Хиляди войници, няколко бойни кораба и десетки самолети от НАТО

...
Хиляди войници, няколко бойни кораба и десетки самолети от НАТО
Коментари Харесай

НАТО показва на Русия какво я чака, ако нападне някоя членка

Хиляди бойци, няколко бойни кораба и десетки самолети от НАТО вземат участие във военни учения, които обгръщат регион от Атлантика през Европа до Черно море, заяви Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това става на фона на тлеещото напрежение с Русия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Маневрите " Непоколебим защитник'21 " (Steadfast Defender 21) имат за цел да симулират отговора на 30-членната военна организация на нахлуване против някоя от нейните страни членки. Ще бъде пробван потенциалът на Алианса да разгърне войски от Америка и по едно и също време с това да поддържа снабдителните си линии отворени. През последните години Съединени американски щати и НАТО разположиха военнослужещи и техника в Литва, Латвия, Естония и Полша, с цел да успокоят тези страни, които граничат с Русия, че съдружниците ще им се притекат на помощ, ако бъдат подложени на нахлуване.

Решението на Русия да изпрати предишния месец хиляди бойци на границата с Украйна провокира паника в средите на Алианса, който след анексирането от Москва на украинския полуостров Крим през 2014 година предприе една от най-големите си начинания за заделяне на средства за защита. Висшето командване на НАТО упорства, че провеждащите се сега учения, в които вземат участие към 9000 военнослужещи от 20 страни, не са ориентирани съответно против Русия. Те обаче са с фокус върху Черноморския район, където Москва е упреквана, че блокира свободното мореплаване, отбелязва АП. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че ученията изпращат значимо обръщение на всеки евентуален съперник: " НАТО е в подготвеност. "

" НАТО е тук, с цел да пази всички наши съдружници, и тези учения изпращат сигнал за способността ни да превозим огромен брой военнослужещи и техника през Атлантическия океан и през цяла Европа и да излъчваме мощ по море ", сподели Столтенберг пред Асошиейтед прес на борда на английски самолетоносач край крайбрежията на Португалия.

Корабът " Кралица Елизабет " е гордостта на военноморските сили на Обединеното кралство. Той е на първото си корабоплаване и транспортира 18 изтребителя Ф-35 - първото по рода си разполагане на толкоз доста от бойните самолети пето потомство на борда на самолетоносач. На 14 юни Столтенберг ще ръководи среща на върха на НАТО в Брюксел. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и водачите на останалите страни от Алианса имат мощно предпочитание в връзките да настъпи нова епоха на трансатлантическо съдействие, в миг, когато съдружниците завършват най-дългата си задача - тази в Афганистан, - а напрежението с Русия, а от ден на ден и с Китай, се покачва, отбелязва АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР