Граждански организации се опасяват, че българските депутати ще гласуват Всеобхватното

...
Граждански организации се опасяват, че българските депутати ще гласуват Всеобхватното
Коментари Харесай

СЕТА е заплаха за националния суверенитет, предупреждават организации

Граждански организации се притесняват, че българските депутати ще гласоподават Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Канада без публичен спор.

Според тях рисковете от ратификацията на съглашението и окончателното му влизане в действие надвишават евентуалните изгоди.

Ваня Григорова - стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа " и ръководител на Сдружение " Солидарна България ", напомни, че българското държавно управление е подписало СЕТА през 2016 година, без диалог сред министрите по тематиката. В края на юни тази година в Народното събрание беше импортиран законопроект за ратификация на Споразумението.
 Какво е СЕТА
Какво е СЕТА

По-голяма бистрота за отбрана на вложенията

Според Григорова е необяснимо за какво, макар че правитеството твърди, че България е защитила ползите си в договарянията по оформяне на контракта, няма нито едно предпазено българско географско обозначение.

По данни на Министерството на стопанската система към този момент има стопански резултати от предварителното влизане в действие на контракта като растеж на износа към Канада.

" Всъщност за последната отчетна година делът на българския износ към отвъдокеанската страна е едвам 0,24% от целия . Почти три пъти по-висок е бил този дял преди 18 години, а пикът в безспорна стойност е маркиран през 2012 година - преди да е подписано каквото и да е комерсиално съглашение ", отвърна Григорова. Тя предизвести, че Европейският съюз може загуби близо 240 000 работни места за 10 години.

Ивайло Попов от екологичното съдружие " За Земята " изясни, че измежду най-сериозните терзания за въздействието на СЕТА са обвързваните с така наречен регулаторно съдействие. Чрез този механизъм по негови думи се слага под риск опцията на Европейски Съюз да вкарва регулации.
 Да се отсрочи ратификацията на СЕТА, желаят от
Да се отсрочи ратификацията на СЕТА, желаят от " За Земята "

СЕТА и ТПТИ не просто отстраняват митата, а са повсеместен развой на либерализация

От " За Земята " показват, че главната цел за канадските договарящи е била да се подкопае правилото на предпазливостта, който е в основата на европейските регулации. И съумяха със съглашението - всички употребявани изрази като " устойчива търговия " и прочие са пожелателни и няма механизъм за налагането им , съобщи Попов.

Гражданските организации се притесняват, че клаузите в СЕТА ще разрешат в допълнение разграждане на страната.

" По създание това е генерално лишаване на народен суверенитет. Отнемане на опцията народите са се самоуправляват ", предизвестяват организациите, които през 2016 година година проведоха митинг против подписването на съглашението.
 Радев даде обещание, че в никакъв случай няма да гласоподава за СЕТА Обновена
Радев даде обещание, че в никакъв случай няма да гласоподава за СЕТА

Смята да даде съглашението и на КС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР