Химикът от лабораторията на Университета Райс – Джеймс Тур представя

...
Химикът от лабораторията на Университета Райс – Джеймс Тур представя
Коментари Харесай

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище

Химикът от лабораторията на Университета Райс – Джеймс Тур показва нов способ, който трансформира огромни количества от съвсем всеки въглероден източник в дребни пластинки графен. Процесът е на ниска цена и бърз, а Тур споделя, че техниката „ мълниеносен графен “ може да преобразува звук въглища, хранителни боклуци или пластмаса за дребна част от цената, нужна за произвеждане на прахообразен графен.

Според него това е огромно изобретение, защото в международен мащаб се изхвърлят 30-40% от храната и голямо количество пластмаса, а всеки корав въглероден материал може да се трансформира в графен. Светкавичният (флаш) графен се получава за 10 милисекунди след нагряване на съдържащи въглерод първични материали на към 2800 градуса по целзий, а суровина могат да бъдат също въглища, петролен кокс, талашит и всевъзможни пластмасови произведения. Търговската цена на графена сега варира сред 67 000 и 200 000 $ и това кара вероятностите на този нов способ да наподобяват отлично съгласно Тур, който разяснява, че съществуването на едвам 0,1% незабавен графен в бетонови смеси може да понижи колосалните им вреди върху природата с 1/3.  
Укрепването на бетона по този метод би понижило количеството му, което води до по-ниски разноски за произвеждане и превоз. „ По създание ние улавяме газове като въглероден диоксид и метан от отпадъците, които другояче биха ги освободили на сметищата. Превръщаме ги в графен, а него прибавяме в бетона, намалявайки количеството въглероден диоксид, генерирано при приемането на бетон. Един екологичен сюжет, в който всички страни печелят ",  разяснява Джеймс Тур.
Става ясно, че превръщането на боклука в богатство лежи в основите на кръговата стопанска система. В предишното графенът е бил прекомерно безценен, с цел да се употребява в строителството, само че благодарение на този нов, мълниеносен способ, цената ще бъде доста по-ниска, спомагайки в огромна степен  и за оправянето с отпадъците. С тази система въглеродът става закрепен и не навлиза повече във въздуха.
Процесът трансформира твърдия въглерод в графен за бетон, асфалт, здания, коли, облекла и други Насипните композитни смеси на графен с пластмаса, метали, шперплат, бетон и други строителни материали биха били основният пазар на светкавичния графен съгласно учените, тествали бетон и пластмаса, смесени с графен.
Малко повече за процедурата
Всичко се случва в особено планиран реактор, който загрява материала, подложен вътре и изхвърля невъглеродните детайли под формата на газ. Реакцията създава доста малко топлота, а цялата непотребна сила излиза като светлина под формата на ярка мълния. Това, че в процеса не са включени разтворители, го прави извънредно чист и щадящ атмосферата.
Интересен факт е, че при старта на този опит учените не са очаквали да получат към този момент познатия графен, а да открият нови етапи на нагретия материал. Но бързо станало ясно, че процедурата не създава нищо друго, с изключение на първокачествен графен. Температурата е основен фактор за бързото формиране на материала. Всъщност се получава ускоряване на бавния геоложки развой, в който въглеродът се трансформира в своето главно положение - графит и в точния миг топлинният скок се стопира на стадий графен.

Тур се надява да създава кг от скъпия материал дневно в продължение на две години в план на американското министерство на енергетиката за превръщане на въглища. „ Това би могло на ниска цена да преобразува голямо количество въглища в доста по-високостойностен строителен материал. " заключва той.  


Накратко за графена
Той е транспарантен материал, открит през 2012 година, вариация на въглерода и най-хубавият проводник на топлота и електричество, прочут на човечеството. Графенът по едно и също време е най-твърдият и най-гъвкавият материал на планетата, а с един лист с тегло към 28 грама могат да се покрият 28 футболни стадиони. Всички тези впечатляващи характерности плюс обстоятелството, че е 200 пъти по-здрав от стоманата са причина на него да се разпореждат големи очаквания в света на технологичния напредък. Предвижда се включването му в направата на свръхиздръжливи акумулатори, извънредно компактни, тънки и гъвкави устройства, сензорни екрани и доста други.

Бананова обелка, превърната в графен може доста да понижи вредите от бетона и други строителни материали върху околната среда.Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР