Хабитат България организира утре конференция на тема Политики за подобряване

...
Хабитат България организира утре конференция на тема Политики за подобряване
Коментари Харесай

Ася Добруджалиева: Общините не получават подкрепа от държавата за хората в жилищна нужда



" Хабитат България " провежда на следващия ден конференция на тематика " Политики за възстановяване жилищните условия на уязвими групи на общинско и национално равнище ".

" Ние считаме, че задачата е допустима . Просто е належащо да има политическа воля, социална поддръжка за смяна в жилищните политики и да се сътвори нужната законодателна рамка, с която това да се случи ", сподели в изявление за БНР Ася Добруджалиева, управител " Проекти " в " Хабитат България ".
Според нея като член на Европейски Съюз страната ни би трябвало да следва практиките на останалите европейски страни, в които общественото жилищно настаняване е прието за обществена услуга от общ стопански интерес .

" За която основното е, че страната обезпечава компенсиране на доставчиците на тази услуга за това, че дават на непазарни цени. Това би подкрепило общините да поддържат обществения жилищен фонд , който имат, в добър тип, а също по този начин и да получават нов подобен. "

МТСП не желае да припознае този тип настаняване като обществена услуга, означи Добруджалиева в предаването " Хоризонт до обед ".

Навсякъде в Европа, където има настанени в обществени жилища, се знае, че това е краткотрайно настаняване , уточни Ася Добруджалиева.

" В рамките на 2-3 години, в които целеустремено се поставят старания тези хора да подобрят образованието си, професионалната си подготовка, тъй че да могат да намерят реализация на пазара на труда. Това в България не се прави, тъй като подобен вид обществена услуга не е регламентирана . Общините са оставени сами на себе си да намират способи да се оправят със обстановката, с хората, които са в жилищна потребност. Те не получават никаква поддръжка от страната . "

Не може тази активност да се трансферира напълно върху общините , счита тя.

В малцинствените квартали жилищната беднотия е огромна, тъй като икономическата беднотия е огромна, добави Ася Добруджалиева.

Най-накрая би трябвало да бъде призната националната жилищна тактика , която да сложи цели – кои проблеми желаеме да решим, акцентира тя.

" Достъпът до жилищно настаняване е главно човешко право, само че то не е прието като такова на никое място в нашето законодателство . Никой в страната няма ангажимент да обезпечава и да подкрепя хората, които са в последна беднотия и не са в положение сами да се оправят с този проблем. "

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР