Химичен анализ на археологически свидетелства от Средновековието показват, че хората

...
Химичен анализ на археологически свидетелства от Средновековието показват, че хората
Коментари Харесай

Средновековните хора страдали от слабоумие заради натравяне с олово

Химичен разбор на археологически свидетелства от Средновековието демонстрират, че хората тогава са страдали от редица заболявания и малоумие. Всичко това било разследване на непрекъснато отравяне с олово.

През Средновековието всички се хранели в извънредно комфортните глинени съдове. В тяхната глазура обаче имало забележително количество олово, което попадало в организма посредством храната. Населението страдало от хронично натравяне с олово, което, от своя страна, водело до развиването на редица заболявания и малоумие.

Гражданите на Средновековието не се разделяли в всекидневието си с глинените съдове с глазура. Те били красиви, миели се елементарно и били лесни за приложимост. Именно красивото външно покритие обаче съдържало оловен оксид, който при контакт със солената и кисела храна се отделял в нея и попадал в тялото.

Отравянето с олово поразява централната нервна система на индивида и храносмилането. Следствие от него са налице болки в стомаха, анемия, намаляване на паметта и нарушаване на речта. Високите дози олово водят до малоумие при децата.

Учените са взели проби от 207 скелета от шест гробища в Дания и Северна Германия, датирани в Средновековието. Във всички проби било записано количество олово, доста по-високо от нормата.

Оловото в организма на средновековните поданици не идвало единствено от храната. За това време питейната вода постоянно се събирала в керемиди по покрива, които също съдържали олово. Други източници били стъклописът и монетите.

Оказва се обаче, че сходни високи равнища на олово не се откриват в селата. Това се обуславя от обстоятелството, че там съвсем не са употребявали гланцирани съдове, а оловото не се употребявало в строителството на покриви.

Освен това при селяните няма повишени количества живак, за разлика от жителите на средновековна Дания и Германия. В тези години металът се е употребявал за лекуване на проказа, само че единствено по-заможните хора от градовете можели да си го разрешат. Половината от изследваните скелети демонстрират повишени количества живак.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР