Българските 15-годишни ученици, които смятат да продължат образованието си в

...
Българските 15-годишни ученици, които смятат да продължат образованието си в
Коментари Харесай

Всеки трети 15-годишен не иска диплома за висше

Българските 15-годишни възпитаници, които считат да продължат образованието си в университет след гимназия, са едвам 71% при 84% от връстниците им по света. Останалите съвсем 30% или всеки трети евентуално ще се задоволи единствено със приблизително обучение.

Това демонстрират данните от единственото по рода си световно изследване на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните възпитаници, чието второ издание бе показано  в София.

Изводите от него сочат, че социално-емоционалните умения (СЕУ) са решаващи за университетския триумф, за професионалната реализация и за качеството на живот на младежите. Проучването обгръща над 20 страни от четири континента, а фондацията „ Лъчезар Цоцорков “ обезпечава включването на България в него. У нас проучването е извършено измежду 3012 възпитаници и 555 учители от 80 учебни заведения в цялата страна, като въпросниците са попълвани от учениците, учителите и шефовете на учебните заведения.

Според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз 45% от нашите 15-годишни възпитаници чакат да имат управническа позиция или професионална реализация, когато навършат 30 години. Заедно с визията за бъдеща академични тапия, и двете упования са под междинното равнище в изследването по отношение на другите страни (съответно 84% и 57%).

У нас високите оценки по математика, български език и литература, и изобразително изкуство, музика са непосредствено свързани със социално-емоционалните уменията за напредничавост, отговорност, съдействие и хладнокръвие, демонстрира проучването.

В България 65 на 100 от 15-годишните са закъснявали за учебно заведение най-малко един път през последните 2 седмици преди провеждането на изследването, при 48% в останалите страни. Освен това 45 на 100 са пропуснали образователни часове, при приблизително 29 на 100 от интервюираните.

Проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз показва заключения точно в пет основни области: напредничавост (любознателност, приемане, творчество), отговорност (самоконтрол, непримиримост, мотивация), съгласуваност (социалност, енергичност), съдействие (емпатия, доверие) и хладнокръвие (устойчивост на стрес, оптимизъм, надзор на емоциите), които имат директна връзка с университетския и житейския триумф на младежите.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР