Харчовете по строящата се от близо 40 години магистрала "Хемус"

...
Харчовете по строящата се от близо 40 години магистрала "Хемус"
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна още пари за Хемус

Харчовете по строящата се от близо 40 години автомагистрала "Хемус " текат с цялостна мощ. През седмицата държавното управление отпусна транш от 35 млн. лева за деветкилометровата права сред Ябланица и село Боаза, като средствата ще са за към този момент осъществени строително-монтажни действия и консултантски услуги, обясниха от "Дондуков " 1.

Агенция "Пътна инфраструктура ", която ще извърши заплащането, уточни в своето известие, че: "Изграждането на автомагистрала "Хемус " е приоритет в програмата на държавното управление и има стратегическа цел за ускорение процеса на икономическо и обществено развиване на районно равнище. Завършването на сектора ще способства за възстановяване сигурността на пътуващите, понижаване вероятността от пораждане на пътнотранспортни катастрофи, за постигане на оптимална скорост на придвижване... и ще спомогне за развиването на районите от Северозападния регион на страната. "

Строителството на 9.3 км права сред Боаза и Ябланица се извършва от консорциума "ХВП Ябланица " ДЗЗД, в който влизат "Хидрострой ", "Водстрой 98 " и "Пъстрой Бургас ". Те завоюваха търга с цена от близо 55 млн. лева без Данък добавена стойност. Контрактът беше подписан през юли 2017-а, а срокът за осъществяването е 910 дни. И трите компании публично са благосъстоятелност на някогашния началник на пътната организация Велико Желев.

Сегашното й управление обаче не се наема със период за завършването на аутобана, за разлика от премиера Бойко Борисов. Преди малко повече от месец той даде обещание, че автомагистралата ще е напълно подготвена до 2024 година. (Преди пет години някогашният строителен министър Десислава Терзиева твърдеше, че строителството на "Хемус ", почнало още по времето на Тодор Живков, ще завърши до 2018-а.)

Странно или не, министър-председателят, някогашният строителен министър Николай Нанков и шефът на АПИ инж. Светослав Глосов инспектираха работите точно в сектора сред Ябланица и пътния възел при Боаза, определяйки го като "най-сложния ", защото минавал през планински терен. Трасето съгласно тях би трябвало да е готово през идната година. В същия интервал следвало да бъде приключена и правата от Белокопитово до Търговище. Очаква се поръчките за правите до Велико Търново пък да бъдат оповестени до края на годината.

Избраният реализатор за пътя сред Белокопитово и Търговище е ДЗЗД "ХЕМУС - 16320 ", в което влизат "Инфра Експерт ", "Пътинженерингстрой-Т ", "Автомагистрали - Черно море " и "Трансконсулт-22 ". Сумата по контракта е 119.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР