Хаос с мерките и липса на координацияБолнични шефове изнемогват за

...
Хаос с мерките и липса на координацияБолнични шефове изнемогват за
Коментари Харесай

Затварят ли държавата през септември?

Хаос с ограниченията и липса на съгласуваност
Болнични шефове изнемогват за личен състав, звънят през ден в здравно министерство

Протести „ Свобода за бизнеса”

Хаосът с ограниченията против епидемията от ковид, разнопосочните послания от служебните министри и неналичието на координирани дейности от страна на здравно министерство станаха мотив за десетки читателски въпроси на публицистичните телефони на „ Труд” - ще затвори ли страната през септември. Кметове и регионални шефове по места към този момент имали устни потвърждения, че след приключването на 46-ото Народно заседание, новото служебно държавно управление на президента Румен Радев ще втвърди заповедите и България ще се окаже в следващ, четвърти локдаун от началото на пандемията.

В същото време здравният министър Стойчо Кацаров стартира допитване до браншови организации какви ограничения да приложи за ограничение на ковид.

Пловдивските ресторантьори се опасяват от ново затваряне и излизат на митинг този петък. Те ще затворят заведенията си от 15 до 17 часа и ще създадат протестно шествие по Главната под надпис „ Свобода за бизнеса”. Миналата седмица, когато Пловдив влезе в алената зона, Областният действен щаб разгласи, че ще забрани събития като събори, с цел да няма скупчване на хора. Заповед за това обаче не се появи и в това време в града се организира Капана фест и дребните улички на артистичния квартал се препълниха с хора и за отдалеченост не можеше да става и дума.

Слухове за идно затваряне на заведения, фитнеси и възбрана за мероприятия на закрито, изправи на нокти и сътрудниците им от Варна, които първи подеха митингите. В морската столица общината стартира сама да прави акция за имунизацията и пусна посредници в ромските махали.

„ Разкрили сме 184 кревати за пациенти с ковид и това е максимумът ни, толкоз можем да обслужваме с наличния личен състав, тъй като има дефицит на медици”, сподели за „ Труд” шефът на болничното заведение доктор Димитър Костов.

Областната МБАЛ „ Д-р Иван Селимински” търси незабавно педиатри-доброволци от извънболничната помощ, които да работят в COVID-сектора на детското поделение в лечебното заведение. Това се постанова, защото сега отделението е останало с трима лекари.

В региона чакат националните заповеди
Търговище светна в „ кафяво “ с над 500 инфектирани
Труд, Търговище

С 503 инфектирани за две седмици област Търговище първа от цяла България влезе в кафявата зона за разпространяване на ковид. Починалите, съгласно статистиката, са 12 за 2 дни. Информация какви са хората, имали ли са съпътстващи болести и т. н. няма.

Опитите за детайлизиране на картината, на фона на тревожните данни, не дадоха резултат. От регионалната администрация обявиха, че множеството умряли били с адресна регистрация от Търговищко, само че действително живеели на други места. Имало такива в Разград, Варна, Добрич. 5 били смъртните случаи на действително живеещи в региона, само че нямали данни за тях.

От здравната ревизия пък оповестиха, че са уведомили основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев за следващия растеж и чакат ограниченията, които евентуално можело да бъдат и национални. Под карантина в региона към първия ден на септември са 937 души. Реално и сега има голям брой заболели, които заобикалят проби и се надяват да преминат през заболяването леко, отдавайки я на сезонни вируси.

По-голямата част от гастарбайтерите, които си пристигнаха през август и с чиито всеобщи тържества и роднински сбирки се свързва внезапният скок на вируса, към този момент са си отпътували за страните, в които живеят. Разпространението на болестта обаче продължава.

Настояват за ясни механизми за отплата
Бизнесът: За ограничения единствено се приказва
Условието за % имунизирани хора съгласно тях е дискриминация



Според представителите на туристическия бранш, в случай че управляващите вземат решение за затваряне, туристическият отрасъл би трябвало да бъде заплатен с 80% от оборота на база 2019 година

Да се разработят ясни механизми за отплата на засегнатите бизнеси, както и да се показват разбор и оценка на успеваемостта на прилаганите досега противоепидемични ограничения. Това упорстват от Българската стопанска камара (БСК). В писмо до министъра на опазването на здравето те показват, че е належащо новите ограничения да са основани на разбор и оценка на резултата от прилаганите в предишни интервали противоепидемични ограничения. Но сходен разбор липсвал, в това число в направения от здравното министерство разбор.

Освен това слагането на изискване за % имунизирани служащи и клиенти съгласно тях е дискриминация. По отношение компенсационните механизми практиката досега показвала, че за ограничения повече се приказва, в сравнение с дейно се подпомагал бизнесът.

БСК събрала и позициите, и предложенията на членуващите в нея браншови организации от най-силно засегнатите браншове, а точно - туризъм и ресторантьорство, фитнес и СПА, просвета, търговия, конгресна и изложбена активност.

Според представителите на туристическия бранш, в случай че управляващите вземат решение за затваряне, туристическият отрасъл би трябвало да бъде заплатен с 80% от оборота на база 2019 година Собственици на фитнес зали споделят терзанието, че не всички обекти, предоставящи фитнес услуги, са със статут на „ фитнеси, спортни зали и клубове”. Не малко от тях са регистрирани като зали за кросфит, зали за бокс и други и като такива не попадаха под действието на предходни заповеди, налагащи ограничавания.
Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ: Предлагаме 15 млн. лв. поддръжка за общинските лечебни заведения


Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще предложи в допълнение финансиране в размер на 15 млн. лв. за общинските лечебни заведения, регламентирани в Наредба 3 на Министъра на опазването на здравето. Това заяви проф. Костадин Ангелов след среща, която той и негови сътрудници от ПГ на ГЕРБ организираха с представители на Националното съдружие на общините.

Предложението ще бъде импортирано сред първо и второ четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България в бранш Здравеопазване. Допълнителната финансова поддръжка в размер на 15 млн. лв. ще се употребява за последните три месеца на тази година, изясни проф. Ангелов. Мярката има за цел да подкрепи активността на общинските лечебни заведения в труднодостъпните и отдалечените региони на страната.
Проф. Тодор Кантарджиев пред „ Труд”: Четвъртата вълна̀ ще пристигна, когато каже Кацаров
Заповедите за затваряне би трябвало да са в „ Държавен вестник”



Кацаров би трябвало да реши дали ще се затваря страната. Аз мога да си затварям моя апартамент. Има закони в тази страна. Привременното държавно управление не ги съблюдава. Ангел Кунчев предлага, Кацаров би трябвало да го внесе в Министерския съвет. Една любопитна детайлност - заповедите му за затваряне би трябвало да са в „ Държавен вестник”. Те преднамерено не го вършат, с цел да нямат юридическа стойност.

Не е пристигнал пикът на четвъртата вълна. Ще пристигна, когато каже Кацаров. В момента не са меродавни бройките на случаите, тъй като нещата са малко смущаващи.

Първо, прави усещане едно доста дълготрайно задържане в границите на няколко дни на стойности, които са гранични за влизане в другите степени на заплаха. Няколко дни се държат областите на към 250 за 14 дни на 100 000, застопоряват се, което е малко подозрително.

Второто - имайте поради, че доста хора към този момент си купуват проби от аптеките, диагностицират се като заболели, не търсят здравна помощ и чакат да им мине. Което е доста погрешно и би трябвало Министерството на здравеопазването да обясни, че това държание е рисково за разпространяването. Прави ми усещане, че няколко дни се държим към 2000 дневно и че в понеделник случаите бяха повече, в сравнение с във вторник, което не е особено - споделям го от 15-месечния ми опит в това отношение. Това приказва, че има много нерегистрирани случаи.

И трето - броят на смъртните случаи, болничното лекуване и натовареността на интензивните отделения са релативно много по-големи от броя на записаните нови случаи дневно.

Зад всичко това не зървам операции, а зървам не докладване на позитивни проби от хора, които са били на море, развили са признаците на болестта, вдигнали са температура, изследвали са се с бързи антигенни проби и не са потърсили здравна помощ.
„ Труд” насочи въпроси към здравно министерство и получи следните отговори: Ремдесивир има
ВЪПРОС 1: С какви количества от Ремдесивир разполагат лечебните заведения и аптечната мрежа?
Към 29.08.2021 година според предоставената от съответните РЗИ в страната информация разполагат със сумарна наличност от 2 935 флакона Ремдесивир. Съгласно късата характерност на лекарствения артикул, Veklury се ползва единствено в болнични условия и не се популяризира в аптечната мрежа.

ВЪПРОС 2: Кога е направена последната доставка на медикамента в България?
На 31.08.2021 година в складовата база на Бул Био - НЦЗПБ ЕООД бяха доставени от Gilead Sciences Ireland UC - собственик на разрешението за приложимост на лекарствения артикул Veklury (Ремдесивир) - 1728 флакона. На 02.09.2021 година с поредна доставка се чака да дойдат още 3 456 флакона. Между 9-10 септември се чака да дойде и количество от 12 816 флакона Ремдесивир, които ще бъдат доставени на предпазване в складовата база на Бул Био - НЦЗПБ.

ВЪПРОС 3: Кои са лечебните заведения без Ремдесивир към днешна дата?
Разпределението на лекарствения артикул Veklury (INN Remdesivir), се прави въз основата на одобрена от Министъра на опазването на здравето Заповед РД-01-627/ 29.10.2020 за одобряване на Указания за обезпечаване, отчетност и надзор на разходването на лекарствения артикул Veklury (INN Remdesivir). Разпределението на Veklury р се прави въз основата на ежеседмични поръчки от Регионалните здравни инспекции, които обобщават декларираните количества от лечебните заведения в техния териториален обсег. Министерство на здравеопазването от своя страна проучва поръчките и прави седмично систематизиране на лекарствения артикул. При зародила незабавна нужда Министерство на здравеопазването прави и спомагателни изключителни разпределения от складовата база на Бул Био - НЦЗПБ, посредством което се удовлетворяват потребностите на лечебните заведения.

ВЪПРОС 4: Има ли процедура за непосредствено договаряне на медикамента от служебния кабинет?
Продуктът се обезпечава на територията на Европейския съюз на база Рамково съглашение на Европейски Съюз за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне, утвърдено от Народното събрание на Република България със закон (обн., Дъждовни води, бр. 26 от 2020 г.) и Рамков Договорна Европейски Съюз No SANTE/2020/C3/048 за доставка на Veklury за лекуване на пациенти с COVID-19, нуждаещи се от спомагателен О2, подписан от Европейската комисия. С Решение по т. 53 от дневния ред на Протокол №16 от съвещанието на Министерския съвет, извършено на 17 март 2021 година беше утвърдено сключването на настоящия и все още характерен контракт за обезпечаване на лекарствения артикул Veklury (INN Remdesivir), сред Министерството на здравеопазването и Gilead Sciences Ireland UC - собственик на разрешението за приложимост на лекарствения артикул Veklury.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР