Група инфлуенсъри посетиха на живо производствените мощности на гиганта за

...
Група инфлуенсъри посетиха на живо производствените мощности на гиганта за
Коментари Харесай

Инфлуенсъри опитват да полират имиджа на скандална фабрика за дрехи в Китай

Група инфлуенсъри посетиха онлайн индустриалните мощности на колоса за бърза мода Shein в Гуанджоу, Китай.

След това в профилите си те разгласиха видеоклипове, в които горещо похвалиха компанията и охладиха сериозните изказвания за насилствен труд и други злоупотреби с служащите.

Инфлуенсърите описаха, че са разговаряли със чиновниците за изискванията на труд, които им декларирали, че всичко е " обикновено ". Интернет звездите даже подчертаха какъв брой чисти и софтуерно напреднали са фабриките.

Последователите им обаче са по-скептични, оповестява CNBC.

В общественото пространство циркулират известия за хипотетични злоупотреби с насилствен труд, нарушавания на човешките права и евентуално рискови материали точно в облеклата в Shein.

" Като световна компания нашата политика е да съблюдаваме митническите закони и законите за импорт на страните, в които работим. SHEIN продължава да слага спазването на разпоредбите за импорт като приоритет, в това число условията за докладване според законодателството на Съединени американски щати във връзка с влизанията по de minimis. ", съобщи представител на компанията пред CNBC.

През октомври 2022 година обаче, английската социална телевизия Channel 4 снима документален филм, озаглавен " Inside the Shein Machine: UNTOLD ", в който разкрива детайлности за 18-часовия работен ден, минималното възнаграждение и дребното почивки за чиновниците във фабриките.

Освен това американските законодатели упрекнаха марката в нарушаване на Закона за попречване на насилствения труд на уйгурите, който не разрешава вноса на артикули, създадени с потребление на насилствен или нископлатен труд от уйгурски служащи, които са част от маргинализираната и преследвана мюсюлманска малцинствена група в Китай.

Всичко това дава съображение на потребителите да са скептични към видеоклиповете на инфлуенсърите и да считат, че за тяхното посещаване е показана излъскана версия на действителните условия в Shein.

В изказване, изпратено до NBC News, от компанията декларират:

" Shein се ангажира с прозрачността на работа и това пътешестване отразява един от методите, по които се вслушваме в противоположната връзка. Показваме на група инфлуенсъри по какъв начин работи Shein посредством посещаване на нашия иновационен център и давайки им опция те да споделят личните си усещания с почитателите.

Техните видеоклипове и мнения в обществените медии са достоверни, а ние почитаме и поддържаме гледната точка и мнението на всеки инфлуенсър по отношение на прекарването му. Ще продължим да осигуряваме повече бистрота към нашия бизнес модел. "

Един от инфлуенсърите разгласява фотография в TikTok от " иновационния център " на Shein, където компанията създава образци за своите производители. Разказа, че е  задавал въпроси на служащите въз основа на опасенията на почитателите ѝ по отношение на марката.

" След като интервюирахме служащите, доста от тях бяха комплицирани и сюрпризирани от въпросите за детския труд и оловото в облеклата. Казаха ни: " Нашите деца желаят да бъдат в обществените медии тъкмо като вас. Те не работят във заводи и нашите облекла минават през строги проби преди производството ". Във видеоклиповете се споделя още, че чиновниците работят от 8 до 18 ч., " спокойни са " и " даже не се потят ".

Друг инфлуенсър твърди, че очаквал изискванията да са мрачни, само че е останал сюрпризиран от видяното. " Честно казано, огромна част от тези чиновници са просто хора, които се пробват да си изкарват почтено прехраната ", споделя той в Instagram.

Въпреки успокояващите мнения по отношение на изискванията на труд в Shein, потребителите подлагат на критика основателите за това, че прокарват " агитация " и се " продават " за едно гратис пътешестване. След вълна от отрицателни мнения, един от инфлуенсърите изтрива отзивите си в TikToks без да изяснява тъкмо за какво, добавя CNBC.

Според някои консуматори, Shein се е възползвала от инфлуенсъри от маргинализирани среди, по-конкретно жена с наднормено тегло и две дами с афро-американски произодход, които нормално получават по-малко шансове за триумф от добре изглеждащи виртуални звезди.

От Shein не дадоха отговор на запитването за коментар по това изказване. По данни на NBC News, тъмнокожите инфлуенсъри по-рядко получават дарове и благоприятни условия за промоция от огромните марки.

През последните месеци Shein се стреми към създаване на положителен имидж, защото се чака да подаде заявление за първично обществено предложение още през 2024 година Тя усили неведнъж напъните за възстановяване на репутацията си измежду потребителите с акции като пътуването на инфлуенсъри във фабриките й, добавя CNBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР