Хоризонтът ни е в България да няма работещи бедни, това

...
Хоризонтът ни е в България да няма работещи бедни, това
Коментари Харесай

КНСБ: Да няма работещи бедни, това е целта

„ Хоризонтът ни е в България да няма работещи небогати, това е политическата цел, която би трябвало да си слагат всички, които желаят да ръководят “. Това сподели през днешния ден в Благоевград президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщи кореспондентът на БГНЕС от града.

В Благоевград Димитров организира кротичък и безмълвен митинг на работещите в МБАЛ. Градът бе следващата спирка на протестната акция на синдиката под мотото: „ Да защитим приходите от инфлация и работните места в рецесията! ”.

Пред медиите водачът на КНСБ очерта четири съществени групи претенции към бъдещия парламент и възможното държавно управление.

„ Политиците би трябвало да знаят какво желаят хората на труда, за това започнахме протестната си акция на 19 септември от „ жълтите павета “ – триъгълникът на властта преди идната тежка зима “, сподели Пламен Димитров.

Според него решение има и те са в четири посоки.

Първото е приходите да бъдат обезщетени напълно с целия размер на инфлацията, която съгласно Национален статистически институт е 18 на 100, само че някои артикули са поскъпнали два пъти.

„ Някои бяха индексирани, само че не всички, за това в опазването на здравето има митинги, а работещите в РЗИ не са получили нито един лев “, сподели водачът на КНСБ.

Същото – компенсиране на приходите се желае и от частния бранш, където предстоят договаряния.

Второто искане към политиците и работодателите е обвързвано с гарантирането/компенсирането/ на енергийните помощи.

Инж. Димитров напомни, че една трета от обезщетените до в този момент 632 хиляди небитови консуматори са бюджетни организации – учебни заведения, лечебни заведения и други

Тези обезщетения би трябвало да бъде обезпечено и да продължат до края на годината, а те са в размер на милиард лв. на месец. А те не идват от бюджета, а се генерират от енергетиката, сподели още Димитров.

Според водача на КНСБ, в случай че тези обезщетения не продължат и през първите месеци на 2023 година се чакат всеобщи съкращения.

„ Според бизнеса 80 – 100 000 души могат да изгубят своите работни места “, сподели инж. Димитров.

Той сподели, че третото искане от политиците е потребността от газови обезщетения и тяхното гарантиране.

Според него този значим механизъм го няма записан на никое място. Той се надява новият кабинет или служебният, да отговорят на тези три претенции.

„ Четвъртото ни искане е да бъдат разширени и удвоени енергийните помощи за небогати, което съгласно КНСБ е доста по-лесно за осъществяване от предходните три, тъй като е по-евтино “, безапелационен бе инж. Димитров.

Според него отпусканите до в този момент средства в размер на 620 лв. не стигат да се купят същите кубици дърва. Държавата би трябвало да им подсигурява на тези обществено слаби пластове да могат да си купят най-малко 6-7 кубика дърва, с цел да се отопляват и готвят най-малко в една стая през зимата.

„ Който и да ръководи България, би трябвало да го направи това, което желаеме, тези четири неща “, безапелационен бе водачът на КНСБ.

Според него през 2023 година приходите би трябвало да се усилят най-малко с 12-13 на 100, а минималната работна заплата да си пристигна на равнището. Или не по-малко от 50 на 100 от междинната за страната. Според Димитров размерът на МРЗ би трябвало да бъде усреднената междинна РЗ за първите шест месеца на годината.

„ Хоризонтът ни е в България да няма работещи небогати, това е политическата цел, която би трябвало да си слагат всички, които желаят да ръководят “, сподели инж. Димитров.

След диалога през днешния ден с сътрудниците от „ Подкрепа “, мога да кажа, че ние няма да спрем до тук – ножът не е дървен, акциите ни до в този момент са единствено началните акомпанименти, сподели още Пламен Димитров.

Според него ситуацията е станало нетърпимо, което не желае нищо друго с изключение на решения.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР