хотели нямат 13-и етаж?

Защото доста хора отхвърлят да отседнат там.

13 души на масата – парадокс!

Поверието гласи, че на масата не трябва да има 13 души, тъй като това значи, че ще се случи нещо извънредно и е обвързвано с Тайната вечеря, на която Юда е бил последният настанен – тринайстият.



Взимането на значими решения и пътуванията са немислими през днешния ден

Тъй като денят се счита за анатемосан нито една активност, която може да докара до риск за живота ви е още по-опасна през днешния ден.

Любимото ни вярване: Станете от същата страна на леглото, от която сте легнали и никога не стъпвайте първо с левия крайник.

И откакто към този момент сте осведомени с най-важните указания за деня, ви пожелаваме просто да се усмихнете и да се насладите на петъка! 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР