Хърватия подкрепя членството на България в Шенген, заяви президентът на

...
Хърватия подкрепя членството на България в Шенген, заяви президентът на
Коментари Харесай

Хърватия подкрепя членството на България в Шенген

Хърватия поддържа участието на България в Шенген, съобщи президентът на Хърватия Зоран Миланович, който е на посещаване у нас, съобщи БНР.

Той и президентът Румен Радев препотвърдиха поддръжката на София и Загреб за териториалната целокупност на Украйна и осъдиха експанзията на Русия. Двете страни упорстват за намиране на бързо дипломатическо решение на спора, заради  растящите опасности.

Няма икономическа и политическа логичност България и Румъния да са отвън Шенген, акцентира президента светлочервен Радев и напомни, че страната ни е покрила всички механически критерии за участие:

" Нашите страни, отвън Шенген, с всевъзможни други моментни хрумвания и моментни политически доводи, подкопава самата нормативна база на Европейския съюз, подкопава механизмите за взимане на решения на Европейски Съюз. Това е загуба освен за стопанските системи на нашите страни. Това е загуба и за Европа ".

Очаква се България да се причисли към Шенген през октомври.

" Октомври месец е дата, която персонално съм изговорил и съм получи поддръжката от всички европейски институции, от всички страни членки с две условности - в случай че, несъмнено, българският парламент одобри няколко значими закона, за които към този момент се уморихме да повтаряме, ние нямаме никакви спънки по нататък и доводи да ни стопират по пътя към това справедливо участие в Шенгенското пространство ", означи Румен Радев.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович заявява поддръжката на Загреб за присъединението на страната ни към Шенген.

Войната на Русия в Украйна беше измежду обсъжданите тематики. София и Загреб осъждат експанзията на Кремъл и приканват за по-активно потребление на дипломацията при разрешаване на спора.

" Водещо е европейското единение, спорът се разгаря. Това, което виждаме към този момент повече от година е, че не се реализира военно решение на спора. Това усилва риска. Ние желаеме, настояваме и ще подкрепим доста по-активни европейски старания за търсене на дипломатически средства и разрешаването на този спор с инструментите на дипломацията и на мирния метод ", уточни нашият държавен глава.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР