Хората трябва да знаят, че планината колкото може да бъде

...
Хората трябва да знаят, че планината колкото може да бъде
Коментари Харесай

В планината - само със смартфон и застраховка

Хората би трябвало да знаят, че планината колкото може да бъде прелестна, толкоз и рискова “. Това съобщи пред БГНЕС Емил Нешев, шеф на Планинско избавителната работа на Българския червен кръст.
Горещините към този момент настъпват и доста хора избират да отидат през летните месеци на планина. Но с цел да няма неприятни произшествия и с цел да си прекараме добре, би трябвало да следваме обикновени препоръки за сигурност. Два са главните фактора за произшествия в българските планини: надценяване на личните благоприятни условия и подценяване на изискванията в планините. „ Много добре би трябвало да се реши маршрутът, който се подхваща. Дали този маршрут е съгласуван с опциите на хората. Всички произшествия в българските планини са разследване от надценяването на личните благоприятни условия “, съобщи Емил Нешев.
Освен обмисляне на личните благоприятни условия хората, които излизат в планината, наложително би трябвало да са добре осведомени за това каква е ситуацията там, какви са атмосферните условия, каква е теренната специфичност на маршрутите, които подхващат, прибавя експертът.
Друго нещо, което може да ни подсигурява по-голяма сигурност са планинската застраховка и смарт телефона. „ Не би трябвало да пропущаме и планинската застраховка. Надявам се хората, които излизат в планината да имат към този момент и модерно мислене. Все отново сме в Европа и е хубаво да си вършат планинска застраховка, както е на всички места “, поучава Емил Нешев. Естествено в планината не би трябвало да забравяме и мобилния телефон. „ В XXI век съвсем всички към този момент имаме смарт телефони. Преди 3-4 години Планинската избавителна работа създаде едно приложение – гратис за събаряне и прилагане. То доста елементарно може да окажете GPS координатите на мястото, където човек се намира и бедства. Това би помогнало неведнъж да стигнем по най-бързия метод и да окажем най-хубавата помощ, която можем в тази ситуация “, сподели Емил Нешев. Приложението може да се изтегли доста елементарно от уеб страницата на ПСС.
Освен оперативната работа, която прави на терен, охранявайки толкоз доста региони от българските планини, Планинската избавителна работа на Българския червен кръст прави и профилактична активност. Тя се показва в провеждането на лекции и разнообразни обществено-полезни конгреси, с които дава насоки на обществото от какво да се защищава при започване на летния сезон.
„ Хората би трябвало да знаят, че над 500 души доброволци бдят над тях и са подготвени във всеки един миг да излязат и да окажат помощ “, съобщи Нешев. Както зимата, по този начин и лятото Планинската избавителна работа организира отворена лекция за заплахите за лятната планина, в която в детайли се преглеждат всички опасности и рискове в планината и по какъв начин хората да се защищават от тях. „ Това е единствено част от предварителната защита, която вършим. Редовната информация, която подаваме на жителите и туристите посредством уеб страницата, е нещо, което би било от помощ във всички условия – зимни и летни “, сподели Нешев.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР