Ханс-Вернер Зин, почетен професор по икономика и обществени финанси в

...
Ханс-Вернер Зин, почетен професор по икономика и обществени финанси в
Коментари Харесай

Краят на "безплатните" пари за ЕС

Ханс-Вернер Зин, почетен професор по стопанска система и публични финанси в Мюнхенския университет и някогашен ръководител на Института за стопански проучвания " Ifo ", в разбор за Project Syndicate.
Въпреки че Федералният запас на Съединени американски щати в този момент обмисля да понижи месечните си покупки на активи поради увеличаващата се инфлация, ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард продължава да упорства, че не е налице риск от устойчива инфлация. Измерената сега, споделя тя, е краткотраен проблем, който ще изчезне, откакто проблемите в доставките бъдат преодолени, тъй че ЕЦБ няма да трансформира политиките си. Позицията на ЕЦБ е като на файтонджия, който отхвърля да затегне юздите на под паника бягащи коне, тъй като по този начин или другояче по някое време ще се изморят сами.

Няма значение, че съгласно контракта от Маастрихт ЕЦБ е длъжна да подсигурява ценова непоклатимост при всевъзможни условия. Възможността да оставиш цените да се рзвилнеят за известно време не участва в нито една наредба. И за разлика от Федералния запас ЕЦБ няма законовото право да се пробва да балансира ценовата непоклатимост по отношение на други цели на паричната политика.

Настоящите ограничавания в доставките в огромна степен се дължат на карантинните ограничения в пристанищата, изключително в Китай, само че освен там. Корабите не могат да разтоварят своите товари и затова също не могат да бъдат натоварени с продуктите, с които европейската стопанска система би трябвало да може да достави своите консуматори. Цените за транспорт на артикули на интернационален морски превоз са се нараснали осем пъти от 2019 година Но сегашните проблеми отразяват и локдауните, наложени в европейските стопански системи предходната зима и пролетта, които доведоха до дефицит даже на локална дървесина и други строителни материали, създавани в Европа.
Реклама
Не е изненадващо тогава, че в изследване на Ifo Institute от есента на 2021 година 70% от немските производители са показали компликации при снабдяването със първични материали по веригата. За съпоставяне, най-високият подобен дял, достиган през последните 30 години на изследвания, е 20%. Ifo счита, че рестриктивните мерки в доставките ще костват на Германия към 40 милиарда евро изгубена добавена стойност , еквивалентна на 1.15% от Брутният вътрешен продукт на страната, през 2021 година

Проблемите с доставките явно не си подхождат с големите тласъци и пакети за избавяне, които европейските държавни управления приложиха по време на коронавирус рецесията. Германското федерално държавно управление да вземем за пример одобри стратегии, възлизащи на почти 10% от немския Брутният вътрешен продукт, разпределени за две години, а Европейският съюз одобри спомагателни стратегии в размер на 4.5% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз за две години. Тези стратегии бяха значително финансирани от нов държавен дълг, който от своя страна беше неотложно монетизиран от ЕЦБ и по този метод беше публикуван при свръхниски лихви.

Никога до момента Европа не е въвеждала стратегии за стимулиране в подобен мащаб. Но поради усложненията в логистиката политиците дейно натиснаха газта при към момента дръпната ръчна спирачка . Резултатът е особена форма на икономическо прегряване, който икономистите назовават стагфлация.
Ако политиците желаят да изсмукват пари от стопанската система за своите цели, те би трябвало да понижат други разноски със сравними размери.
Инфлацията през днешния ден е доста висока освен в Съединени американски щати, където е 6.2%, само че и в Европа. Към октомври 2021 година цените в еврозоната като цяло са се нараснали с 4.1% на годишна база; в Германия, най-голямата стопанска система на континента, цените се покачиха с 4.5%. И като че ли това не е задоволително неприятно единствено по себе си, само че немската федерална статистическа работа преди малко разгласи, че годишните цени за промишлените производители са се нараснали с 18.4% през октомври. Това е най-високото нарастване от 1951 година насам, малко след основаването на Федерална република Германия, надхвърлящо даже пиковото месечно нарастване на цените по време на петролните рецесии през 70-те години (14.6% през юни 1974 г.).
Реклама
За разлика от показателя за потребителски артикули, който мери единствено цените на крайните артикули, цените за промишлените производители обгръщат всички междинни стадии на произвеждане. Следователно те имат известно прогностично значение за потребителските цени, макар че цените на крайните артикули няма да покажат чак такива рискови скокове.

Новите данни за инфлацията са толкоз рискови, че държанието на ЕЦБ наподобява като съзнателно. В момента Германия минава през най-тежката инфлация за цяло едно потомство. А ситуацията не е доста по-добро в другите европейски страни. През септември Франция регистрира 11.6% годишно нарастване на цените за промишлените производители, в Италия този дял възлизаше на 15.6%, 18.1% във Финландия, 21.4% в Холандия и 23.6% в Испания.

По-лошото е, че този растеж в инфлацията не наподобява като краткотрайно събитие. Въпреки че рестриктивните мерки в доставките най-вероятно ще бъдат преодолени до идващото лято, профсъюзите до тогава ще са приспособили настояванията си за по-високи заплати към инфлационните данни от тази година. Това ще провокира серия от покачващи се цени и заплати, която може да продължи с години. Покупките на дълготрайни потребителски артикули ще бъдат изтеглени напред, което в допълнение ще форсира инфлацията.

Нещо повече, даже когато първата инфлационна вълна стартира да понижава, може би още през идната есен, на хоризонта ще се появят нови рискове. Ако ЕЦБ се поколебае и не последва незабавно предвидимите занапред покачвания на лихвите от страна на Федералния запас на Съединени американски щати, еврото ще се обезцени, което ще увеличи в допълнение цените на вноса . Пенсионирането на поколението на бейби бумърите допуска доста спомагателни консуматори, които към този момент не поддържат производството и затова основават причина за инфлационно търсене. От позиция на разноските последователното прекъсване на всички изкопаеми горива - и на атомните електроцентрали в Германия - ще бъде главен мотор на растежа на цените. Не е нужно доста въображение, с цел да си представим по какъв начин Европа може да се озове назад в обстановка, сходна на 70-те години на предишния век - на упорита инфлация, която може да продължи до края на десетилетието, а и по-късно.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Пазари 1 Политика 2 Право 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика Реклама
Предвид тези условия, европейските стопански системи и ЕЦБ би трябвало да получат явен сигнал да спрат тегленето на всевъзможен по-нататъшен монетизиран дълг. Ако политиците желаят да изсмукват пари от стопанската система за своите цели, те би трябвало да понижат други разноски със сравними размери. Ако връщането посредством повишение на лихвените проценти не проработи поради отвод на ЕЦБ да играе отборно, то ще бъде сменено от механизъм за непосредствено изтласкване посредством цените на стоките.

Така или другояче днешният инфлационен скок бележи края на празната вяра за запаси, основани от нищото. Добрият елементарен живот, финансиран от печатната преса на еврозоната, завърши един път вечно.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР