Хипертонията винаги се е считала за болестта на възрастните хора,

...
Хипертонията винаги се е считала за болестта на възрастните хора,
Коментари Харесай

Храни, понижаващи кръвното налягане

Хипертонията постоянно се е смятала за заболяването на възрастните хора, само че за жалост тази болест в последно време се открива и при доста младите. В наши дни можете да срещнете 25-годишен мъж, измъчен от тази подла болест.

Защо подла, ще попитате вие. Работата е там, че хипертонията има наклонността да се развива без ярки признаци, човек може да почувства единствено главоболие. Артериалната хипертония като заболяване е доста по-млада, защото нашият метод на живот се е трансформирал доста. Ако си напомним нашите предци, които прекарваха по-голямата част от деня на чист въздух, движейки се и хранейки се вярно – те включваха главно зърнени храни, кисело-млечни артикули и пресни или кисели плодове и зеленчуци.

Стана ясно от кое място младежите са си нараснали кръвното налягане – вижте по какъв начин живеем и какво ядем. Младите хора прекарват дни, седнали пред компютрите, ядат хамбургери и пият кола. Повечето фактори, провокиращи хипертония, зависят от навиците и пристрастеностите на индивида.

Значително място в системата за профилактика и лекуване на казуса заемат питателните артикули, които имат директен резултат върху химичните реакции и процеси в организма и спомагат за поддържането на кръвоносните съдове в ред. При високо кръвно налягане приемането на лекарства не е задоволително. Важно е да знаете от каква храна имате потребност и от каква – не.

Вероятно знаете, че специфична диета при високо кръвно налягане е извънредно нужна. Така че, с цел да се реализира оптимален позитивен резултат, е належащо да се включат и артикули, които намаляват кръвното налягане, и по-точно витамини и минерали съдържащи се в тях: витамини С, Е, калий, магнезий, омега-3 киселини, фолиева киселина.

Пример:

Витамин С се намира в лимони, портокали, касис, червени чушки, ягоди, киви;

Витамин Е – в лешници, маслини, спанак, слънчогледови семки, бадеми, магданоз;

Калий – в целина, гъби, зелена салата, стафиди, сушени кайсии;

Магнезий – в сусамовите семена, фасул, спанак, слънчогледови семки;

Омега-3 киселини – в зехтин, сьомга, скумрия, орехи, херинга;

Фолиева киселина – в магданоз, шипка, малини, мента, зелена салата, яйца, извара, риба.

Всички тези витамини и минерали ще ви оказват помощ да контролирате хипертонията, по тази причина включете храненето си артикули, в които се съдържат, и кръвното ви налягане последователно ще намалее.

Яжте повече зеленчуци и плодове. От плодовете е разрешено да се ядат ябълки, кайсии, банани, фурми, грозде, портокали, манго, лимони, праскови, ананас, сини сливи, стафиди, ягоди, мандарини, касис, арония. Те оказват помощ за подсилване стените на кръвоносните съдове и усъвършенстват тяхната разтегливост.

Моркови, авокадо, тиква, салати от покълнали семена, цвекло, патладжан – това са вашите зеленчуци, които ще ви оказват помощ в битката с високото кръвно налягане. Също би трябвало да ядете бяло зеле в прясна и кисела форма, пресни краставици и домати, картофи, грах, броколи, спанак, артишок. Отдавна е известно, че морковите и цвеклото са доста потребни за сърдечната функционалност. В тях има доста магнезий и калий, както и диетични фибри. Те би трябвало да се употребяват сурови, под формата на салати. Задушените зеленчуци също са подобаващи, в тях се позволява да се добави малко зехтин или слънчогледово олио.

Но въпреки всичко най-хубавият герой измежду храните против високо кръвно е чесънът, който има субстанции, които уголемяват кръвоносните съдове. При хипертония е потребна да ядете 1-2 скилидки чесън всеки ден. Полезно е също да пиете прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове.

Намалете приема на сол (от 3-5 г), както и ограничете пушените храни, консервираните храни, храните, съдържащи сол, защото солите са склонни да задържат водата в тялото и по този метод покачват кръвното налягане. Като отплата на солта можете да употребявате някои подправки свеж копър, магданоз, босилек, лимонен сок и първокачествен (важно е! ) соев сос.

 Спиране на солта за намаление на кръвното

Кориандър, дафинов лист, риган, целина и джинджифил, също ще оказват помощ на високото кръвно налягане. Не забравяйте да добавяте пресни листа на глухарче в салатите напролет и лятото, а за зимата - сушени листа, които се прибавят като суха фалшификация към супи и задушени зеленчуци.

Изключете пържените храни от диетата си, не яжте храни с високо наличие на мазнини: свинска мехлем, свинско месо, масло, маргарин, майонеза и други тежки храни за сърцето. Лекарите са сигурни, че тлъстото месо е извънредно честа причина за високо кръвно. Не мазни пуйка, пилешко и телешко са верните прани за вас.

Рибата може да се смята за същинска спасителка за вас, при хипертония. Морските риби с ниско наличие на мазнини, като тресчица, лаврак са изключително потребни при хипертония. В някои типове морски риби камбала и риба звук има доста селен, който е виновен за еластичността на сърдечния мускул.

Тлъстата риба съдържа други субстанции, които са също доста потребни за здравето на сърцето – мастни киселини (главно омега-3). Те оказват помощ на черния дроб да се оправи по-бързо с мазните храни. Правилният баланс на фосфор и калций в организма е извънредно значим за хипертонията. Рибата и други морски блага, в това число и морски водорасли, обичайно съдържат доста йод, фосфор, магнезий и калий.

Естествено, зърнените артикули се оказаха измежду продуктите, потребни при хипертония. Хлябът от пълнозърнесто брашно с прибавяне на трици и лаваш и зърнените храни овес, просо, елда, ечемик, насищат тялото с сила. Пълнозърнестите храни съдържат по този начин наречените мудни въглехидрати, които се усвояват дълго време и не се трансформират в мастни натрупвания.

Някои от най-здравословните храни, които могат да намалят кръвното налягане, са храни с високо наличие на калций. В това отношение няма нищо по-полезно от немаслените млечни храни: немаслено мляко, мътеница, кисело мляко, кефир, твърди сирена.

Ограничете приема на кафе, черен чай и други кофеинови питиета. Заменете ги с билкови чайове, които имат успокоителен резултат върху нервната система: чай от шипка, зелен чай и чай от хибискус (каркаде), който облекчава съдовите конвулсии и усъвършенства обменните процеси. По-добре е да го пиете в студена форма, защото горещият чай от хибискус покачва налягането.

Не по-малко е потребен чаят, който се вари с резенчета ябълка, плодове от касис или цвят липа, както и желе и задушени плодове. Неотдавна учените откриха, че неразрешеното преди този момент какао оказва помощ и за понижаване на кръвното налягане. Освен това съдържа калий, желязо, магнезий, фосфор. Но с цел да ви е от изгода какаото, би трябвало да го пиете без захар.

Сред продуктите, понижаващи кръвното налягане не спада единствено храната. Колкото и да е необичайно, един от най-важните детайли за намаление на кръвното налягане е водата. Пациентите с хипертония, нормално знаят, че задържането на вода в организма предизвиква повишение на кръвното налягане и по тази причина се пробват да пият по-рядко. Това е рисково неправилно разбиране!

 Пийте доста вода, в случай че имате високо кръвно

Водата е витално значима за човек, чието тяло е формирано от 88% от нея. Обикновено хората пият малко вода, вярвайки че я заменят с други течности – чай, кафе, сладки питиета и т.н.

Всъщност пиенето на кафе или черен чай ще изведе повече вода от тялото, в сравнение с да получи от тях заради действието на кофеина. Тялото стартира да се бори за задържане на жизненоважната вода, от която се образува отток и покачва кръвното налягане.

Пиенето на задоволително вода на ден, може да помогне за облекчаването на кръвното налягане.

Спрете да пиете алкохол. След консумация на алкохол пулсът става по-чест при здрави хора, а при пациенти с хипертония се следи мощно претоварване на сърдечно-съдовата система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР