Храмът на осемнадесетте благородници е един от най-мистериозните и загадъчни

...
Храмът на осемнадесетте благородници е един от най-мистериозните и загадъчни
Коментари Харесай

Просвещението

Храмът на осемнадесетте благородници е един от най-мистериозните и загадъчни места на земята. Този античен храм, който се намира в Тайван, крие голям брой секрети и мистерии, които до момента не са били изцяло разгадани. Сред най-интригуващите загадки, свързани с този храм, е тази на божеството Анубис.

Малко хора знаят, че на остров Тайван се намира храм, в който един от обектите на поклонение е изображението на куче. Храмът на осемнадесетте благородници се намира в най-северната част на острова в крайбрежната риболовна зона сред две пристанища – Дзилонг ​​и Даншуй.

Има няколко митове за произхода на този храм. Най-подробният от тях споделя, че един път по време на династията Цин (1644-1912) 17 души и едно куче са плавали в лодка. В резултат на неочаквана стихия лодката се разрушила. Всички хора починали, а телата им били изхвърлени на брега и единствено кучето съумяло да оцелее. Тогава кучето или умряло от тъга, или се самоубило. Жителите на крайбрежното рибарско населено място погребали телата на удавниците и кучето в общ гроб.

 Тайните на Храма на осемнадесетте и Анубис

Храма на осемнадесетте почитаеми и почитани

Цялото население на селото се състояло от китайци, заселени в Тайван, и всички поданици имали обичая да се молят дружно на предците си, преди да отидат в морето. Както се оповестява в друга легенда, членовете на единствено едно семейство са взели участие в погребението на тези 17 удавени мъже и едно куче, което стартира да включва този гроб в обичайния китайски обред на годишната гала за възпоменание на мъртвите.

След това било видяно, че до момента в който множеството други риболовен лодки идват празни, лодките на семейство Лианг в никакъв случай не се прибирали празни. Това породило убеждението, че точно гробът е обезпечил уловката на семейство Лян. Постепенно всички селяни почнали да се покланят на заровените, с цел да получат шанс и отбрана в морето. По-късно на мястото на гроба бил издигнат дребен храм от семейство Лианг.

Храмът на осемнадесетте благородници

е забавен освен за чужденците, само че и за самите тайванци. Той е доста друг от обичайните китайски храмове освен с неповторимия фетиш към кучето, само че и с поклонението пред духовете на незнайни удавници. Но такива духове постоянно са били считани от китайците за подли, а местата им за заравяне – за рискови.

 Тайните на Храма на осемнадесетте и Анубис

На паркинга, който се намира на към 200 метра от храма, има дребен пазар, където локални възрастни дами продават ритуална храна и религиозни предмети. В китайската просвета на храната постоянно се придава алегорично значение и този храм е прочут в цялостен Тайван с дребни миди, приготвени в конусовидни черупки в лют сос и ядене, наречено zongji. Най-вече наподобява на зелеви сърми с триъгълна форма. Пълнежът, който се състои от леплив ориз и мляно свинско месо, е завит в бамбукови листа, свързани със здрав връв.

Традиционно zongji се подготвя единствено един път годишно, на Празника на драконовите лодки, който се свързва с култа към националния стихотворец Ку Юан, който е прочут с осъществяването на ритуално самоубийство. Протестирайки против корупцията и измяната в кралския двор, поетът, живял през 3 век пр.н.е., се удавил в реката. Според легендата локалните селяни се пробвали да намерят тялото му за заравяне и, с цел да предпазят удавника от изяждане от риба, почнали да хвърлят в реката ориз, завит в триъгълни копринени торби.

Спецификата на Храма на осемнадесетте

Но на пазара в Храма на осемнадесетте благородници, zongji се продава всеки ден. Наборът от ритуални предмети, предлагани на храмовия пазар, включва вездесъщите ароматни пръчици, златни, сребърни и книжни пари от „ банката на задгробния живот “, както и хартиени медальони с червен конец с изображение на черно куче.

 Тайните на Храма на осемнадесетте и Анубис

Медальони са окачени на две огромни бронзови скулптури на куче, които са инсталирани от двете страни на ритуалното изображение на гроба. Ароматните пръчици се слагат върху необикновена правоъгълна кадилница. А парите на „ банката задгробни ” би трябвало да бъдат изгорени в специфична пещ, с цел да стигнат до получателите – духовете на 17 удавници и едно куче.

Друга отличителна линия на храма е времето за свещенодействие. Нощните часове са най-популярни измежду посетителите. Най-вече тук идват хора с доста характерни специалности – сводници и проститутки, рекетьори, контрабандисти, играчи, притежатели на незаконни игрални зали и нечестни предприемачи. През 80-те и 90-те години на предишния век, известни като ерата на икономическото знамение на Тайван, храмът претърпява същински взрив.

Друга необикновена специфичност е, че в допълнение към обичайните китайски ароматни пръчици, цигарите с присъщото име „ Long Life “ са пушени на поднос, ситуиран непосредствено под тамянната горелка до 2011 година Но още през 2014 година тази тава изчезнала, а на въпроса за повода било казано, че парфюмът е спрял да пуши.

От Египет до Китай

В момента култът към кучето е необичаен културен феномен освен в Тайван, само че и в целия свят. Единственото нещо, което се помни по отношение на него, е древноегипетският господ Анубис. Първоначално той е изобразяван като чакал или черно куче, а по-късно като човешка фигура с кучешка глава и провидение, което придружавало душите на мъртвите в отвъдното. Това е богът на погребалните ритуали и мумифицирането, ценител на лечебните билки и арбитър в царството на мъртвите.

 Тайните на Храма на осемнадесетте и Анубис

Но Анубис не бил единственото провидение, чийто облик имало кучешки атрибути.

Освен Анубис, античните египтяни почитали вълкоподобния господ на войната Упуаут. Дуамутеф, пазителят на ритуалните съдове с балсамирани органи на мумии, също имал глава на чакал.

Произходът на изображенията на тези божества се основавало на наблюдаване на навиците на кучешките животни, които съчетавали лова с яденето на мърша. Те постоянно се намирали тук-там за гробове на хора, които по това време не са били задоволително дълбоки, тъй че кучешките чистачи елементарно ги изравяли и изяждали, а останките на мъртвите, може да се схване като тип гала на изпращане в света на мъртвите.

Следи от култа към кучето могат да се проследят

и в културата на европейските нации. Култът към това животно, съществувал в миналото на територията на Евразия, като се потвърждава както от археологически данни, по този начин и от митологични претекстове и сюжети на някои национални приказки, митове и суеверия.

Например претекстът за саможертвата на кучето в тайванската легенда за произхода на Храма на осемнадесетте благородници припомня погребални обреди с ритуално жертвоприношение на кучета. Предполага се, че сходни ритуали са били необятно публикувани в Евразия през неолита, както и през бронзовата и желязната ера. Археологическите доказателства демонстрират доста характерна роля на кучетата в култовете от неолита и бронзовата ера, където те са служели като “психопомпи “, водачи в другия свят и пазачи на границите сред двата свята.

 Тайните на Храма на осемнадесетте и Анубис

В комплекс от неолита и бронзовата ера покрай Питърбъро (Англия) английски археолози разкрили останките на две кучета. И двете кучета били убити, с цел да служат като духове-пазители по пътя към отвъдното. Подобно заравяне на принесено в жертва куче е намерено от археолози в Тайван. Гипсовата отливка от останките на това тайванско куче може да се види в Националния музей на праисторическото минало на острова в град Тайтунг.

За претекстовете за възникването на култа приказва фактът, че през бронзовата ера в Европа единствено дребна част от популацията е практикувало погребения в земята. И това допуска, че възникването на култа към кучето може да се свърже с ритуала на изродяване. Екс-карамфилът е погребална процедура на излагане на телата на умрелия на открити платформи, с цел да бъдат налични за животни, които събират нечистотия, както се прави в тибетските „ небесни погребения “ и зороастрийските погребални ритуали.

Тотеми на предците

Образът на куче се среща много постоянно във фолклорите на много нации и е показан в редица вариации. Понякога то работи като асистент на основния воин, от време на време като бранител в другия свят, а от време на време и като избавителна жертва. Но на всички места, както в тайванския храм, по този начин и в древноегипетските вярвания и фолклора на индоевропейските нации, култовете с облика на куче са тясно свързани с концепциите за живота след гибелта.

Източник: prosveshtenieto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР