Група ръководители на големи германски компании призовават Берлин да не

...
Група ръководители на големи германски компании призовават Берлин да не
Коментари Харесай

8 германски бизнес лидери настояват Берлин да не къса връзките с Китай

Група ръководители на огромни немски компании приканват Берлин да не се изтегля от втората по величина стопанска система в света, като в това време признават, че е вярно връзките с Пекин да бъдат предефинирани, съобщава  Associated Press.

Осем изпълнителни шефове са отправили този апел в взаимна публикация във вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, до момента в който Германия се пробва да реши бъдещите си бизнес и политически връзки с Китай.

Сред създателите на публикацията са ръководителите на промишления конгломерат Siemens, химическия тръст BASF, софтуерната компания Bosch, доставчика на автомобилни елементи Schaeffler и на пристанището в Хамбург.

По думите им базите на немските компании в Китай и в други елементи на света способстват доста за конкурентоспособността им. Китай към този момент е вторият по величина и най-динамичен пазар в света " тъй че наличието ни там е от особена значимост в името на силата на немската стопанска система ", декларират бизнес водачите.

Потенциалът на китайския пазар предлага опция за по-бързо разгръщане и за по-успешно позициониране на други пазари, осигурявайки работни места в Германия, настояват създателите и допълват:

„ Оттеглянето от Китай би отрязало тези благоприятни условия. “

„ Въпреки всички провокации, свързани с Китай, ние сме уверени, че неговата фундаментална динамичност на напредък ще продължи “, пишат още създателите. 

През последните седмици в центъра на вниманието още веднъж попаднаха китайските вложения в Германия, до момента в който немските управляващи се пробват да намерят баланс сред мощните бизнес връзки и желанието да се избегне повтаряне на грешките, позволени с Русия, която в миналото доставяше повече от половината от природния газ на Германия, разяснява AP.

Миналата седмица немският канцлер Олаф Шолц посети Китай, като неговата къса и дипломатически деликатна аудиенция се организира в миг, когато Германия и Европейски Съюз работят върху тактиката си по отношение на все по-настъпателния и властнически Китай.

В собствен авторски материал, оповестен часове преди заминаването му в Politico и Frankfurter Allgemeine Zeitung, Шолц писа, че Берлин би трябвало да промени метода, по който поддържа връзка с Китай, тъй като страната залита по-открито към „ марксистко-ленинска политическа траектория “. В публикацията си Шолц посочи, че ще се наложи немските компании да подхващат стъпки за понижаване на „ рисковата си взаимозависимост “ в промишлените снабдителни вериги, изключително що се отнася до авангардните технологии  Шолц разяснява преди пътуването си, че страната „ не желае обособяване от Китай “, а „ понижаване на едностранните зависимости в духа на умна диверсификация “. 

По време на визитата си той съобщи: " Надяваме се Германия да продължи позитивната си политика по отношение на Китай в името на взаимната изгода и на резултати, преференциални и за двете страни. "

The Guardian разяснява след блиц визитата на Шолц в Китай, че с наближаването на зимата, през която растящите енергийни цени и високата инфлация към този момент всяват суматоха в промишлените браншове, е разбираемо, че Шолц не желае да отива прекомерно надалеч и прекомерно бързо в опита си да реализира по-голяма стратегическа автономност. А в многополюсен свят „ няма по-добра опция от разговора, колкото и да е злепоставен и посредствен “. Като цяло отърсването от рискови зависимости, открити в години на огромна глобализация, ще бъде дълъг и комплициран развой, разяснява изданието.

По данни на Business Insider все още към 5000 немски компании към този момент работят в Китай. Според Германската комерсиална камара в Пекин 1,1 милиона работни места в Германия зависят от бизнеса с азиатския колос. Химическата компания BASF влага 10 милиарда евро в Китай, по данни на DW, което съгласно изданието се счита за невиждан ангажимент в историята на компанията. Volkswagen пък продава 40% от всичките си нови коли в КНР.

Междувременно немското държавно управление блокира продажбата на немски цех за чипове на шведско поделение на китайска компания.

Вчера министерството на стопанската система предложи на кабинета да не позволи заводът за чипове на Elmos да премине в китайски ръце и вследствие на това Берлин блокира продажбата й на Silex – шведска компания, която е дъщерно сдружение на китайската Sai Microelectronics.

Кметът на Дортмунд Томас Вестфал и други локални политици показаха опасения, че стопирането на договорката може да заплаши работните места в завода на Elmos, писаха организациите. Чиповете, създавани там, са от по-старо потомство, каквото Elmos към този момент не пуска от поточните си линии, само че те към момента се употребяват в здравната инсталация.

Правителството също така реши да не допусне основаната в Бавария ERS Electronic да бъде закупена от китайци. 

По отношение на огромните компании, които отстояват бизнеса си в Китай, по-рано евродепутатът от немските „ зелени “ Райнхард Бютикофер, който е мощно сериозен към ръководещите в Пекин, разяснява, че вижда и все по-критично отношение към бизнеса с Китай в средите на дребните и междинните предприятия. Той съобщи, че е неприемливо шефовете на обособени компании да считат, че каквото е положително за изпълнителния шеф на огромна корпорация е вярно решение за цяла Германия.

Бютикофер обобщава, че Китай е поел курс към стопански шовинизъм. Това значи обособяване от Запада там, където управлението на Китайската комунистическа партия счита, че може да ускори личната си тежест посредством повече самостоятелност, както и опит интернационалните вложители да изпаднат според от Китай, „ с цел да могат да ги употребяват против държавните управления на техните страни, в случай че се наложи “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР