Хвърлянето на яйца по сградата на Висшия съдебен съвет в

...
Хвърлянето на яйца по сградата на Висшия съдебен съвет в
Коментари Харесай

Съдът: Хвърлянето на яйца по ВСС при избора на Гешев не е хулиганство

Хвърлянето на яйца по постройката на Висшия правосъден съвет в деня, когато съветът избираше Иван Гешев за основен прокурор, не е безчинство. Този извод прави Софийският градски съд, който на втора и последна инстанция гледа дело против П.Б., споделя. Изборът на Гешев преди година бе съпроводен от цивилен митинги. Оставката на основния прокурор бе желана цяло лято и от протестиращите против държавното управление на Бойко Борисов.

На първа инстанция Софийският областен съд признава П. Б. за отговорна в това, че на 14 ноември 2019 година по обяд е хвърляла яйца по фасадата на постройката на Висш съдебен съвет. Тъй като това е демонстрация с по-ниска степен на социална заплаха и не е престъпление, на дамата е наложена санкция от 100 лева по Указа за битка с дребното безчинство. П. Б. е приета за невиновна по обвиняването, че е хвърляла яйца и по кола на Министерство на вътрешните работи.

Свидетели по делото са полицейски чиновници. Има и видеозапис. От данните по делото излиза наяве, че П. Б. е взела яйцата от друга, неустановена по делото жена, която също е взела участие в митинга против провеждания по същото време избор на основен прокурор и която жена преди този момент е била извадила от чантата си опаковката с яйцата и първа е почнала да ги хвърля към постройката на Висш съдебен съвет.

След като докладвали за дейностите на двете дами, на служителите на реда, които охранявали митинга, било наредено да ги задържат. Така П. Б. била проследена и арестувана в постройката на Халите, която е близо до съвета. Тя била арестувана за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи, излиза наяве от делото.

Действията на П.Б. са преценени от първата инстанция като осъществени в прорез с общоустановеното и непочтено по своето наличие, преминаващи границата на допустимост на формата на изложение на мнение. Според градските съдии Атанас С. Атанасов (докладчик), Мирослава Тодорова и Александрина Дончева обаче това не е по този начин.

Градските съдии напомнят практиката на Европейския съд за правата на индивида, съгласно която свободата на изложение на мнение е използвана освен във връзка с поведение или дейности, които се одобряват благосклонно, считани са за безобидни, или се одобряват с равнодушие, само че също по този начин и за такива, които наскърбяват, шокират или смущават.

Затова и фактът, че хвърлянето на яйца по Висш съдебен съвет е в разрез с общоприетата норма за порядъчност, не е задоволителен да се одобри, че тези дейности са неприемлива форма на изложение на мнение, която би трябвало да се глоби.

По въпроси от обществен интерес, по които се показва публично мнение, свободата на изложение следва да се употребява от по-голяма отбрана , показва още градският съд. И добавя, че в съответния случай глобената демонстрация е в границите на митинг по въпрос от огромна социална значителност – провеждания в това време избор на основен прокурор. Протестът е изразявал мнението на участвалите в него жители за пороци при провеждането на процедурата. Макар и да е в прорез с общоприетото за обикновено и благоприлично държание, мятане на яйца по постройката на Висш съдебен съвет очевидно е израз на отношението на П.Б. към метода на действие на Висш съдебен съвет, а не на персонално неуважително отношение към публичните порядки изобщо или към личността на близките.

Затова и санкционирането ѝ е намеса в упражняването на правото на изложение на мнение. Тази интервенция е несъобразена със стандартите и правилата на Европейската спогодба за правата на индивида.

" По делото не е открито дейностите на П.Б. да са възмутили други жители, с изключение на чиновниците на Министерство на вътрешните работи,   на които, както се откри, е било предоставено както да охраняват публичния ред, по този начин и да следят участниците в митинга. Това, че жалбоподателката е била подложена на наблюдаване, следене, задържане и отклоняване до постройката на районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, където е била арестувана за период от 24 часа, сочат, че и преди нейното санкциониране от страна на районния съд, е била осъществена забележителна степен на интервенция от страна на държавни органи във връзка с правото на изложение на мнение и в този смисъл спомагателното практикуване на такава интервенция посредством налагане на административна глоба не би съответствало на условията за пропорция и нужда по смисъла конвенцията ", стимулират се съдиите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР