Гробница на близо 3000 години бе открита при последните археологически

...
Гробница на близо 3000 години бе открита при последните археологически
Коментари Харесай

Нова гробница на 3000 години бе открита в Луксор

Гробница на близо 3000 години бе открита при последните археологически разкопки в Луксор. Намерени са десетки саркофази, мумии на фараони, ушебти скулптури и фигурки, както и позлатени маски.

Древноегипетското гробище бе наречено Camp 157 и се намира на западния бряг в Луксор. Предполага се, че в него са заровени останките на 18-та египетска династия.

В един от гробовете е била мумията на градски консултант на име Осархат. Неговата специалност е била една от най-редките в Древен Египет, споделят откривателите.

Археолозите считат и че огромна част от заровените са умряли от болест, само че към момента не може да се каже изрично каква е тя.

 Саркофаг

В гробницата са открити шест мумии, които са в положително положение, тъй като са били в саркофази. Освен тях са открити и оцветени маски. Намерени са и 1 050 скулптури и ушебти фигурки, някои от които направено от глина.

Гробницата е открита под 450 метра земна маса и трошляк, а разкопките ще продължат, тъй като археолозите считат, че могат да открият още скъпи артефакти.

 Луксор

Само преди месец в Египет бе открита втора сходна гробница с доста рядка скулптура. В началото се предполагаше, че е на Рамзес II, само че в следствие се оказа, че колосът е бил в чест на Псаметих I.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР