Химик, физик, педагог, технолог, геолог, въздухоплавател, метеоролог, енциклопедист, открил периодичния

...
Химик, физик, педагог, технолог, геолог, въздухоплавател, метеоролог, енциклопедист, открил периодичния
Коментари Харесай

Науката се бори със суеверията, така както светлината с тъмнината | Дмитрий МЕНДEЛЕЕВ

Химик, физик, възпитател, технолог, геолог, въздухоплавател, метеоролог, енциклопедист, разкрил периодическия закон за химичните детайли.

Суеверието има убеденост, само че не се основава на познания.

Науката се бори със суеверията, по този начин както светлината с тъмнината.

За обективен може да се смята този създател на научните хрумвания, който освен е признал философската, само че и действителната страна на концепциите, който е съумял да осветли въпросите по този начин, че всеки да може да се убеди в тяхната правдивост, както и самичък е направил концепциите всеобщо притежание.

Без интензивно усърдие, няма нито гении, нито гении.

Всяка горделивост на учителя в учениците, е в растежа на засадените семена.

Ролята на науката е работа, тя съставлява средство за реализиране на богатства.

Границата на научното знание и предсказанията са невъзможни за предугаждане.

Дейността на Менделеев надалеч не свършва с периодическия закон и периодическата таблица, въпреки че те несъмнено са най-големият му триумф. Цели 13 години са нужни на Менделеев, с цел да стигне до извода, че свойствата на простите субстанции, както и съставът и свойствата на техните съединения, се намират в периодическа взаимозависимост от цената на атомните тегла на детайлите, и да подреди детайлите в таблица, която регистрира тази честота. Започвайки работата като опит да въдвори ред в хаоса, който да му оказва помощ в проучванията, той събира голям брой информация от разнообразни източници, с цел да дефинира тази идея.
Въпреки че по това време се организират няколко самостоятелни сходни проучвания, Менделеев разполага с повече информация от останалите учени и през 1869 година съумява да опише в детайли повече от шестдесет детайла. През същата година прави и презентация пред Руското химическо сдружение на тематика „ Съотношение сред свойствата и атомното тегло на детайлите ”. Там показва главните взаимовръзки, които е разкрил - че в случай че бъдат подредени съгласно атомните си тегла, детайлите демонстрират явна честота на свойствата си. И още - че детайлите със сходни химични свойства или имат близки атомни тегла или същите нарастват регулярно.

Менделеев е убеден, че подредбата на детайлите или групи от детайли съгласно атомните им тегла е в директна взаимовръзка с тяхната валентност, и до известна степен – с някои отличителни химични свойства, и че най-разпространените детайли имат дребни атомни тегла.
През 1870 година той отива още по-далеч с концепцията си и предсказва свойствата на някои към момента неоткрити детайли.

До края на живота си Дмитрий Менделеев се занимава главно с научно-обществена активност. Самият той споделя, че е изживял един добър живот, който му е оказал помощ да реализира вътрешен мир.

Изображения: istoricheskie-lichnosti.narod.ru, saint-petersburg.guide

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР