Губернаторът на Хавай обещава да предотврати „заграбване на земя“ след горските пожари в Мауи

...
Губернаторът на Хавай обеща да защити хората от заграбване на
Коментари Харесай

Губернаторът на Хавай обеща да защити хората от „заграбване на земя“, когато остров Мауи се възстанови след масивни горски пожари, които изпепелиха домове и изгориха цели общности до земята.

Губернаторът Джош Грийн каза, че е инструктирал главния прокурор на американския щат да работи за мораториум върху сделките със земя в Лахайна, историческия град, който беше до голяма степен разрушен при пожарите миналата седмица.

„Намерението ми от началото до края е да се уверя, че никой не е жертва на заграбване на земя“, каза Грийн по време на пресконференция в сряда.

„В момента хората са травматизирани. Моля, не се обръщайте към тях с предложение за закупуване на земята им. Не се обръщайте към семействата им, казвайки, че ще бъдат много по-добре, ако сключат сделка, защото ние няма да го позволим.“

Пожарът на 8 август, който се втурна в основата на вулкан в Лахайна, беше най-смъртоносният в Съединените щати от повече от 100 години.

Той унищожи или повреди около 2200 сгради и уби най-малко 110 души, въпреки че официални лица казват, че броят на жертвите вероятно ще нарасне, тъй като екипите продължават да ровят из развалините, за да търсят останки.


Жителите на Лахайна се страхуват, че един възстановен град може да стане още по-ориентиран към богати посетители, според родения в Лахайна Ричи Палалай.

Хотели и апартаменти, „в които не можем да си позволим да живеем – от това се страхуваме“, каза Палалай пред агенция Асошиейтед прес в приют за евакуирани в събота.

Мнозина в Лахайна се бореха да си позволят живот в Хавай преди пожарите. В целия щат типичният начален дом струва повече от 1 милион долара, докато наемателите харчат средно 42 процента от доходите си за жилище, според анализ на Forbes Housing. Това е най-високото съотношение в САЩ с голяма разлика.

Преброяването от 2020 г. също установи повече местни хавайци, живеещи на континента, отколкото на островите, за първи път в историята, водени отчасти от търсене на по-евтини жилища.

Сирени за спешни случаи

Жителите на Мауи също така се запитаха защо сирените за спешни случаи никога не звучаха, докато горските пожари, подклаждани от силни ветрове, бързо напредваха към техните общности.

Мнозина казаха, че не са знаели, че пламъците се приближават, докато не ги видят със собствените си очи, принуждавайки ги да избягат само с дрехите на гърба си. Някои оцелели са разказали как са се гмурнали в Тихия океан, за да избягат.

На фона на нарастващия обществен гняв, местните власти защитиха решението да не пускат сирените.

Херман Андая, администратор на Агенцията за управление на извънредни ситуации на окръг Мауи, каза, че сирените в Хавай се използват за предупреждение на хората за цунами и използването им по време на пожар може да е накарало хората да се евакуират към опасността.


„Обществеността е обучена да търси по-високо място, в случай че се включи сирената“, каза Андая по време на пресконференция в сряда, която на моменти стана напрегната, тъй като репортерите поставиха под въпрос реакцията на правителството по време на пожара.

„Ако включихме сирената онази нощ, се страхуваме, че хората щяха да отидат на маука [на планинския склон] и ако случаят беше такъв, тогава щяха да отидат в огъня“, каза Андая.

Вместо това Мауи разчита на две системи за предупреждение, едната изпраща текстови съобщения до телефони, а другата излъчва спешни съобщения по телевизията и радиото, каза той.

Грийн защити решението сирените също да не се включват, но каза, че е наредил на главния прокурор да извърши преглед на реакцията при извънредни ситуации, която ще привлече външни следователи и експерти.

„Най-важното нещо, което можем да направим в този момент, е да се научим как да се пазим в по-голяма безопасност занапред“, каза той.

Грийн също каза, че ще обяви подробности за мораториума за продажба на земя до петък, като добави, че иска да види дългосрочен мораториум върху продажбите на земя, който няма да „облагодетелства местните хора“.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън се очаква да посетят Мауи в понеделник, за да се срещнат с оцелели, първа помощ и местните власти.

Байдън „е поел ангажимент да достави всичко, от което хората на Хаваите се нуждаят от федералното правителство, докато се възстановяват от това бедствие“, каза Белият дом тази седмица.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР