Хората трябва да работят по-дълго време, за да получават адекватни

...
Хората трябва да работят по-дълго време, за да получават адекватни
Коментари Харесай

ЕК съветва: Ограничете ранното пенсиониране

Хората би трябвало да работят по-дълго време, с цел да получават съответни пенсии предвид на увеличената дълготрайност на живота, написа Труд бг.

Пенсионните системи могат да поддържат по-дълъг трудов живот посредством поправяне на възрастта за пенсиониране или условията за стаж.

Друга стъпка е ограничението на ранното пенсиониране до обективно оправдани случаи.

Това се показва в Зелена книга, обвързвана със застаряването на европейското популацията, която Европейската комисия показа.

По нея стартира 12-седмичен интервал на публично разискване, като предложенията след това ще прераснат в ограничения за справяне с демографските трендове.

В документа е записано още, че установяването на общо право на работа след пенсионна възраст и гъвкави схеми за пенсиониране, може да оказват помощ пенсионните системи да станат съответни и устойчиви.

Според Европейската комисия неналичието на по-нататъшни промени, увеличение на пенсионерите и по-малко хора в трудоспособна възраст, ще доведат до по-високи вноски за пенсия, с цел да се подсигурява устойчивостта на обществените финанси.

Това ще сътвори двойна тежест за младите генерации. Ключовото решение на този проблем е по-дългият трудов живот, се споделя в Зелената книга.

Тя цитира последната прогноза на Евростат, съгласно която, в случай че трудовият живот бъде продължен до 70-годишна възраст, това ще резервира съотношението на работоспособното население към хората в пенсионна възраст през идващите 20 години на равнището от 2020 година

Докладът обаче показва, че в другите страни трудовата възраст би трябвало да се увеличи друго. В Малта, Унгария и Швеция да вземем за пример хората би трябвало да работят до 68 години, до момента в който в Литва и Люксембург - до 72 години.

Пенсии, позволяващи заслужен витален стандарт в преклонна възраст, би трябвало да бъдат налични и за тези, които няма да могат да имат по-дълъг трудов живот, показват създателите на документа.

Това може да бъде реализирано да вземем за пример посредством пенсионни заеми, минимални пенсии, и обществени помощи, ориентирани към възрастните хора.

Обръща се внимание и на спомагателното пенсионно обезпечаване.

Според Европейска комисия, висококачествените, безвредни и рентабилни спомагателни пенсии, които се прибавят към законоустановените пенсионни схеми, могат да обезпечат спомагателни спестявания.

За множеството хора пенсионирането идва със спад в приходите, а за някои и със опасност от беднотия в преклонна възраст. Рискът продължава да бъде по-висок за съответни групи, като такива са посочени дамите и мигрантите.

Пенсиите на дамите в Европейски Съюз са приблизително с 29,5% по-ниски от тези на мъжете, написа в отчета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР