Грантове за стотици милиони се отварят за бизнеса в началото

...
Грантове за стотици милиони се отварят за бизнеса в началото
Коментари Харесай

Хей, бизнесът - ти си на ход!

Грантове за стотици милиони се отварят за бизнеса при започване на годината. Част от тях са свързани с нововъведения и с дълго чаканата и отлагана мярка за фамилните компании. Пускането на доста схеми по едно и също време крие опасности както за администрацията, по този начин и за бизнеса.
Милиони европейски средства по новата стратегия " Конкурентоспособност " ще започват за бизнеса през 2024 година. Така след шепа отворени процедури и съвсем нулева година за програмата тя най-сетне е на път да се разгърне. Ако, несъмнено, не се стигне до ново отсрочване.

Това е повече от добре за бизнеса - през м.г. голям брой компании са били в режим " на изчакване ", защото част от схемите трябваше, само че не съумяха да започват. От друга страна, стартирането на повече процедури допуска по-голям напън на служителите и повече планове за обработка. А това крие риск за закъснение.

Към момента с оценката и сключването на контракти в Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), което управлява програмата за бизнеса, се занимават към 30 от специалисти, като през последните две години не е употребена външна експертиза.
Реклама

" За момента съумяваме да се оправим с наличния потенциал. Доказателство за това е, че макар броя на процедурите и многото оценени планове (над 10 000) не е налице закъснение при нито една от ограниченията ни ", обявиха неотдавна от МИР за " Капитал ". Дали всичко ще продължи да върви по този начин безпрепятствено е въпрос на време да се разбере. Преди това на ход е бизнесът, който първо би трябвало да кандидатства. Стартираме с нововъведения В началото на годината от МИР плануват да отворят за кандидатстване процедурата, обвързвана с създаване на нововъведения в предприятията, с бюджет 127 млн. лв.. Първоначалната концепция бе това да се случи още напролет на м.г., само че стартирането й бе отсрочено на няколко пъти - последно упованията бяха за края на 2023 година, само че това още веднъж не се случи. Точна дата за отварянето на мярката и в този момент няма.

В рамките на процедурата личните новаторски хрумвания на бизнесмените може да получат поддръжка за следваща доработка, тестване и изпитване, с цел да стигнат до етапа на тяхната пазарна комерсиализация. Интересното при схемата е, че се чака срокът за подаване на планове оферти да е дълъг - шест месеца. Размерът на безвъзмездната помощ при процедурата за създаване на нововъведения в предприятията е 45% за микро- и дребни предприятия, 35% за междинни предприятия и 25% за огромни предприятия.

Реклама
Ако плановете се извършват в партньорство или резултатите се популяризират необятно посредством конференции, изявления, отворени за достъп регистри или безвъзмезден програмен продукт, или програмен продукт с отворен код, интензитетът може да бъде повишен с 15% и да доближи 60% за микро- и дребни предприятия, 50% за междинни и 40% за огромни предприятия, допълват специалистите на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП).

В същото време " Разработване на нововъведения в предприятията " допуска нужда от осъществяване на научноизследователска и развойна активност и претендентите могат да заявят за финансиране разноски за хонорари (включително здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя) на личен състав за периода на осъществяване на плана. Възможно е да се плануват и разноски за външни услуги, свързани с възлагане на научни проучвания, придобиване на интелектуална благосъстоятелност и консултантски услуги, употребявани извънредно за създаването на нововъведението, допълват от БАКЕП.

Интересът по мярката евентуално ще бъде огромен, защото кръгът на компаниите, които могат да аплайват, е необятен. Тя е подобаваща за компании, които са в развой на създаване на иновация, само че към момента нямат подготвен за пазарна реализация артикул, както и за такива, които имат дипломиран личен състав, който може да извърши дейностите, свързани с научни проучвания и пробно развиване.

Схемата е подобаваща и за компании, които имат нужда от поддръжка за обезпечаване на възнагражденията на ангажираните с създаването на нововъведението експерти, материали и консумативи, както и външни услуги. Нов период за фамилните компании От МИР най-сетне са на път да задвижат и мярката, обвързвана с възстановяване на индустриалния потенциал на фамилните предприятия (предприятия, които се имат от повече от един член на семейство), както и на такива от креативните промишлености и занаятите. Очакванията бяха, че тя ще започва при започване на 2023 година, а след това срокът за това бе преместен за второто полугодие. По неразбираеми аргументи (най-вероятно свързани с спомагателното уточняване на критериите за кандидатстване) това още веднъж не се случи. Допустимите разноски, които ще се финансират по нея, ще са за придобиване на машини, уреди, съоръжение и програмен продукт, свързани с индустриалните цели на предприятията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР