Хамас и Израел се доближават до споразумение за временно прекратяване

...
Хамас и Израел се доближават до споразумение за временно прекратяване
Коментари Харесай

Хамас твърди, че е близо до временно споразумение за прекратяване на огъня с Израел

Хамас и Израел се приближават до съглашение за краткотрайно преустановяване на огъня в Ивицата Газа. Това сподели водачът на палестинското ислямистко придвижване Исмаил Хания , представен от Франс прес и Ройтерс.

Хамас е организация, оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейския съюз и редица други страни.

Думите на нейния водач идват на фона на настъплението на израелските сили в Ивицата Газа, където Израел е разположил над 10 хиляди бойци във войната против Хамас. Израелската войска получи рецензии от Организация на обединените нации поради обсадата на болничното заведение " Ал-Шифа " в град Газа, при която починаха пациенти и недоносени бебета. Израел обаче споделя, че болничното заведение е употребена за щаб на Хамас, като в понеделник, на което твърди, че се вижда тунел, който минава под болничното заведение.

" (Хамас) изпрати отговора си на братята от Катар и на медиаторите. Приближаваме се към сключването на съглашение за преустановяване на огъня ", сподели Хания в известие, оповестено в акаунта на групировката в Телеграм.

В понеделник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази оптимизъм, че Хамас и Израел са напът да реализират такова съглашение.

Ден по-рано Катар, който посредничи за освобождението на заложници, държани от Хамас в Ивицата Газа, сподели, че остават единствено " доста дребни " спънки пред постигането на договорка по въпроса, отбелязва Агенция Франс Прес.

В понеделник Исмаил Хания се срещна в Катар, където живее, с председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич.

Хамас взе към 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. Очаква се скоро да бъде реализирано съглашение за освобождение на част от пленниците в подмяна на преустановяване на огъня, което да разреши доставките на филантропична помощ, от каквато популацията на Ивицата Газа се нуждае.

На този стадий обаче насилието не стопира. Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат, в централната част от Ивицата Газа, в среднощ, съгласно палестинската публична новинарска организация УАФА.

Тези данни не могат да бъдат тествани по самостоятелен път. Засега няма коментар от страна на израелската войска.

Хамас на 7 октомври, при което което починаха над 1200 души, а 240 бяха отвлечени. Израел разгласи война на Хамас и стартира нахлуване по въздух и вода на Ивицата Газа. Властите в Газа оповестяват за над 13 000 убити палестинци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР