Хаджидимовският бизнесмен Венцислав Анзов трябва да върне на община Гърмен

...
Хаджидимовският бизнесмен Венцислав Анзов трябва да върне на община Гърмен
Коментари Харесай

Осъдиха строител да върне 80 000 лева

Хаджидимовският предприемач Венцислав Анзов би трябвало да върне на община Гърмен 75 497.76 лева, непозволено получени предходната година по социална поръчка за ремонт на улици в общината, още 3 263.24 лева за правосъдни такси, 425.10 лева за експерт и 3572.88 лева за адвокатски хонорар – това постанови благоевградският областен арбитър Атанас Иванов по делото, заведено от общината против постоянния победител години наред в публичните поръчки на Гърмен и Хаджидимово.

Договорът, по който Анзов дължи парите, е от 17.07.2019 година и е на обща стойност 389 940 лева с Данък добавена стойност, написа struma.bg. Сред особеностите му, довели до правосъдното решение, е неналичието на работен капиталов план към него, който Анзов трябвало да показа до 02.08.2019 година Въпреки че пропуснал да го направи, хаджидимовският строител почтително прибрал предплатеното заплащане в размер на 75 497,76 лева Парите били обезпечени от републиканския бюджет по разпореждане на Министерски съвет от 2018 година и съгласно изискването община Гърмен е трябвало да ги усвои до 20.12.2019 година, което в действителност изяснява и предплатения превод. За да може да се вмести изпълнителят в този период и да не бъдат изгубени парите, община Гърмен сключила с компанията на Анзов нереално къс период за ремонтните действия от 90 дни, които изтекли на 30 септември. След като прибрал задатъка, той почнал ремонта, само че по този начин и не го довършил.

След като открива неналичието на работен план и неремонтираните улици, на 2 декември 2019 година новата администрация на общината в лицето на кмета Феим Иса праща до Анзов съобщение, че скапва подписания с него от някогашната кметица Минка Капитанова контракт за ремонта на улиците. Иса праща и покана до строителя за възнаграждение на дължимите неустойки и връщане на задатъците по контракта. Вместо да върне парите, Анзов връща отговор, че спрял ремонта, защото имал „ договорка” с предходния кмет Капитанова да не се работи по обектите до приключването на локалните избори.

Като „ доказателство” Анзов показал и съглашение към контракта си с общината от 22.07.2019 година, което обаче не е подписано от Минка Капитанова, а печатът върху него се оказал безусловно чужд на Общинската администрация, защото в Гърмен в никакъв случай не е имало подобен.

Въпросното съглашение в действителност се появява на бял свят едвам в хода на делото. Според адвокати то е съображение за покачване от страна на прокуратурата на друго обвиняване против Анзов – за правене на документ с погрешно наличие, още повече, че то липсва в регистъра на Агенцията за публичните поръчки, където наложително би трябвало да е оповестено, в случай че фактически е било направено през юли.

Пред съда Анзов обяснил, че бил спрял ремонта, тъй като община Гърмен първо трябвало да подмени водопровода, намиращ се под същите улични прави. Община Гърмен обаче оповестила процедура за настоящ ремонт на ВиК мрежата едвам на 22.07.2019 година и по тази причина на тази дата той се договорил с Капитанова периодите за ремонт да спрат да текат, считано от датата на сключване на спомагателното съглашение.

Според правосъдния състав обаче главният претекст за правосъдното решение е, че в контракта от 1 юли 2019 година е закрепен период за осъществяване на поръчката 90 дни, като първите 15 са за правене на работния капиталов план, в последна сметка план няма, а улиците по този начин и не са ремонтирани до 30 септември, заради което Анзов дължи наказателна клауза за несъблюдение на контракта.

Това е втората бизнес несполука за Венцислав Анзов през последната година – неотдавна той бе махленски в кражба на минерална вода за общинската минерална баня с хотел в Огняново. Там проверяващи откриха, че компанията му инсталирала помпа преди централния водомер и откакто заработела, хотелите и къщите, ползващи сондажа, оставали без минерална вода. Скандалът докара и до друго разобличаване от страна на Басейнова дирекция – че община Гърмен изобщо няма позволение за водовземане на минерална вода, макар че от началото на предходната година я употребява за банята и общинския хотел.

За последните няколко години В. Анзов, който е от хаджидимовското с. Абланица, е получил публични поръчки за над 20 млн. лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР