Хората казват, че парите карат света да се върти. В

...
Хората казват, че парите карат света да се върти. В
Коментари Харесай

Моралните пари привличат симпатизанти

Хората споделят, че парите карат света да се върти. В наши дни обаче това е единствено на половина правилно. Растящ брой финансисти, вложители и предприемачи желаят да създадат повече неща със средствата, с които разполагат, вместо да гонят само облаги. Затова те възприемат стандартите за природосъобразно, обществено отговорно и честно ръководство (ESG) или най-малко се стремят да реализират задачите, които си е сложило.

В желанието си да пропагандира достиженията на тази гражданска война авторитетното икономическо издание "Файненшъл таймс " пусна предходната седмица първият си седмичен бюлетин от новата си самодейност "Морални пари ". Тя е замислена като платформа за отразяване на новините, свързани с опазването на околната среда, със общественото и корпоративното ръководство, с въздействието на ориентираните за тези цели вложения и с всички други начинания за по-добър бизнес и финанси.

Първият бюлетин на "Морални пари " е отдаден на няколко аспекта от ESG.



Какво са 28 трлн. щ. $ сред другари?

Почти всеки знае, че ESG е голямо предизвикателство в наши дни. Но по въпроса какъв брой тъкмо се води развълнуван спор.

През предходната седмица организацията с идеална цел Global Impact Investing Network разгласява последния преглед на своите 266 члена, които ръководят 239 милиарда щ. $, предопределени да генерират освен финансови доходи, само че и позитивно, и с опция да бъде измерено, въздействие върху обществената и околната среда. Тази инвеститорска група е съобщила за годишен растеж с струпване от към 17% и Global Impact Investing Network пресмята, че в случай че се включат и сдруженията отвън организацията, сумите, с които работи секторът към този момент образуват оценка от над 500 милиарда щ. $.

Междувременно, по данни на Global Sustainable Investment Alliance - партньорство на членските организации за виновни вложения по света, този тип "инвестиции с измеримо въздействие " са напълно дребна част от ESG, а целият бранш към този момент се прави оценка на 31 трлн. щ. $ - с 8 трлн. $ повече, в сравнение с през 2016-а. Експерти на "Джей Пи Моргън чейз " обаче показват, че "обзорите за ESG като цяло са надценени и действителната им капиталова галактика е едвам 3 трлн. $ ".

Тази бездна от 28 трлн. $ е прекомерно дълбока даже сред другари. Но без значение от това три неща са ясни.

Първото - че секторът нараства скоростно, освен в Европа, само че и в Америка, и в Азия.

Второто - бизнесът и финансовият отрасъл са постигнали повратна точка: вложители и мениджъри към този момент се притесняват, че е по-скъпо и по- рисковано да пренебрегват ESG, в сравнение с да възприемат най-малко някои от концепциите му.

Третото - налице е зееща осведомителна дупка за протичащото се в бранша. Именно нея има упоритости да запълни самодейността "Морални пари ", като я осветли и без да прави непотребна агитация. За тази цел всяка обява по тематиката ще е от изгода, както и всеки извоюван за идеята четец.



Корабоплаването: идващият фронт в борбата против климатичните промени

Кои браншове получават най-вече черни точки за отделените въглеродни излъчвания? Ако зададете този въпрос на политиците или на елементарните хора, множеството от запитаните евентуално ще отговорят, че това са колите, каменовъглените мини и самолетите. Оказва се обаче, че те са в надълбоко подвеждане. Миналата година учени са пресметнали, че корабоплавателният отрасъл емитира толкоз въглерод колкото цяла Германия.

Това значи, че въпреки до момента секторът да не е бил в полезрението на зеленото финансово придвижване, нещата ще се трансформират. Почти дузина интернационални банки, предвождани от "Ситигруп ", "Сосиете женерал " и "Данске банк ", са провели среща в Ню Йорк през предходната седмица, с цел да подпишат така наречен "Принципи на Посейдон ". Те на процедура не разрешават кредитирането на тези корабни групи, които не одобряват да подпишат проекта на Международната морска организация за редуциране на половина на въглеродните излъчвания до 2050-а.

Когато била заложена тази цел, песимистите се усъмнили дали тя ще срещне задоволителна поддръжка. Дузината банки, подписали "Принципите на Посейдон ", са доказателство за триумф - те държат една трета от корабния кредитен пазар, оценен на 450 милиарда щ. $, което пък на собствен ред съставлява 90% от финансирането на сектора. Досега в мероприятието са се присъединили кредитни групи от Съединени американски щати и Европа, като в скоро време се чакат подписите и на китайски банки. Ако това се случи, японците и южнокорейците сигурно ще ги последват.

Инвеститорите незабавно би трябвало да одобряват наредбите на Международната морска организация и ролята на зелените финанси. Ако корабоплаването реализира тези цели, то ще има голямо въздействие върху международните въглеродни излъчвания и ще сътвори нов свят на печеливши и губещи в зеленото корабно кредитиране.



Петролните компании се съгласиха да правят оценка отделяния въглерод след срещата си с папа Франциск

За втора поредна година папа Франциск събра шефовете на някои от най-големите петролни и финансови компании, с цел да ги подкани да подхващат смислени ограничения зае битка с климатичните промени. Този път главата на Римокатолическата черква реализира резултати - най-малко на хартия.

След съвещанието при закрити врата във Ватикана на 14 юни съвсем 20 основни изпълнителни шефове, в това число на "Роял Дъч Шел ", "Шеврон ", "Ексън Мобайл " и "Бритиш петролиъм ", са подписали контракт в поддръжка на оценяването на въглеродните излъчвания като метод за ограничение на стоплянето на планетата под целевите два градуса по Целзий, заложени в Парижкото съглашение. Групата от петролни колоси се е съгласила също да дава настояща информация в звук със стандартите, включени в "Свързаните с климата финансови доклади ". Ръководителите на "Блек рок ", "Стейт стрийт " и на други огромни финансови групи също са участвали на съвещанието и са подписали контракта.

Досега болшинството от водещите 500 световни компании са напът да не изпълнят задачите, заложени в Парижкото съглашение. Папа Франциск е предизвестил, че ситуацията е доста съществено, че смяната на климата "заплашва бъдещето на човечеството " и е призовал "да не се позволяват брутални актове на нес9праведливост към бедните и бъдещите генерации ". Според него преходът към чиста сила може да е добър за бизнеса и да е мощен източник на нови работни места.



Отличниците на обществено виновните вложения

По данни от последния отчет на Global Impact Investing Network, съществени цели на вложителите през тази година са били чистата сила и зелените технологии. Следват образованието и квалификацията, селското стопанство и храните, климата, опазването на здравето и качеството на живот и микрофинансирането. В дъното на класацията е опазването на международния мир. Очакванията са тази наклонност да се резервира и през идните 12 месеца.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР