Храненето вкъщи ви поддържа тънки и ви предпазва от диабет.

...
Храненето вкъщи ви поддържа тънки и ви предпазва от диабет.
Коментари Харесай

Домашната храна ни пази от диабет и напълняване

Храненето у дома ви поддържа тънки и ви защищава от диабет. Ново проучване на Медицинското учебно заведение към Харвардския университет демонстрира, че хората, които обядват и вечерят у дома, са доста по-здрави и едвам 10 % от тях страдат от наднормено тегло, за разлика от феновете на заведенията за хранене. При хората, които ядат домашна храна, също по този начин има с към 25 % по-нисък късмет да развият диабет, настояват учените.

Проучването демонстрира също по този начин, че общото здравословно положение на хората, отскачащи до домовете си в обедните почивки, е с пъти по-добро от това на сътрудниците им. Според харвардските учени това се дължи на няколко аргументи. Първо, в множеството случаи домашно приготвената храна е доста по-здравословна, също по този начин хората са склонни доста по-малко да пият сладки газирани питиета у дома и не на последно място самата физическа интензивност при ходенето до дома оказва въздействие.

Изследването е направено във връзка лавинообразното покачване на диагностицираните случаи на диабет от вид 2. Опасното заболяване, което се подхранва от затлъстяването, изяжда приблизително по 10 % от бюджета за здравни грижи на всяка европейска страна. То предизвиква редица затруднения като инсулт и сърдечни пристъпи, слепота и проблеми с кръвообращението, водещи до ампутации.

Автор на изследването е Генг Зонг. Той и екипът му достигнали до своите заключения, като проучил питателните привички на близо 100 хиляди мъже и дами на възраст до 26 години. Доброволците били интервюирани по отношение на питателните си режими, метода на живот и местата, където нормално обядват и вечерят. Абсолютно всеки от тях бил без диагностициран диабет при започване на проучването, само че в края му повече от 9000 от участниците развили вариация вид 2 на болестта.

 Домашна храна

Анализът разкрил, че хората, ядящи вкъщи, са доста по-малко застрашени от диабет. Тези, които вечеряли от пет до седем пъти вкъщи, имали 15 % по-нисък късмет от развиване на положението. Хората, които обядвали у дома от три до пет пъти седмично, пък имали цели 25 % по-нисък късмет от развиване на диабет.

При 90 % от обичащите фамилните вечери също по този начин не било записано наднормено тегло. Интересен факт бил, че дамите са склонни доста повече да се хранят здравословно и да упражняват от мъжете. В изследването обаче има значима забележка. Резултатите му не важат за хората, които готвят полуфабрикати и авансово готова храна, а единствено за тези, които подготвят обичайната вечеря с необработени артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР