Гръцкият парламент одобри в сряда закон, който забранява на бившия

...
Гръцкият парламент одобри в сряда закон, който забранява на бившия
Коментари Харесай

В Гърция забраняват на осъден неонацист да оглави нова партия на изборите

Гръцкият парламент утвърди в сряда закон, който не разрешава на някогашния представител на неонацистката партия " Златна зора " Илиас Касидиарис, намиращ се в пандиза, да оглави нова националистическа партия на идните национални избори, заяви Агенция Франс Прес.

Този ход провокира разногласия в Гърция, като комунистическата партия на страната съобщи, че законът ще сътвори рисков казус за други партии, а правни специалисти предизвестиха, че използването му на процедура може да се окаже мъчно.

Предложеният закон не разрешава на партии , " чийто в действителност водач е лице, наказано като нарушител ", да вземат участие в избори, съобщи министър-председателят на консервативната партия Кириакос Мицотакис.

" Демокрацията е морално задължена да се пази от своите врагове " и " не може да финансира организации, които намерено подкопават нейната активност ", съобщи министър-председателят пред своя кабинет преди гласуването.

Малката националистическа партия " Елините " е основана през 2020 година от Илиас Касидиарис, 42-годишен някогашен представител и народен представител от неонацистката партия " Златна зора ", няколко месеца преди да бъде изпратен в пандиза .
 Гърция спряла 260 000 незаконни мигранти, арестувала 1500 трафиканти за 2022 година
Гърция спряла 260 000 незаконни мигранти, арестувала 1500 трафиканти за 2022 година

Атина изиска от Европейски Съюз повече взаимност за миграцията

Касидиарис е измежду няколкото високопоставени членове на " Златна зора ", които получиха тежки присъди за отнемане от независимост през октомври 2020 година от съд, който разгласи неонацистката партия за незаконна организация.

Той е измежду близо 60-те членове на " Златна зора ", които бяха наказани през 2020 година за убийството на антифашисткия рапър Павлос Фисас и други закононарушения, в това число ликвидиране, нахлуване и управление на незаконна организация.

Горещо настроеният някогашен академик в региона на храните - който беше народен представител от 2012 до 2019 година - беше наказан на 13,5 години зад решетките.

Това обаче не му попречи да проповядва на своите поддръжници посредством гласови известия от пандиза и да ръководи канал в YouTube с над 120 000 почитатели.

Друг някогашен народен представител от " Златна зора ", Константинос Барбарусис, и няколко настоящи и пенсионирани армейски офицери са измежду фрагментите на новата партия " Елада ".

Партията се изкачва нагоре в социологическите изследвания и в този момент наподобява, че е способна да доближи три % - минимума, нужен за влизане в Народното събрание.

Изборите в Гърция са планувани да се проведат до лятото, само че могат да се състоят още през април.

Проучване на компанията " Марк " от предходната седмица сподели, че близо 74% от интервюираните желаят партията на Касидиарис да не взе участие в изборите .

Но Никос Аливизатос, един от най-големите специалисти по конституционно право в страната, съобщи пред Агенция Франс Прес, че демократичната народна власт " би трябвало да толерира този тип (фашистки) партии, както и дребни леви партии, които се базират на пролетарската тирания ".

В сряда главният опозиционен водач Алексис Ципрас предизвести Народното събрание, че новият закон може да засилва и " да даде сериозен подтик на неонацистите ".
 Прокуратурата в Гърция упорства за по-тежки присъди за
Прокуратурата в Гърция упорства за по-тежки присъди за " Златна зора "

Настоява за присъда от 15 години затвор

Партията " Елада " назова новия закон противоконституционен и възнамерява да го оспори.

Касидиарис - който дава уроци по махленски пердах на новобранци от " Златна зора " - стана прочут през 2012 година, откакто удари депутатка от комунистическата партия по време на токшоу.

Снимки, направени на плаж преди 10 години, го демонстрират с огромна татуировка със свастика на лявото му рамо.

Златна зора съществуваше в периферията на гръцката политика до дълговата рецесия в страната през 2010 година

Тя се възползва от публичния яд против имиграцията и строгите икономии , като през 2012 година влезе за първи път в Народното събрание, а по-късно се трансформира в третата най-мощна политическа мощ в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР