Хората на Кирил Петков и на Христо Иванов показват, че

...
Хората на Кирил Петков и на Христо Иванов показват, че
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: ПП и ДБ са в истерия, заради вълшебната флашка

Хората на Кирил Петков и на Христо Иванов демонстрират, че желаят избори, а не кабинет Някой под паника се опасява да не му лишават гаранта за избирателен резултат Радев постъпва доста правилно, дава късмет на партиите да реализират съгласие Ще търсим конституционно болшинство за вакантните места в Конституционен съд, Висш съдебен съвет и инспектората След премиера Кирил Петков всеки би изглеждал достолепно За тях диалогът за политики и цели като че ли завърши, споделя ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

 
-->
- Г-жо Атанасова, от сряда след обяд до четвъртък сутринта разглеждахте 100-те оферти за смяна на Изборния кодекс. След тези предълги диспути очаквахте ли крайната реакция на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " - да изоставен Народното събрание и да заплашат с блокиране на столицата поради връщането на хартиената бюлетина? За нищо ли не се разбрахте?

- Много съществено съм сюрпризирана от демонстрацията на Политическа партия и Демократична България. На процедура те обявиха, че излизат от пленарна зала единствено тъй като считат, че гласуването с хартиена бюлетина и машинното гласоподаване е опит демокрацията да отнеме на някого успеха. Само да подчертая, че предложенията, които провокираха в действителност сериозен спор, се разискват към този момент месеци наред.

От момента, в който беше отнето правото на българските жители да гласоподават по собствен избор - дали с машина или бюлетина, това бе разчетено като опит за операция на изборни резултати. Категорично не съм съгласна въобще да се търси опция за опити за служебна победа от Политическа партия и Демократична България. Ние, с измененията, които подкрепихме и които са импортирани от Българска социалистическа партия, даваме опция на българските жители, на нашите работодатели да избират по какъв начин да гласоподават. Нищо повече.

- Да не би да се опасяват, че връщането на хартиената бюлетина може да ги лиши от позициите, които имат сега в настоящия парламент?

- Мисля, че са в нервност. Буквално в нервност. Видях го на конференцията, която дадоха, а по-късно направиха и декларация в пленарната зала, с цел да слагат ултиматуми поради това, че някой им лиши вълшебната флашка. Сигурно това е като вълшебната флейта.

Категорично не мога да се съглася, че само и единствено една флашка, на която са записани данните от машинното гласоподаване, надлежно, без никой да знае какви кодове са генерирани, какви логаритми са въведени в софтуеъра, е най-важната за тях. За тях сякаш завърши предизборната конкуренция за политики, за цели, за позиции. Разчитат само и единствено на резултат, обезпечен от вълшебната флашка. На нищо друго.

Трябва да подчертая, че предлагането, което е направено, дава опция за машинно гласоподаване, както и за хартиено такова по желание на самия гласоподавател.

- Но те обявиха, че сте отменили машинното гласоподаване.

- Правят го, тъй като желаят да спекулират може би с един от страховете на жителите - че се протяга ръка на демокрацията. Толкова нелепости изговориха, откровени нелепости, операции и спекулации, че аз даже не мога да ги обобщя. Обаче подобен боязън от това гласоподавателят да държи в ръцете си хартиена бюлетина, с която е упражнил правото си на глас, в случай, че машинното гласоподаване се резервира, е непонятен.

Единствено обаче им се лишава машинното броене по някакъв логаритъм, неразбираем за никого, в това число и за самите тях по техни самопризнания. Ние изрично считаме, че на комисиите, в които вземат участие представители на всички политически партии, може да се има доверие в преброяването на хартиените бюлетини. Още повече, че това броене се прави под видеонаблюдение, което въведохме в този момент.

- Между ГЕРБ-СДС и Политическа партия се организираха диалози. Вие отприщихте разговора с поканата си към тях и сякаш се вървеше към съгласие за някои значими проблеми. Сега обаче отново влязохте във война. Защо толкоз внезапно се стигна до нея?

- Това е извънредно необичайно, тъй като по-сериозният диалог, който е за политики, за цели, за решения на рецесии, за единодушие, в случай, че минахме през доста по-сериозни тематики - Македония, военно-техническата помощ за Украйна, закупуването на вторите F-16, еврозоната, План за възобновяване и резистентност, " Уестеингхаус ", решенията в енергетиката - всичко това беше подкрепено от нас, Демократична България и частично от Политическа партия, тъй като помним, че Асен Василев дружно с Калина Константинова, Бойко Рашков, Радостин Василев и други герои гласоподаваха срещу F-16.

През всички тези съществени тематики ние преминахме и намерихме единодушие, консенсус, опция за диалог, макар отрицателните връзки по време на акцията тук, в Народното събрание и така нататък А представяте ли си - по тематиката за " вълшебната флашка " - нервност. На мен това ми приказва, че някой под паника се опасява да не му се отнеме гаранта за избирателен резултат. Не мога да намеря никаква друга причина.

- Това минира ли договарянията за кабинет посред ви оттук-нататък? Вие сте неговия притежател, само че имате ли концепция за министър председател?

- Първо, мандатът към момента не е връчен. Предстоят и консултациите при президента на още две от политическите сили - Демократична България и " Български напредък ". Второ, показах по кои тематики към този момент сме имали консенсус, заложили сме и сме показали евроатлантическия път на България, отстоели сме го дружно. Тоест, аз смятах, че червени линии въобще по такива тематики и по доста други - бюджет, енергетика, закон за удължение периода на бюджета, антикорупционна промяна, правосъдна промяна, можем да водим диалози и ние към този момент ги водихме с Демократична България, преди този момент с Политическа партия. Коректни и открити пред българските жители.

Ние в никакъв случай не сме твърдели, че чакаме някой с магическа пръчка да си промени отношението и да каже: да, вземайте мандата, ние ще ви подкрепим. Напротив, те заявяваха неведнъж, че не биха подкрепили мандат на ГЕРБ. В този смисъл тук диалогът дори не е за мандати.

Няколко пъти анонсирахме, че в случай че желаеме да има постоянно държавно управление, би трябвало да подсигуряваме някакво болшинство зад него, без значение с кой мандат - първи, втори, трети. В противоположен случай отиваме на избори. Оказа се, че евентуално Политическа партия и Демократична България желаят избори, тъй като по този начин наподобява. Те към този момент с никого нямало да приказват, слагат най-различни ултиматуми, влизат, излизат, връщат се и така нататък

Кога ще се връчи мандата на ГЕРБ не зная, това зависи напълно от президента.

- Смятате ли, че той изчаква, с цел да види някакво по-широко единодушие?

- Да, той постъпва доста правилно към политическите партии, като евентуално чака съгласие сред тях. Ние няколко пъти сме декларирали, че в случай че всички политически партии си даваме сметка, че само и единствено постоянно държавно управление ще може да отговори на рецесиите - геополитически, вътрешнополитически, стопански, обществени, енергийни, би трябвало да има най-малко някакъв диалог, някакво единодушие за това дали ще има държавно управление или ще има избори.

Предстоят ни още две срещи - с Движение за права и свободи и с " Български напредък ". Намерихме допирни точки в това число с " Възраждане " по разнообразни тематики. Тоест, тук алените линии нямат никакво значение, в случай че се търси устойчиво болшинство по разнообразни цели. Трудно ми е да кажа дали оттук насетне въобще диалогът за държавно управление с втори, с трети мандат ще се води и по какъв начин ще се води.

- Вие към този момент водите диалози преди връчването на първия мандат.

- Ние изрично считаме, че би трябвало да има консенсус. От партиите, с които сме се видели, Политическа партия считат, че диалог за поддръжка от тяхна страна не може да има. Демократична България в сряда обявиха същото. Българска социалистическа партия обявиха същото.

В този смисъл ние можем, защото разполагаме с хора, които имат задоволителен административен и житейски опит, тъй като последният не е без значение, да предложим кабинет на малцинството.

- Той няма да мине.

- Нито ще мине, нито, в случай че инцидентно мине, ще оцелее. Просто тъй като няма да е постоянен.

- А има ли вид да стигнете до такова съглашение с другите политически сили, събирайки поддръжката на към 160 депутати, още с вашия първи мандат, акцентирайки за кандидат-премиер този, за който се допуска, че ще получи третия - Стефан Янев?

- Към този миг изрично не сме обсъждали сходен вид. Всъщност конституционно болшинство може да се образува и към този момент се образува няколко пъти. Дори аз предложих на сътрудниците още един, така да се каже, тест за такова болшинство - за започване на осъществяване на нашите конституционни отговорности като парламент за попълване на квотите на Конституционния съд, Висшия правосъден съвет и инспектората. Защото неизпълнението на нашите отговорности рефлектира върху активността на другите управляващи. Ние не можем да подходим безхаберно към отговорностите си. Казвам на всички сътрудници, че ще предизвиквам сходни процедури и към този момент ги приготвям, ще бъдат импортирани, ще търсим консенсус, ще търсим разискване, ще търсим 160 гласа за избор. Въпросът е обаче, че това значи да има държавно управление.

- А въобще обсъждате ли разновидности за министър председател, тъй като когато Радев ви извика да ви връчи мандата, той би трябвало да бъде получен от претендента за министър председател?

- Мандатът самичък по себе си, в случай че ще се одобри от представител на ГЕРБ с ясното схващане, че той няма късмет да го извърши и да бъде претендент за министър председател, който ще получи утвърждение в пленарната зала, е съвсем без значение от кого ще бъде взет. Всеки може да го вземе. Да не приказваме, че след премиера Кирил Петков всеки би изглеждал по-достолепно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР