Хиляди хора по улиците, огнени статуси и горещи плакати -

...
Хиляди хора по улиците, огнени статуси и горещи плакати -
Коментари Харесай

Лека държавна повреда

Хиляди хора по улиците, огнени статуси и горещи плакати - провокира голяма вълна от отвращение. Тя е по-голяма от съответния случай. В нея се концентрира натрупваното с години отвращение от това, че главната система, която би трябвало да пази живота, правата и собствеността на хората - съдът и прокуратурата, прави тъкмо противоположното.

Хиляди хора по улиците, огнени статуси и горещи плакати - провокира голяма вълна от отвращение. Тя е по-голяма от съответния случай. В нея се концентрира натрупваното с години отвращение от това, че главната система, която би трябвало да пази живота, правата и собствеността на хората - съдът и прокуратурата, прави тъкмо противоположното.
" Нито една повече " е доста мощен девиз на митингите и те съумяха да концентрират голямо внимание към тематиката. Това обаче надалеч няма да е задоволително.
Протестите в България през последните над 10 години са периодически признак на заболяване, което е по едно и също време съществено и хронично. Всеки път когато то се обостри, се лекуват признаците, само че не и аргументите. То затихва единствено с цел да се появи след това с нова мощ.

През 2012 година избухнаха митинги против високите сметки за ток, само че същинската причина беше чувството, че страната е завладяна от мафията. Това и викаха хората по улиците. Във Варна едно момче - Пламен Горанов, се самозапали в символ на митинг против мафията в града и по-конкретно кмета и общинския съвет. Тогава падна държавното управление - изчезна признакът. Нищо друго обаче не се промени. След изборите на власт пристигна държавното управление на Орешарски и Избухнаха другите митинги . И отново. В един миг разбъркванията в корупционното скеле на страната смъкнаха и Орешарски и отново пристигна Бойко Борисов и по този начин още осем години. После, помните - " Мутри вън ". Борисов и Пеевски още веднъж отстъпиха формалната власт, само че резервираха въздействието си на всички места другаде - регулатори, държавна администрация и медии. Корупцията и беззаконието в общи линии оцеляха.

. Обещават се някакви промени в закони и като цяло държанието на политиците е сякаш става дума за някаква лека държавна щета. Тя е толкоз " лека ", колкото са леки раните и на момичето от Стара Загора.
Реклама
Единственото лекуване за тази болест е да се адресират аргументите - да проработят тези елементи от страната, които имат грижата разпоредбите да важат еднообразно за всички. Това не е единствено правосъдна система, само че и всички други арбитри на разногласията сред хората - от регулатори като Комисия за защита на конкуренцията, през полицията, до общинските органи. Държавата би трябвало да сътвори доста по-убедително усещане, че пази ползите на акционерите си, а освен на част от мениджмънта.

Иначе хората ще поемат да вземем за пример правораздаването в свои ръце. Както съвсем се случи по проблема с момичето от Стара Загора и убийството в Цалапица. Там обвинените доста бързо бяха приети за отговорни от хората и им бяха издадени присъди.

Всичко това има и напълно съответни измерения за стопанската система и бизнеса. През предходната година директните непознати вложения в Румъния се усилиха с към 9% по отношение на 2021 година до близо 11 милиарда евро. През това време България се гърчеше в политическа рецесия и цялостна липса на вероятност. Чуждестранните вложения тук освен са извънредно малко, само че и българските пари отиват в прилежащи страни. Фондовете за дялово вложение доста постоянно не могат да намерят задоволително забавни компании и към този момент работят в Румъния, Сърбия и Гърция.

Въпреки че това е доста повече от лека държавна щета, тя е поправима. Трябва бездънен ремонт в страната и доста целенасочени старания. Ако не стане, след още няколко месеца отново ще се виждаме по площадите, възмутени от следващия признак на беззаконието и насилието, и може отново да се радваме, че сме доста и този път, май-май, има някаква вяра.
Реклама
Ето какво още ще откриете в броя тази седмица:

Проблемът с неналичието на експерти е огромен освен за частния бранш, само че и за основни за страната компании, които по всякакъв начин се пробват да привлекат хора с опит В идеалния център на София винетните стикери за живеещи са повече от общия брой паркоместа. Нужно е преосмисляне на модела, като съществуват разнообразни разновидности Рекордното показване идва с помощта на разтварянето на лихвената ножица, откакто ЕЦБ стартира да стяга паричната си политика
Свързани публикации Гневът против насилието: какво провокира бурята 4 август 2023, 07:01 Иван Игов: Национализмът е леговище на изтърваното чалга потомство 4 август 2023, 07:00 Мътна и кървава: Историята на нападението в Стара Загора 3 август 2023, 08:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР