Храните на едро поскъпват. Това отчитат от Държавната комисия за

...
Храните на едро поскъпват. Това отчитат от Държавната комисия за
Коментари Харесай

Очаква се скок в цените на основните хранителни продукти


Храните на едро нарастват. Това регистрират от Държавната комисия за стоковите тържища и борсите.

Слънчогледовото олио да вземем за пример покачва междинната си цена на едро с 18 на 100 и се търгува за към 5, 80 лева за литър.

Нагоре вървят и цените на оранжерийните домати, които на борсата могат да се купят за малко над 3 лв. за кг. Краставиците пък поевтиняват и кг коства 4 лв..



От плодовете нарастват лимоните, а цената на ябълките пада.

Повишението на цените на едро значи, че на процедура те може да се вдигнат и на дребно в магазините. От Държавната комисия за стоковите тържища и борсите регистрират също по този начин, че повишаване на едро има при краве сиренето, пилешкото месо, захарта и брашно вид 500.

Вяра Генева не се е редила на опашка за олио, само че установи, че цените на главните храни вървят нагоре

„ Ами да вземем за пример, в този момент купих бекон, който струваше 3 лв., а в този момент е станал близо 6 лева, сирената, кашкавалите, нарязаните колбаси, месата, всичко, всичко е скъпо “, сподели Вяра Генева.

От Държавната комисия за стоковите тържища и борсите също регистрират растеж в цените, само че на едро, а специалисти приканват властта да вземе ограничения.

„ Министерският съвет би трябвало да предприеме ограничения предвид на това, че през последните месеци се следи фрапантно повишаване на избрани цени и това е разумно, тъй като цените на производителите в края на януари набъбнаха с 32 % “, съобщи Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания.

В ефира на предаването " Тази неделя " по bTV ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите разяснява тематиката с вчерашното напрежение към олиото и успокои, че то няма да свърши по щандовете на магазините.

„ Когато се презапасяваме с някакви артикули на промоция, това не значи, че пазарим рационално - Ако вие през вчерашния ден сте си купили 10 литра олио, според статистиката ще ги консумирате 1 година. Ако не сте го употребявали, то евентуално ще се е развалило и, в случай че го изхвърлите, това значи, че сте го купили на двойно по-висока цена “, изясни Димитър Маргаритов, ръководител на КЗП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР