Днес повече от всякога имаме нужда от вдъхновяващи примери. Един

...
Днес повече от всякога имаме нужда от вдъхновяващи примери. Един
Коментари Харесай

Ивана Чиновска и Силвия Алексиева - млад учител в НГДЕК и млада поетеса, носител на наградата Петя Дубарова, вдъхновят с примера си

Днес повече от всеки път имаме потребност от вдъхновяващи образци. Един от тях е Силвия Алексиева, притежател на огромната премия от 27-то издание на най-престижния книжовен конкурс за млади създатели " Петя Дубарова ", ученичка в IХ клас в Националната гимназия за антични езици и култури " Св. Константин Кирил Философ ". " 24 май е един извънредно значим ден, един огромен празник. Нашата гимназия, Класическата гимназия, отбелязва този празник на 11 май пред паметника на Светите братя. Те са това, което ни въодушевява - учениците и тези достижения, които реализират, премиите, които получават. Виждаме, че има накъде да вървим заедно и цели, които да следваме ", сподели учителката по български език и литература Ивана Чиновска, класен началник на Силвия, в предаването " България заран ".

Младата поетеса Силвия Алексиева печели състезанието с творба, ориентирана към хората със специфични потребности. " За мен 24 май е станал един още по-специален ден точно поради традициите и метода, по който означаваме този ден. Има за какво да ценим културата, образованието и да се развиваме в тази посока. Аз участвах с три стихотворения, само че това, с което завоювах, беше на по-социална тема. То няма заглавие. Тази независимост, която му дадох, дава място за интерпретация. Тематиката, на която акцентирах, е отношението на институциите към децата със специфични потребности. В нашата страна на този стадий не можем да кажем, че това е проблем, на който е открито решение ", коментира Силвия Алексиева за Bulgaria ON AIR.

За учителя е значимо вдъхновението в процеса на творене. " Учениците имат потребност от независимост. Поне това е, което аз съм видяла в късия си опит. Има една мисъл, че образованието не е просто да се изпълни чаша, а да се възпламени свещ. Тук вдъхновението е доста значимо. Всичко, което тя е постигнала, е постигнала сама. Моята роля стопира до такава степен да прочета текста и да кажа дали ми харесва, само че в никакъв случай не я подлагам на критика. Тя има опита, ходила е на доста състезания ", сподели още Ивана Чиновска.

" Винаги литературата ми е харесвала. От семейство съм, в което се чете и ми е давано като образец. Авторите, които одобрявам, се трансформират. Предимно са задгранични, само че виждам да се обръщаме и към българските създатели. Дори сега имаме чудесни български създатели, младежи. Почитател съм на латиноамериканската просвета. Харесвам класици като Ботев, Вазов, Яворов, от по-съвременните - Дамян Дамянов ", добави Силвия Алексиева.

Интересите на учениците в литературата са всестранни, счита Ивана Чиновска.  " Учениците са доста разнообразни. Не мога да обобщя. Повечето харесват задграничната литература. Има ползи към българската литература, само че може би защото по-голямата част я одобряват като наложителна, остава на назад във времето. Те би трябвало да знаят, че без значение дали е българска или задгранична, има общ език. Литературата им дава независимост ", посочи тя.

Младата поетеса мечтае да издаде лична стихосбирка.  " Следващият конкурс, в който мисля да взема присъединяване, е " Веселин Ханчев ", където огромната награда е издаване на стихосбирка. Може да се каже, че ми е фантазия ", сподели Алексиева.

Инфо: bgonair.bg

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР