Губернатори републиканци в САЩ защитиха решението на техни щати да

...
Губернатори републиканци в САЩ защитиха решението на техни щати да
Коментари Харесай

САЩ: Губернатори републиканци защитиха забраната на абортите

Губернатори републиканци в Съединени американски щати опазиха решението на техни щати да вкарат възбрана за абортите след решение в петък на Върховния съд по тематиката, съобщи БНР.

На фона на публично неодобрение, опасения за ограничение на още влезнали в действие подкрепи и апели за смяна в най-висшият правосъден орган в страната приветствалите решението за анулация на отбрана правото на аборт аргументираха позицията си.

В Южна Дакота след решението на Върховния съд се задейства възбрана на аборта даже в случаи на обезчестяване и блудничество като губернаторът Кристи Ноем сподели за Си Би Ес:

" Вярвам, че всеки живот е безценен. Никога не съм вярвала, че претърпяването на една покруса или трагична обстановка е причина да се случи друга покруса ".

Губернаторът на Арканзас Аса Хъчинсън също отбрани възбраната в щата си. На въпрос по телевизия Ен Би Си дали ще се усеща добре от това че 13 годишно момиче изнасилено от родственик няма към този момент да има достъп до аборт в щата, Хъчинсън отговори:

" Предпочитам изходът да е различен, само че сега това не е въпрос на диспути в Арканзас. Може би ще бъде в един предстоящ стадий, само че за в този момент законът, който влиза в действие има единствено едно изключение ".

В Арканзас изключение при възбраната за аборти се прави, когато става дума за избавяне живото на майката.

Забрана за аборт бе активизирана и в други щати, а тематиката се чака да се трансформира в съществена на междинните избори за Конгрес през ноември. Президентът Джо Байдън към този момент дефинира решението на Върховния съд като „ трагична неточност, “ разпалена от „ последна идеология. “ За Байдън случилото се е лишило нещо, което доста американци считат за „ фундаментално конституционно право. “

И през уикенда в страната имаше демонстрации в поддръжка и за заклеймяване на рухването на протекциите разследване делото " Роу против Уейд ". Демонстрациите са най-вече мирни, само че локални медии оповестяват за вреди и затворени улици в някои градове.

Допитвания сочат, че множеството американци поддържат правото на аборт като в това време разнообразни бизнеси обявиха, че ще окажат финансова помощ на тези чиновници, на които би им се наложило да отидат в различен щат за процедурата.

" Вашингтон пост " оповестява, че над 80 локални прокурори, в това число и от щати със задействани забрани за аборт, са декларирали, че няма да търсят отговорност на тези, които търсят или правят аборти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР