Huawei се отказва от Европа. Китайският телекомуникационен оператор планира да

...
Huawei се отказва от Европа. Китайският телекомуникационен оператор планира да
Коментари Харесай

Huawei се отказва от Европа, прибира се у дома

Huawei се отхвърля от Европа. Китайският телекомуникационен оператор възнамерява да рзпусне западните си лобисти, да редуцира европейските си интервенции, което пък значи, че редуцира и упоритостите си за световно водачество.

Причините за това нямат доста общо с комерсиалния капацитет на компанията, оповестява Politico, Huawei към момента е в положение да предлага авангардни технологии на по-ниски цени от своите съперници. Всичко е обвързвано с политиката, изясняват от изданието, като се базират на изявленията с повече от 20 сегашни и някогашни чиновници и стратегически съветници на компанията.

Притиснат от Съединените щати и от ден на ден отбягван на Стария континент, който в миналото смяташе за най-стратегическия си отвъдморски пазар, Huawei счита да обърне взор към китайския, като концентрира лимитираното си европейско наличие върху Германия, Испания и Унгария.

Интервюираните чиновници са безапелационни, че „ това към този момент не е компания, движеща се по пътя на глобализацията “, а такава, която ще се избавя вкъщи.

Като цяло, затрудненото състояние на Huawei беше систематизирано от създателя на компанията Рен Джънфей в тирада пред ръководители в централата на компанията в Шенжен през юли. Тогава той уточни трите съществени провокации, пред които е изправена компанията през последните три години: неприязън от страна на Вашингтон; коронавирусната пандемия; и нахлуването на Русия в Украйна, което прекатурна световните вериги за доставки и ускори опасенията на Европа по отношение на несъразмерната взаимозависимост от страни като Китай.

Това развиване води до съществени промени в структурата на европейското предстаителство на тогавашния софтуерен колос.

Офисът на Huawei в Брюксел - в миналото основен лобистки център за компанията против европейските ограничавания върху нейното съоръжение - беше напълно трансфериран в европейското ръководство, в този момент със седалище в Дюселдорф.

Това лято офисът загуби своя началник на връзките, Фил Хърд, някогашен публицист от BBC, който се причисли към компанията през октомври 2019 година при започване на акцията за отпор против политическия напън в Европа. Наскоро бяха освободени още най-малко трима други основни лобисти.

Директорът по връзките на Huawei в Обединеното кралство Пол Харисън напусна поста си през октомври, дружно с доста други чиновници, напомня Politico, а в в Париж шефът по маркетинг и връзки на компанията, Стефан Куртелин, напусна поста си през септември.

Във Варшава локалният PR управител на компанията, Симон Солница, напусна Huawei през септември. „ Кризите, с които се справях всекидневно през последните години, бяха колосални “, написа той в обява в LinkedIn, обявявайки напускането си.

Служителите свидетелстват, че радикалната смяна, почнала през септември 2021 година, е в резултат на завръщането на Менг Вначжоу, която прекара съвсем три години в Канада, изправена пред изгонване в Съединени американски щати по обвинявания в скрит план за осъществяване на банкова машинация.

Ефектът Менг

Висш чиновник на компанията разяснява пред Politico, че моментът, в който Менг Вначжоу, щерка на създателя на Huawei и хипотетичен правоприемник на управителния пост, е слязла от самолета след ареста си в Канада, „ глобалистът Huawei умря “.

Менг изигра основна роля в правната и публичната борба сред Huawei и Вашингтон, а след завръщането си от Канада доближи до най-високите позиции в компанията като заместник-председател в централата ѝ, предизвиквайки корпоративна смяна на върха. Именно тя е в основата на смяната и за европейската тактика. В момента Huawei разделя континента на два пазара: Западна Европа, с централа Дюселдорф, и Източна Европа и скандинавските страни, с върховен изпълнителен шеф, основан във Варшава.

Преструктурирането „ ще ни помогне да внесем повече синергии в границите на цялата европейска бизнес операция; ще донесе повече стойност по-директно на нашите клиенти тук в Европа “, разяснява представителят на Huawei Europe.

Ефектът Тръмп

Стратегическото оттегляне на Huawei е удивително за компания, която до неотдавна наливаше милиони евро в лобисти и PR акции в опит да разшири и резервира своето световно наличие.

През 2010 година мнозина в Европа смятаха Huawei за другар в софтуерните среди, откакто усили конкуренцията и понижи цената на идващото потомство телекомуникационни мрежи. Това оказа помощ на китайския софтуерен колос да развие сериозна инфраструктура. В последна сметка обаче точно тя се трансформира в причина за сериозен отпор от страна на Вашингтон.

Насрещните ветрове започнаха да духат при администрацията на президента Барак Обама, само че доближиха ураганна мощ след избирането на Доналд Тръмп. Политиката на републиканския президент докара освен до цялостна възбрана на Huawei на американска територия, само че и на негативно отношение към компанията от страна на съвсем всички западни страни.

Нахлуването на съветските войски в Украйна не трансформираха обстановката към по-добро. Напротив – околните връзки, които Китай показва с Русия, в допълнение ускориха терзанията на западните пазари по отношение на сигурността на една сериозна инфраструктура, построена от знаков китайски снабдител.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР