Хелоуин е сред празниците, за които се харчат най-много пари

...
Хелоуин е сред празниците, за които се харчат най-много пари
Коментари Харесай

Кратки новини: 31 октомври

Хелоуин е измежду празниците, за които се харчат най-вече пари в Япония - единствено през предходната година японците са похарчили 1.2 милиарда $ за костюми и сладкиши, написа " Ройтерс ".Единствено по Коледа японците са склонни да отделят повече пари. Основните аргументи за все по-голямата известност на Хелоуин в Япония са любовта на локалното население към ексцентричните костюми и все по-лесният метод за обезпечаването им. По данни на американския колос за онлайн търговия " Амазон " единствено през предходната година са поръчани към 180 хиляди продукта, свързани с празника. През 2017 година обаче се чака пазарът да се свие с 3%, само че още веднъж да надвишава 1 милиарда $. Това се дължи на парламентарните избори в Япония, поради които медиите в страната съвсем не обърнаха внимание на празника.

© KIM KYUNG-HOON 36.5%
от висшистите в България живеят в гъсто обитаеми градове като София, Варна и Бургас, излиза наяве от данни на Евростат за 2016 година В селски региони живеят едвам 7.8% от хората с висше обучение, до момента в който междинното за Европейски Съюз равнище е 19.5%.
Оценката на България в последното издание Doing Business 2018 на Световната банка леко се усъвършенства. Спрямо предходната година по критерия какъв брой надалеч е страната по отношение на най-хубавите международни практики (Distance to Frontier) България усъвършенства позицията си с 0.1 процентни пункта до 71.91%. За най-близко се приема 100%. Спрямо предходната година се утежняват индикаторите за заплащане на налози и свързване към електричество. В тазгодишното издание, което е на база данни към лятото на тази година, страната е на 50-а позиция по отношение на 190 стопански системи по света. В миналогодишното издание България беше на 39-о място, само че от Световната банка категорично показват, че поради смяна на методологията позициите в крайната ранглиста са несравними.

Комисията за финансов контрол е отписала 26 сдружения от водения от нея указател на обществените сдружения. Сред тях има именити за времето си имена на сдружения, които покоряваха борсови върхове, като " Полимери " на Николай Банев, " Кремиковци ", ОЦК на Валентин Захариев, " Мостстрой " на Васил Божков. В един интервал акциите им бяха измежду най-печелившите, само че след противоречиви покупко-продажби и практики на притежатели и мениджмънта, те изгубиха доверието на вложителите. В описът е и " Енергони ", което за малко беше водач по пазарна капитализация - несъмнено, това стана посредством кухи покупко-продажби със свързани лица преди години и по този начин направи капитализация от 2 милиарда лева Благодарение на това влезе даже и в борсовия показател BGTR 30. Причината за отписване на тези сдружения и останалите е, че са оповестени в неплатежоспособност. Сред тях са и " Елма ", " МБЕ гара Хитрино ", " Капитан дядо Никола " и други.

Военноапелативната прокуратура ще ревизира отхвърли от формиране на досъдебно произвеждане по вътрешния одит във Военномедицинската академия (ВМА) с данни за нарушавания при възлагане на публични поръчки от страна на тогавашния шеф на болничното заведение Николай Петров. За одита, който е постъпил във военноокръжната прокуратура през март тази година, се разбра след следствие на Би Ти Ви, излъчено в неделя. Според следствието министърът на опазването на здравето Николай Петров е упълномощил като шеф на ВМА публични поръчки за над 1 млн. лв. на компании, представлявани от приятеля на щерка му. В понеделник Николай Петров подаде оставка.

Столичната община няма да позволява до публични поръчки компании, които имат прекъснати контракти поради некачествена работа. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова при инспекция на ремонта на бул. " Тодор Каблешков ". " Възползваме се от всяка опция, постановяваме най-строгите наказания и залагаме най-строгите условия в договорите ", уточни тя, представена от " Фокус " и " Медиапул ". Фандъкова добави, че за последните 2-3 години са наложени наказания за 2 млн. лева, а контролът върху качеството на ремонтите е сериозен. Преди няколко седмици пък Фандъкова разгласи, че ще приключи три контракта с две компании за пътни поправки " Пътища и уреди " и " Пътностроителна техника ". Два от анулираните контракти са за поддръжката на улиците в няколко региона на града. Като причина за прекратяването беше изтъкната некачествената работа.

Договорите за поддръжка на пътищата от следващата година ще са по нова методика, която се приготвя от Министерството на районното развиване . През 2018 година изтичат договорите за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата. Нов метод ще се ползва както към цените, по този начин и към глобите, заяви министърът на районното развиване Николай Нанков, представен от Българска телеграфна агенция. През предишния зимен сезон има наложени няколко наказания за некачествена работа, като санкциите са били сред 10 хиляди и 40 хиляди лева, сочат данните на организация " Пътна инфраструктура ". Министърът заяви още, че има подготвеност за посрещане на зимата по републиканските пътища, като за задачата са обезпечени до 80 млн. лева В регионалните пътни ръководства са заредени над 60% от материалите за зимното разчистване. Три хиляди автомобила за зимно разчистване са на терен, като част от тях са ангажирани с настоящи поправки.

Фонд " Земеделие " преведе първия транш от 21.3 млн. лева на животновъди в страната , написа " Дневник ". Сумата е разпределена на съвсем 5.4 хиляди аграрни стопани, които са декларирали подкрепяне по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството за акция 2017. Право на помощите имат тези животновъди, които са отглеждали 10 или повече говеда или биволи, регистрирани към края на февруари 2009 година, като към последния ден за подаване на заявките би трябвало да отглеждат най-малко 70% от посочения брой. Преходна национална помощ се отпуска единствено за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР