И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка

...
И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка
Коментари Харесай

Машинното гласуване е пред провал?

И без това изпълнената с какви ли не компликации подготовка на машинното гласоподаване, към този момент се изправи пред неуспех, оповестява вестник " Сега ".

Огромен скандал се развихри сред Централната изборна комисия (ЦИК), която провежда изборите, и компанията „ Сиела Норма”, от която се чака да достави устройствата. Причината бяха претенциите на сдружението, което недоволства от предлаганата му цена, както и от периода за осъществяване.

За предходните парламентарни избори на 4 април 2021 година ЦИК закупи от „ Сиела Норма” 9600 машини, създадени от „ Смартматик”, за 36 000 000 лева без Данък добавена стойност.

Преди дни членовете на ЦИК взеха решение, че ще поръчат още 1500 устройства – с опцията за 500 спомагателни при потребност, откакто предишното Народно заседание размени напълно хартиените бюлетини с машинно гласоподаване, в това число и за изборните секции в чужбина.

От самото начало, когато се разбра, че ще би трябвало да се закупят нови устройства, беше съвсем несъмнено, че ЦИК ще бъде принудена да се обърне към „ Сиела Норма” поради извънредно късото време за организацията на изборите.

На съвещанието на комисията в петък, на което участваха и представители на компанията, членовете на държавния орган получиха неприятна изненада. От „ Сиела Норма” оповестиха, че сумата, която страната беше планувала за спомагателни машини – 6.5 млн. лева, не ги удовлетворява. По-малката поръчка като брой машини, разноските за доставката им от чужбина, за програмен продукт, консумативи, задгранични експерти – всичко това покачвало сумата до 15 млн. лева От сдружението недоволстват и от късия период, в който да изпълнят поръчката – до изборите, когато всичко би трябвало да бъде готово, остават 5 седмици.

Искането им безусловно скандализира членовете на ЦИК, които изрично отхвърлиха да се съобразят. От „ Сиела Норма” ги упрекнаха, че не могат да считат, и дори оповестиха, че се усещат изнудвани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР