Хималаите имат слава на безмилостни планини, които са отнели живота

...
Хималаите имат слава на безмилостни планини, които са отнели живота
Коментари Харесай

Тайната на езерото със скелетите

Хималаите имат популярност на безмилостни планини, които са лишили живота на стотици фенове на рисковите случки. Склоновете на Хималаите пазят в ледената си прегръдка телата на нещастните алпинисти, които са подценили климатичните условия на най-суровото място на света или просто не са имали шанс.

Хората в Хималаите са ставали жертва освен на суровото време. Едно езеро, намерено през 1942 година внесе ужас в международната научна общественост. Мистерията на езерото със скелетите още не е намерила своето рационално пояснение.

 Планини

Езерото Рупкунд е малко ледниково езеро, инцидентно намерено в първата четвърт на 20 век. Намира се в индийския щат Утаракханд, на височина 5029 метра над морското ниво.

Рупкуд стои високо в планината, надалеч от нормалните търговски пътища до Тибет. Не се намира във значим в исторически аспект район и никой нямаше да знае за съществуването му, в случай че не беше разкрило страшната си загадка.

 Планински езера

Езерото на скелетите е името, което получава дребното глетчерно езеро, откакто от водите и леда към тях бяха извадени повече от 500 човешки черепа, кости и най-различни предмети. Има разнообразни хипотези за произхода на злокобната находка.

Консервативните археолози в началото стартират теорията, че черепите са излишък от антични група хора, населявали региона към езерото, които са станали жертви на всеобща зараза или естествено злополучие като свлачище или премръзване.

Привържениците на тази доктрина остават доста разочаровани, когато по-внимателно проучване на останките демонстрира, че огромна част от черепите имат тежки контузии. Някои археолози допускат, че причина за това може да е неочаквана ледена градушка. Ледени парчета, огромни колкото топки за тенис, са застигнали античните хималайци, които не е имало къде да се скрият от това злополучие.

 Непалски дами

Известно удостоверение на това научно изказване може да се откри в античните хималайски песнопения и митове. Според преданията кралят на Канудж (древна земя, която се намира на юг от Гарвал), разгневил боговете като не се съобразил с мъдрите препоръки на шаманите си.

След като участвал на значимо поклонение в чест на богинята Нанда Деви, кралят дружно със цялата си свита, голям брой танцьорки, музиканти и прислужници, както и бременната му брачна половинка се отправили назад към двореца си, минавайки косо през свещените земи на индийската богиня.

 Скелети

Застигната от родилни страдания, бременната кралица родила в пещера наоколо до езерото Рупкунд. Това в допълнение разгневило честолюбивата богиня. Нанда Деви изпратила ужасна ледена градушка, която да убие всички, които се осмелили да навлезнат в свещените и земи, най-много майката и новороденото, които се смятали за нечисти директно след раждането.

Дали легендата е истина, даже с напъните на актуалните технологии не може да се откри. Съвременните ДНК проби на костите, които са се запазили извънредно добре в суровите климатични условия на Хималаите, демонстрират, че хипотетичната възраст на откритите човешки остатъци е 850 години. Това е съвсем половин хилядолетие по-късно от първичната преценка на учените, създали злокобното изобретение.

Друг забавен факт е безапелационното разграничаване на две напълно разнообразни групи скелети. Половината от откритите остатъци са принадлежали на неестествено ниски хора. ДНК проби на останките демонстрират нехарактерни генетични разновидности, които не могат да се свържат с коренното население на този район. Почти един век след откриването му Езерото на скелтите настойчиво крие мрачната си загадка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР