И без Договора за приятелство с България ние имаме автентичен

...
И без Договора за приятелство с България ние имаме автентичен
Коментари Харесай

Никола Димитров: България има интерес от това

И без Договора за другарство с България ние имаме достоверен интерес от задълбочаване на съдействието. Договорът единствено подтиква това нещо. Според мен и прилежаща България има интерес от това. Трябва да намерим метод, може би и да има по-продуктивна атмосфера в Историческата комисия, само че тази по-продуктивна атмосфера ще бъде допустима, в случай че България ни поддържа, както това правеше по време на европредседателството си.

Това сподели пред Радио Свободна Европа македонският вицепремиер и министър по евроинтеграцията Никола Димитров, съобщи организация БГНЕС.

Попитан по какъв начин ще разяснява недоволството на външния министър на РСМ Буяр Османи от работата на историческата комисия Димитров сподели следното: Ние политиците се намираме в деликатна позиция - да даваме оценки за работата на специалисти, учени, професори и така нататък и в съответния случай за историята. Ако има политическа поддръжка, евентуално може и да има, само че в случай че има политически напън върху Комисията с цел да свърши нещо, тогава ще има огромна бездна сред Комисията и обществото. Мисля, че това нещо ще бъде контрапродуктивно. Поради тази причина всички би трябвало да бъдем доста деликатни когато даваме оценки за работата на Комисията. В същото време членовете ѝ, както и съпредседателите би трябвало да бъдат деликатни когато дават политически оценки, тъй като сме очевидци и на това нещо.

По отношение на договарянията сред двете страни сега Никола Димитров сподели следното: " Съжалявам, само че не мога в детайлности да приказвам за настоящия компромис, тъй като се намираме в внимателен стадий от този развой. Трябва да се даде късмет, да поставим дипломатически старания в договарянията, диалозите и контактите. Най-общо компромисът има две страни -едната е, разбрахме се да не се договаряме за всичко ", споделя Димитров и разяснява: Българската страна има своите позиции, а македонската нейните. Втората част от компромиса е онази, където имаме общ интерес да създадем всичко, с цел да получим съответна пътна карта, със периоди, с способените институциите, за осъществяването на Договора за другарство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР