Saudi Telecom Company Group (stc Group) обмисля да отправи оферта

...
Saudi Telecom Company Group (stc Group) обмисля да отправи оферта
Коментари Харесай

Saudi Telecom обмисля да придобие собственика на Vivacom

Saudi Telecom Company Group (stc Group) обмисля да насочи оферта за придобиването на европейския телекомуникационен оператор United Group, притежател на Vivacom и медийната група към „ Нова телевизия “. Това настояват трима източници на Reuters, осведомени с евентуалната договорка. По думите им процесът е в доста начален стадий и не е несъмнено, че покупко-продажбата ще се реализира.

Информацията идва, откакто през последните месеци слуховете за продажбата на UG зачестиха. Първо се появиха сведения за желанието на мажоритарния притежател – BC Partners – да се раздели с целия или част от каузи си в компанията. Преди малко повече от месец пък се появиха спекулации, че интерес към придобиването има основаната в Абу Даби Emirates Telecommunications (e&).

Британският фонд BC Partners закупи надзорен пакет в United Group през 2019 година Продавач тогава беше компанията за частни финансови вложения KKR, която обаче резервира забележителен миноритарен дял.

Според двама от източниците BC Partners работи със съветници по продажбата, която се чака да стартира през идващите седмици.

Stc Group е почнала работа на ранен стадий по договорката, която може да докара до публична оферта. Такава обаче може и да не последва, добави трети човек.

Сделката би могла да оцени United Group на към 8 милиарда евро (8.7 милиарда долара), в това число дълга, пресмята един от осведомените.

Източниците, поискали анонимност поради поверителността на въпроса, предизвестиха, че договорката не е сигурна и може да не се реализира.

Говорителите на stc Group и BC Partners отхвърлиха коментар.

Ако STC успее да подписа договорка за United, това ще удължи експанзията ѝ в европейския телекомуникационен бранш. Миналата година най-големият телекомуникационен оператор в Саудитска Арабия заяви, че е придобил 4.9% дял в испанската Telefonica с капацитет да го усили до близо 10%. Миналата година дъщерното сдружение на телекома – TAWAL – придоби и активите на United Group за телекомуникационни кули в България, Хърватия и Словения.

От своя страна, BC Partners обмисля разнообразни ходове както да се раздели с целия пакет в United Group, по този начин и да продаде част от бизнеса.

Според някои от източниците продажбата е привлякла вниманието и на инфраструктурни фондове, които се интересуват от присъединяване в търгове за съответни страни, в това число Гърция, Хърватия и Словения.

През април основаната в Абу Даби Emirates Telecommunications алармира, че също е разгледала вариантите за инвестиция в United Group. Според информацията обаче до договаряния или съглашение не се е стигнало.

Приходите и облагата на United Group преди лихви и налози са нарастнали със 7% до надлежно 2.7 милиарда евро и 988 млн. евро през предходната година.

Капиталовата конструкция на групата включва 4 милиарда евро първостепенни обезпечени облигации, издадени от United Group, и 300 млн. евро облигации за заплащане в натура, издадени от компанията майка Summer Bidco, съгласно записка, оповестена от S&P през януари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР